De doelpunten van Ayoub Boukhari & invaller Edwin Agyare (RKAVV) waren niet genoeg voor winst (archieffoto’s: AW).
De doelpunten van Ayoub Boukhari & invaller Edwin Agyare (RKAVV) waren niet genoeg voor winst (archieffoto’s: AW).

Laatste voetbalweekend 2021 waarschijnlijk al gespeeld

di 30 nov 2021, 11:01 Sport

Leidschendam-Voorburg - ‘s Avonds trainen op de sportvereniging mag sinds zondag niet meer. Volleybalclub Irene Heren 1 (Bilthoven) trainde daarom maandag al om 06:00 uur; het Friese SWZ Boso Sneek 1 dinsdag zelfs al om 05:30 uur. De nieuwe coronamaatregelen noodzaken de voetbalclubs in Leidschendam-Voorburg & Stompwijk ook tot creatieve oplossingen. 

Komend weekend is er in de prestatieve voetbalcompetities (A-categorie) geen regulier competitieprogramma voor de jeugd en senioren. Op vrijwillige basis worden wel inhaalwedstrijden gepland om zo het aantal gespeelde wedstrijden per team gelijk te trekken. Tot donderdagavond 21:00 uur kunnen clubs zich daarvoor afmelden. De KNVB hoopt dat het demissionaire kabinet het verbod op buitensporten in teamverband na 17:00 uur opheft.

SJC-RKAVV 4-2

Ondanks doelpunten van Ayoub Boukhari (0-1) en invaller Edwin Agyare (4-2) kon de hoofdklasser zondag in Noordwijk niet aansluiten bij de subtop. Nummer 3 in de Hoofdklasse A SJC was een maatje te groot. Trainer Mauriozio Ceccucci zag het grillige verloop ook. “Dat volgens onze teammanager Jonas Bloemen op de clubwebsite het eerste halfuur ons beste halfuur van het seizoen was vind ik een beetje overdreven. Die was gewoon goed. Na de 2-1, een vrije trap en een zondagsschot, uit het niets zakte ons spelniveau weg en voetbalden we niet meer.” Ceccucci verwacht in 2021 niet meer te spelen. “Tenzij het demissionaire kabinet de buitensport naar 21:00 uur verlengt. Wij gaan niet in de ochtend of middag trainen. Tja, het vooruitzicht dat we voor de 3e keer tijdelijk met voetballen moeten stoppen is vreselijk.”

VELO-Forum Sport 3-3

Op het zompige natuurgrashoofdveld en zonder de doorgaans basisspelers Mike de Graaf (geschorst), Lorenzo Seymonson (ziek), Jordy de Wit, Luuk Goedbloed en Sebastiaan van Beek (allen in hersteltraining) scoorden Haitam el Marid (strafschop; 1-1), Edoardo Saurwalt (1-2) en Pjer Bom (2-3) voor de eersteklasser. Trainer Dennis den Turk kon met de 3-3 leven. “We hadden hem kunnen winnen en in de laatste minuut ook nog kunnen verliezen.” Over het niet kunnen trainen maar eventueel wel kunnen spelen totdat over anderhalve week de winterstop begint is hij duidelijk. “Niet trainen is niet spelen. De kans op blessures is groter, dus de veiligheid van de spelers komt in gevaar. Er zit niks anders dan een langere winterstop op. In de vroege ochtend trainen gaat toch niet werken.”

Wilhelmus

De tweedeklasser was competitievrij. Trainer Oscar Laguna Burgos verwacht dat de laatste 2 speeldagen van 2021 uit het programma worden gehaald. “Er kan niet getraind worden en om 06:00 uur trainen is geen optie.” Als dit het scenario wordt sluit Laguna Burgos 2021 toch positief af. “De zondagen 5, 12 en 19 december gebruik ik dan om elkaar te kunnen blijven zien en om te trainen of iets anders te kunnen doen. We wachten eerst weer rustig af. Er staat een trainingskamp in Barcelona van 7-10 januari gepland, maar we overwegen nog of dat wel door kan gaan.”

Kastelenring

De duels SEV-HPSV (4e klasse) en RKAVV-Maense (vrouwen 2e klasse) gingen zaterdag op de Kastelenring niet door wegens corona. SEV-trainer Kenneth Soechit hoorde dit pas laat. “HPSV meldde zich om 11:45 uur af. We hebben er maar een verkapte teambuilding middag van gemaakt.” Dat de KNVB het duel meteen weer voor aanstaande zaterdag vaststelde snapt hij niet. “Kun je tussen 05:00-17:00 uur niet besmet raken dan? Trainen gaat niet. Om 06:00 uur komt niemand. Spelen ligt blessuregevoelig. We gaan looptrainingen organiseren, die individueel uitgevoerd moeten worden.” 

RKAVV Vrouwen-trainer Nikita van der Wijngaard werd vrijdagavond ingelicht. “Om 21:45 uur kregen we bericht van Maense. We zijn zaterdag alleen voor de ‘3e helft’ bij elkaar gekomen. Was erg gezellig!” ’s Avonds niet meer mogen trainen vindt ze raar. “Sporten in de buitenlucht met minimaal contact levert weinig tot geen besmettingen op is gebleken. Laat mensen dan toch gewoon sporten! Dat is goed voor de gezondheid en om het koppie leeg te maken. Door anderen wordt van alles ondernomen. Wij bekijken dat deze week.”

Stompwijk’92-WIK 4-1

Door doelpunten van Koen Kemna (1-1), Nick Ammerlaan (2-1), Faycal Chaibou (3-1) en invaller Tjebbe Janson (4-1) zette de derdeklasser de voor rust opgelopen achterstand resoluut om. Trainer Patrick Kamperveen ging in de rust ‘ietwat uit zijn pan’: “Bepalende spelers gaven de 1e helft niet thuis. Ik vertelde in de rust dat als ze maar een beetje het niveau van de trainingen zouden halen ze met 4 of 5-1 zouden winnen. Dat pakten ze goed op. En toen ging het hele team in de lift mee. Jammer dat het voetbal nu weer plat ligt. Maar goed, 2 wedstrijden in 2022 inhalen moet geen probleem zijn, toch?”

DSVP Vr.2-Forum Sport Vr. 1-2

Op een door de regen zwaar bespeelbaar natuurgrasveld won de ongeslagen derdeklasser zonder puntverlies pas in de 90+-minuut. Eline Hoogteijling (0-1 & 1-2) scoorde weer de doelpunten. Trainer René Jansen heeft steeds meer respect voor zijn ploeg. “De prestatiedruk neemt met de week toe. Iedereen wil van ons punten pakken. Mijn spelers willen het soms ‘te’ goed doen. En dan gaat het vaak juist niet goed. We doen onze stinkende best, maar vergaten in Pijnacker te scoren. Bij rust had het al zomaar 0-4 kunnen staan.” 


Forum Sport Vrouwen is dit seizoen nog ongeslagen zonder puntverlies (foto: privé). 

Hoogteijling zorgde solo voor de bevrijding. Jansen: “Eline een fenomeen? Ze kan niet zonder de rest van het team in stelling worden gebracht. Alle 18 speelsters hebben hun specifieke kwaliteiten.” Jansen verwacht dat de KNVB het bij de Tweede Kamer voor elkaar krijgt dat men mag blijven buitensporten. “De competities en scholen kunnen eventueel een week eerder sluiten en een week later starten om zo een definitieve klap op het virus te geven, zodat we 2022 ‘normaal’ kunnen beginnen. Je kunt in ieder geval niet voetballen zonder doordeweeks te kunnen trainen. Zo’n ‘5-tot-5’-besluit had door het kabinet minstens met de sportbonden moeten worden overlegd.”

Droomweekend

De Voorburgse tweeling Tom & Koen Bijen (23) beleefde een droomweekend. HC Den Bosch hoofdklasse hockeyer Koen debuteerde vrijdagavond in het Nederlands elftal en FC Rijnvogels zaterdag hoofdklasse voetballer Tom (ex-Forum Sport) scoorde zaterdagmiddag alle doelpunten tegen en bij Smitshoek (0-4). Koen speelde zondagmiddag ook het tweede Pro League-duel van het tweeluik in Amstelveen met Olympisch kampioen België. Beide duels werden ook nog eens gewonnen! Tom: “Vanuit de ‘bubble’ met Oranje appte Koen vrijdagmiddag al dat hij zou debuteren. De euforie in de familie was toen uiteraard al groot. We hadden kaarten voor beide wedstrijden, maar er werd in een leeg stadion gespeeld natuurlijk. Vrijdagavond stuurden we elkaar appjes. Zaterdagavond hebben Koen en ik nog met elkaar gefacetimed natuurlijk. Hij feliciteerde mij met mijn 4 goals en ik hem natuurlijk met zijn debuut.” 


De Broers Bijen beleefden een droomweekend (foto: privé).

Vrijdagavond en zondagmiddag zat het gezin Bijen uiteraard voor de televisie. Tom: “Ik denk dat Koen goed heeft gespeeld. Met een assist was hij zelfs bij één van de doelpunten betrokken. Vrijdagavond zat ik uiteraard aan de cola light, omdat ik zaterdag moest voetballen. Mijn fantastische ploeggenoten feliciteerden me met het debuut van Koen, wat natuurlijk ontzettend leuk is. Ik heb mijn draai gevonden en stond voor de 3e keer in de basis. Daar mag ik nu in blijven hoop ik hahahaha.” Koen was uiteraard ook blij met Tom’s 4 goals. “Het had zoiets van ‘wat jij kan, kan ik ook’. Ik heb zijn goals op social media gezien. Die zaten er mooi in. Hij werkt er net zo hard als ik voor om in de basis te staan. Voor ons blijft afgelopen weekend onvergetelijk.”

Forum Sport Vrouwen is dit seizoen nog ongeslagen zonder puntverlies (foto: privé).
De Broers Bijen beleefden een droomweekend (foto’s: privé),

Uit de krant