Logo hetkrantje-online.nl
Daisy de Zwart in Wilhelmus JO14-1 en aan tafel met ADO Den Haag MO16-trainer Alex Scholte.
Daisy de Zwart in Wilhelmus JO14-1 en aan tafel met ADO Den Haag MO16-trainer Alex Scholte.

Wilhelmus-speelster Daisy de Zwart naar ADO Den Haag MO16

  •   keer gelezen   Sport

Voorburg - De Haagse Daisy de Zwart (13) voetbalde het afgelopen coronaseizoen in Wilhelmus JO14-1. Komend seizoen voetbalt ze bij ADO Den Haag Vrouwen in de MO16 (!).

“Tot en met de JO13-1 heb ik bij RKDEO in Nootdorp gevoetbald. Bij Wilhelmus ging ik een spelniveau hoger spelen. Jammer dat de competitie zo kort duurde. Het ging net zo goed”, zegt de nog jonge maar zelfverzekerde De Zwart, die met haar team na 6 competitiewedstrijden op de 2e plaats in de landelijke 3e divisie stond. “Ik heb eigenlijk altijd met jongens gevoetbald. Bij Wilhelmus was iedereen gewoon goed in ons team. Ruben van de Ven gaat volgend seizoen bij Feyenoord JO15 keepen. Dat zegt wel iets over ons. Op mijn 8e werd ik door Sparta als enige meid tussen 400 jongens gescout, maar de club had op dat moment geen meidenafdeling. Dat was wel jammer.”

De Zwart trainde en speelde ook al op overstijgend niveau bij de KNVB West 2 MO14, ADO Den Haag Futures en de MO16. “Ik ben blij met hoe het allemaal gegaan is. De uitnodiging voor de Ajax Vrouwen Talentendagen en de ervaringen die ik daar heb opgedaan waren geweldig. Met ADO Den Haag MO16 ben ik natuurlijk ook hartstikke blij. Mijn ploeggenoot bij Wilhelmus Sienna de Mos gaat er ook voetballen. We gingen samen naar Ajax maar werden allebei helaas afgewezen. Dat vinden we niet erg. ADO Den Haag is ook top!” Ze is een allround voetbalster. “Ik speel rechtsback, rechtshalf of rechtsbuiten, ben eigenlijk overal inzetbaar, behalve als keeper.”

Met haar nieuwe trainer bij ADO Den Haag MO16 heeft ze al gesproken. “Naar Alex Scholte heb ik aangegeven welke rol ik graag wil hebben in het elftal. In zijn bijzijn heb ik ook mijn contract getekend.”

De uitgesproken De Zwart weet precies wat ze wil. “Ik wil doorbreken bij ADO Den Haag Vrouwen en in het Nederlands Vrouwen Elftal komen. Mijn voorbeeld is Lieke Martens. Ik ben rechtsbenig en zei is linksbuiten, maar haar dribbels zijn gewoon geweldig. Die spreken mij aan. Zelf vind ik het soms lastig om goed naar voren te dribbelen. Ik wil bij ADO leren nog meer acties te gaan maken. Dat wordt keihard werken bij ADO dan.”

Zenuwachtig voor haar nieuwe uitdaging is ze niet. “In mijn nieuwe team kom ik natuurlijk Sienna en andere vriendinnen uit de KNVB West 2 MO14 tegen. Ik kijk er sowieso naar uit om met meiden in clubcompetitieverband te gaan voetballen. Ik ken ze, ik weet wat ze kunnen en zij weten wat ik kan.”

Het trainen en wedstrijden spelen met en tegen jongens heeft haar voetbalontwikkeling versneld vindt ze. “Het voetballen met jongens heeft me goed gedaan. Ik had altijd veel zin in trainen en spelen. Vooral met jongens die goed kunnen voetballen. Daarom ben ik het met de KNVB eens dat zolang je het wil, en het fysiek en qua niveau aankan in jongensteams zou moeten blijven voetballen. Ik ben er sterker door geworden, durf nu veel meer, en ik durf nu ook te praten, coachen in het veld.”

Er blijven, zo jong als ze is, natuurlijk altijd punten om aan te blijven werken nu ze naar ADO Den Haag MO16 gaat. “Ik ben er uiteraard nog lang niet. Alles kan beter; passen, trappen, koppen, techniek, tactiek. Ook blijf ik iedere zondag bij voetbalschool SkillMoves aan mijn techniek werken. Ik wil graag hard werken voor een aanvallende rol op het centrale middenveld, een leider van het team zijn, veel coachen en veel gaan scoren. Waar ik over 5 jaar sta? Even kijken. Dan ben ik 18. In ADO Den Haag Vrouwen 1 dus.”

Meer berichten