Logo hetkrantje-online.nl
Björn Henrichs de voetbalkeeper (foto: AW).
Björn Henrichs de voetbalkeeper (foto: AW).

SEV-keeperstrainer Björn Henrichs een leven lang ballenvanger

  •   keer gelezen   Sport

Leidschendam - Björn Henrichs (37) was deze eeuw de beste keeper van voetbalclub SEV. De huidige relatiemanager Sports & Entertainment Desk bij de ABN AMRO Bank was echter gedurende zijn loopbaan slechts een paar maanden per seizoen beschikbaar. 

Van 2001 tot 2014 was hij honkballer op het hoogste clubniveau van Nederland. Daarnaast maakte Henrichs lange tijd deel uit van Jong Oranje. In 2015 werd hij alsnog de eerste keeper die hij zeker 10 jaar achtereen beloofde te zijn. Hij bleef SEV als keeperstrainer trouw.

De liefde voor voetbal was er eerder dan de liefde voor honkbal. “In de F-jes ben ik bij SEV begonnen. Heerlijk met z’n allen achter een bal aan hollen. Al vrij snel ben ik gaan keepen en ook al redelijk snel gaan honkballen. In de zomer verveelde ik me stierlijk. Mijn broer Michael was altijd catcher in de jeugd bij Adegeest. Als hij of mijn vader een wedstrijd honkbalden ging ik regelmatig mee. Toen mijn ouders me vroegen of ik het ook leuk zou vinden om te gaan honkballen ben ik ook meteen op Adegeest in Voorschoten gegaan. Vanaf dat moment voetbalde ik een half jaar en honkbalde ik het andere halve jaar. Bij beide sporten sloot ik steeds iets later in het seizoen aan.” Op enig moment kwam Henrichs voor de keuze te staan om één van beide sporten voluit te gaan doen, omdat hij voor beiden aanleg had. “Dat was zeker geen keuzestress! Dat gaf helemaal geen stress zelfs. Ik honkbalde al vrij snel in de Haagse Rayon Teams, zeg maar wat bij voetbal de Haagse Jeugd heette. De try outs die ik daar deed gaven de doorslag voor honkbal.” In die periode kon hij ook hogerop gaan keepen. “Ik weet nog dat mijn ouders door Tonegido benaderd werden of ik daar in een jeugdelftal wilde komen keepen, maar ik heb een bewuste keuze voor honkbal gemaakt, omdat ik daar verder in was.”

Henrichs was inmiddels bij ADO gaan honkballen en stapte later over naar Tridents (Neptunus 2). In 2001 debuteerde hij in de hoofdklasse bij Neptunus. Met Neptunus (Rotterdam), Pirates (Amsterdam) en Kinheim (Castricum) werd hij landskampioen. Ook maakte hij lange tijd deel uit van Jong Oranje. “Met het Haagse Rayon Team speelden we tegen andere districtsteams en werd ik bij nationale jeugdteams voor centrale trainingen uitgenodigd. De eerste keer kwam ik niet door de selectie, maar daarna heb ik hele mooie interlands, eindtoernooien en trips naar het buitenland meegemaakt. Het is gewoon super gaaf om voor je land uit te mogen komen. Ik bewaar daar mooie herinneringen aan.” Oranje was een brug te ver. “Het is net als bij voetbal. Er vallen altijd veel jongens van Jong Oranje naar Oranje af. Je hebt talent, kwaliteit en een beetje geluk nodig. De honkbalbond mocht in die periode profhonkballers uit Nederlands overzeese gebieden opstellen. De echte toppers komen van Curaçao en Aruba. Eerlijk is eerlijk. Ik kwam net tekort en die wereldtoppers maakten het extra moeilijk.” In 2014 stopte Henrichs met honkballen.

Henrichs keerde alle maanden van het jaar bij SEV terug. “Ik kwam altijd al iedere herfst dolblij van het honkballen terug om met mijn vrienden bij SEV te voetballen. Heel af en toe viel ik bij SEV 1 of 2 in. Een basisplek geef je niet aan iemand die meer aan honkballen denkt. Dat begreep ik. Ik keerde op mijn 31e daarom in het 5e bij SEV terug.” Als hij al iets meer wilde, moest hij snel zijn. “Onder Denis Luhulima heb ik daarom nog 2 heerlijke seizoenen in SEV 1 gekeept.” Thans is hij er selectie keeperstrainer. “Corona is voor iedereen lastig, maar voor een mooie club als SEV, dat het sociale aspect hoog in haar vaandel heeft staan, is dat extra lastig. Ondanks de coronabeperkingen doen we veel binnen de mogelijkheden. Bijna iedere training hebben we voltallig kunnen trainen. Dat bewijst de sociale cohesie binnen SEV. Er is niets leukers dan om met jongens te trainen die gemotiveerd zijn. Ik geef graag iets terug aan SEV, dat mij veel heeft gegeven.” Een heel lang verblijf ligt in het verschiet. “Trainers zijn passanten, maar met deze staf onder leiding van Kenneth Soechit is het gewoon gaaf om samen te werken. Zolang de staf er ook zo over denkt zie ik geen reden om te stoppen.” 

En als de nood aan de man is keept hij gewoon nog een wedstrijd. Op 1 februari 2020 keepte Henrichs nog uit bij Graaf Willem II VAC (1-4). Omdat hij een liefhebber is.

Meer berichten