Logo hetkrantje-online.nl
De jongerenwerker Martesano Biliosa en de keeper Martesano Biliosa (foto’s: AW).
De jongerenwerker Martesano Biliosa en de keeper Martesano Biliosa (foto’s: AW).

Martesano Biliosa stopt met keepen en gaat meer keeperstraining geven

  •   keer gelezen   Sport

Voorburg - Martesano Biliosa (35) keepte op zondag 8 maart 2020 officieel zijn laatste wedstrijd voor Wilhelmus. Sindsdien keepte hij door corona alleen nog maar op de training. Vanwege uitbreiding van zijn activiteiten als keeperstrainer en zijn werk als leerling- en jongerenbegeleider stopt Biliosa nu met voetballen. Zijn gezin ziet hem ook graag thuis. 

Op zijn 14e kwam Biliosa vanuit Curaçao bij zijn moeder in Rotterdam wonen. Op Curaçao voetbalde hij bij Centro Hubenil Mahuma. In Rotterdam trainde hij een seizoen in de jeugd van S.V. Ommoord en werd keeper. Voor betere leefomstandigheden verhuisde hij in 2009 naar Den Haag. Na periodes bij TAC’90, Feyenoord 3, opnieuw TAC’90, HMSH 2 en GONA stopte hij noodgedwongen met voetballen door een kraakbeenblessure in zijn knie. Insanity, een intensief fitnesstrainingsprogramma, hielp hem echter weer pijnloos te kunnen gaan sporten. Na periodes bij Hercules Den Haag, GONA Wateringse Veld, Laakkwartier 2 en opnieuw Hercules Den Haag was het in seizoen 2017-2018 zijn bedoeling om naar S.V. Madestein (za.) te gaan. Totdat Wilhelmus-trainer Oscar Laguna Burgos hem belde. “En ik daar tot mijn volle tevredenheid ben gaan keepen. Ik zal de spelersgroep nu gaan missen.”

Biliosa is al langere tijd als jeugdkeeperstrainer bij Keeperschool Van der Kaay, Die Haghe en Wilhelmus actief. Komend seizoen gaat hij bij zaterdag hoofdklasser FC ’s-Gravenzande als middenbouw-, bovenbouw- en seniorenselectiekeeperstrainer aan de slag. En als hoofdkeeperstrainer van de jeugdselectie-elftallen bij Verburch óók. “Maar in overleg met het thuisfront heb ik maandag bij Verburch aangegeven dat ik door privéomstandigheden die mooie uitdaging helaas moet afzeggen. Ik zie mijn nieuwe job bij FC ‘s Gravenzande inderdaad als een promotie. Door mijn werk bij Arjan van der Kaay had ik de afgelopen jaren al vaker aanbiedingen gehad om jeugd- & seniorenkeepers te gaan trainen, maar vond ik dat nog te vroeg. Ik was nog veel te fanatiek bezig met zelf keepen.” Zijn aanstaande overstap heeft ook gevolgen voor zijn keeperstrainingsactiviteiten bij Wilhelmus. “Ik blijf bij Keeperschool Van der Kaay en Die Haghe, maar paste wat betreft de opzet en vormgeving van de jeugdselectietrainingen helaas niet meer in de nieuwe plannen van Wilhelmus. No hard feelings daarover trouwens. Ik heb er 2 jaar met plezier keeperstraining gegeven aan de midden- en bovenbouw jeugdselectiekeepers. Ik ga de club echt missen.”

Vooral zelf stoppen met voetballen doet Biliosa pijn. “Ik keep eigenlijk nog veel te graag, maar dit besluit nemen was helaas onvermijdelijk.” Biliosa keepte 4 seizoenen bij Wilhelmus. Tussendoor knokte hij zich terug in het eerste elftal toen hij zijn basisplaats verloor. “Ik kijk met genoegen op mijn tijd bij Wilhelmus terug.” Hij voelde het einde van zijn keepersloopbaan nog niet naderen. “Nee ik had het totaal nog niet verwacht. Ik doe dit ook met pijn in mijn hart. Tegen mijn vrouw heb ik altijd gezegd dat ik onze 2 kinderen zou laten zien dat hun vader best aardig balletjes tegen kan houden. De jongste is nu 1,5 jaar, dus dat wordt ‘m niet meer. Dit is misschien wel het juiste moment om in mijn keeperstraining loopbaan door te pakken.”

Met name zijn nieuwe rol bij hoofdklasser FC ‘s Gravenzande is interessant. “Bij die club willen ze de keeperstraining nog dichterbij de spelerstraining betrekken. Ik ben blij dat we bij de club om prijzen meedoen. Dat is ook altijd mijn ambitie geweest. Met mijn werk als leerlingbegeleider bij Mondriaan en als jongerenwerker bij Click Jongeren krijg ik het wel druk ja, maar ik ben ook nog veel thuis hoor. Anders kan ik dit niet allemaal doen.”

Meer berichten