De atlete Stella Jongmans heeft aan het begin van haar carrière getraind onder Sijbrandij en liep een rondje mee (foto: pr).
De atlete Stella Jongmans heeft aan het begin van haar carrière getraind onder Sijbrandij en liep een rondje mee (foto: pr).

Sparta-trainer Theo Sijbrandij in de olie

Sport 159 keer gelezen

Voorburg - De alom bekende 83 -jarige Theo Sijbrandij, die al meer dan 40 jaar als trainer/coach is verbonden aan AV Sparta, stopt per 1 september als trainer. Hij blijft nog wel als atleet bij de genoemde vereniging zijn rondjes lopen.

Vanwege dit heugelijk feit is vorige week nog een viaduct (het A4 fietsviaduct) naar hem vernoemd.

Op zaterdag 28 augustus gaf de éminence grise zijn laatste training. De opkomst was goed; zowel zijn huidige ploeg atleten als ook een aantal oud-atleten waren aanwezig.

Theo startte de training met een warming-up, waarna zijn atleten middels een Coopertest mochten bewijzen wat ze op dat moment hardlooptechnisch in huis hadden. Theo liep zelf ook een Coopertest, waarbij halverwege opeens een mystery guest opdook. De vrouw in kwestie, vermomd met bandana en zonnebril, bleek niemand minder dan Stella Jongmans (heeft o.a. Nederland tweemaal vertegenwoordigd tijdens de Olympische spelen). Jongmans heeft aan het begin van haar carrière getraind onder Sijbrandij. Daar heeft zij haar atletiekbasis gelegd, en daar heeft zij nog steeds warme herinneringen aan.

Nadat de Coopertests waren afgerond was er in de nazit ruimte voor koffie, appeltaart en speeches. Omdat Theo al zo verschrikkelijk lang bij AV Sparta actief is, werd hem tijdens zo’n speech een fles olijfolie aangeboden, dit geheel conform het gebruik van de eerste atleten van 776 voor Christus. Deze atleten smeerden zich voor de wedstrijd met dit goedje in, omdat men dacht dat dit goed was voor de spieren. Het geurde lekker mannelijk en de huid ging ervan glimmen, wat esthetisch zo z’n voordelen had. Daarnaast had de spreker ook nog een boek (vers van de pers) over de geschiedenis van AV Sparta voor Sijbrandij in petto. Dat Sijbrandij in dat boek een prominente rol speelt mag duidelijk zijn.

Daarnaast had de spreker ook nog een boek over de geschiedenis van AV Sparta voor Sijbrandij in petto.  

Theo was dronken van geluk met de aandacht voor zijn persoon en het zien van zoveel (oud)bekenden. Later die middag werd hij tijdens een receptie nogmaals in het zonnetje gezet. Zijn vrouw Vera kreeg uit handen van de voorzitter vanwege haar vele vrijwilligerswerk bij dezelfde vereniging, een oorkonde als lid van verdienste.

AV Sparta heeft die middag afscheid genomen van in totaal 4 trainers en is op zoek naar nieuwe trainers. Als je dat wat lijkt meld je dan aan (een opleidingstraject op korte termijn behoort tot de mogelijkheden).

Uit de krant

Uit de krant