Logo hetkrantje-online.nl
Marcley Manuela, spits en nummer 22 bij Lunds BK op het 3e profniveau van Zweden (foto: privé).
Marcley Manuela, spits en nummer 22 bij Lunds BK op het 3e profniveau van Zweden (foto: privé).

Marcley Manuela hint op transfer naar Superettan of Allsvenskan

  •   keer gelezen   Sport

Voorburg - Ex-Wilhelmus speler Marcley Manuela maakte in een half vorig seizoen enorme indruk bij de Zweedse Division 2-profclub KSF Prespa Birlik uit Malmö; 13 goals in 11 wedstrijden. Division 1-club Lunds BollKlubb (BK) lijfde de spits daarom begin dit jaar graag in. De Zweedse competitie startte 2 april.

Door Alexander Wagener

Manuela’s 2e profavontuur begon 15 januari toen hij in Lund aankwam. Hij verbleef er in een hotel, startte er 16 januari de seizoenvoorbereiding, en vanaf 1 februari woont hij daar in een appartement. De universiteitsstad Lund werd 1000 jaar geleden gesticht en kent nog vele straten en gebouwen in renaissancestijl. Manuela: “De stad heeft wel wat weg van Leiden. Het is er lekker druk en er is van alles te doen. Mijn vriendin komt af en toe over en dan pakken we een terrasje of gaan lekker uit eten. Zeker als het zonnig is zoals nu.”

Ondanks haar relatieve succes heeft Lunds BK nooit deelgenomen aan de Allsvenskan (Eredivisie) of Superettan (Eerste Divisie). In 2017 promoveerde de club middels een 2e plaats in de Division 2 Södra Götaland naar de Division 1 Södra, waarin het tot nu toe in de middenmoot eindigde. De voetbalclub staat bekend om haar jeugdopleiding, van waaruit de voormalige Zweedse internationals Martin Dahlin en Roger Ljung bijvoorbeeld doorgroeiden naar grote (Europese) clubs.
Manuela kende een onregelmatige competitiestart. Op de 2e speeldag viel hij pas in. Erna thuis tegen Atvidabags (1-1) begon hij in de basis, maar werd hij vervangen. Op de 5e speeldag thuis tegen Lindome GIF (2-1) viel hij pas weer in. Tien minuten voor tijd kwam hij het veld op en scoorde hij 2x, in de 85e en 86e minuut. “Ik had nog nooit zo snel achter elkaar gescoord!” Uit bij Ljungskile (4-0) een week later stond Manuela dan ook weer een hele wedstrijd in de basis. Thuis tegen Vänersborgs IF (4-1) op de 7e speeldag scoorde Manuela in de slotfase 1x, maar werd hij kort daarop met een gele kaart op zak gewisseld.

Op de 8e speeldag bij IFK Malmö Fotboll (2-1) raakte Manuela geblesseerd. Twee weken later was Manuela pas weer invaller. “Het voetballen in Zweden is anders. In de voorbereiding en competitie heb ik daaraan moeten wennen. Ik denk dat nog niet op de juiste manier gebruik is gemaakt van mijn kwaliteiten.” Afgelopen zaterdag bij koploper Oskarshamns (4-1) AIK viel hij opnieuw in. “Ik ben net terug in de selectie en nog niet wedstrijdfit voor een hele wedstrijd. Een bal op de paal en 2 schoten, waarop hun keeper redding bracht. Meer kon ik in het 4e kwart van de wedstrijd niet brengen. Maar ik ga wel weer scoren hoor!”

Het leven als fullprofvoetballer is ook wennen. “Ik heb veel meer vrije tijd als normaal en een ander sociaal leven. We trainen iedere dag pas om 17:00 uur. Ik sta altijd vroeg op en zit, behalve op wedstrijddagen en op zondag, dagelijks om 9:00 uur in de sportschool kracht- en cardio-oefeningen te doen. Tot de voetbaltraining in de namiddag rust ik verder. Ik speel een beetje Playstation, lees een boekje en bel met familie of mijn vriendin.” De fitnesstrainingen zijn hem niet opgelegd. “Van de clubfysiotherapeut krijg ik op eigen verzoek oefenstof. Die opdracht leg ik mezelf op. Ik ben fitter dan ooit en ik zie kansen om nog een stapje hogerop te mogen maken.” En dat voor een speler die het o.a. bij Wilhelmus niet zo nauw nam met de discipline en alleen dacht op zijn talent te kunnen varen. “Ik doe er echt alles aan om fit en gezond te zijn en te blijven.”

Een voetbalseizoen in Zweden duurt kort; 30 competitiewedstrijden en nog wat bekerwedstrijden. “Ik moet in korte tijd mezelf laten zien. De Marcley in Nederland is inderdaad een andere Marcley dan in Zweden. Ik ben hier echt bezig een echte profvoetballer te worden en te zijn. In Nederland wou ik het graag maar was ik het niet. Mijn focus was anders dan nu hier. Ik zal slagen! Daar train ik hard voor. Ik ben verslaafd aan goals en houd mezelf elke week scherp.”

Zijn wil om te slagen is groter dan het gemis van Nederland. “Ik mis hier mijn vriendin en familie, maar van 11 juli tot 15 augustus is het zomerstop en gaat de transferwindow weer open. De oefenduels in de voorbereiding tegen hoger spelende clubs hebben me gesterkt in de gedachte dat ik dat niveau ook aankan. Ik focus me volledig op goed spelen en goals maken. Je weet nooit wat er dan nog kan gebeuren.”

Meer berichten