De boten van de deelnemers moeten in Leidschendam langs de sluis getild worden om de wedstrijd te kunnen vervolgen (foto: LAGA).
De boten van de deelnemers moeten in Leidschendam langs de sluis getild worden om de wedstrijd te kunnen vervolgen (foto: LAGA). Denise Quick

Ringvaart Regatta met stop in Leidschendam weer in aantocht

Sport 1.646 keer gelezen

Leidschendam - De langste ongewisselde roeimarathon van Nederland, maar liefst 100 km, kan weer gevaren worden en komt op woensdag 25 mei door Leidschendam en Voorburg.

De OC&C Ringvaart Regatta wordt georganiseerd door de Delftse studentenroeivereniging Laga. De race werd in 1976 voor het eerst geroeid in het kader van het 100 jarig bestaan van Laga. Zij daagden de Leidse studentenroeivereniging Njord uit voor een 100 km lang durende race. De regatta is inmiddels bekend binnen heel roeiend Nederland. Vele ploegen verroeien het parcours voor een goed doel en andere ploegen om de snelste tijd neer te zetten.

Ongeveer 800 roeiers van jong en oud starten vroeg op de woensdagochtend in Leiderdorp aan de wedstrijd. Via Haarlem, Schiphol en Leidschendam wordt er in Delft gefinisht. Het sluisgebied in Leidschendam speelt in de race een belangrijke rol. Met 88 km achter de rug moeten alle boten door het sluisgebied. De boten kunnen niet door de sluis varen, dus ze worden door vrijwilligers uit het water gehaald en eromheen gedragen. De boten worden even op het droge gelegd en dat biedt de roeiers de kans om drie kwartier uit te rusten en te eten. Het is de plek waar de roeiers een mentale boost krijgen, waar de vrijwilligers onmisbaar zijn en de toeschouwers een laatste schouderklop geven, van een drankje genieten en daarna meefietsen tot de finish. 


De boten kunnen niet door de sluis varen, dus ze worden door vrijwilligers uit het water gehaald en eromheen gedragen (archieffoto Het Krantje).

Na de stop hebben de roeiers nog 12 km te gaan tot de finish bij Lijm en Cultuur in Delft, waar de dag feestelijk wordt afgesloten met een festival.

Iedereen is welkom om te komen kijken naar de roeiers. De eerste boten arriveren al tussen 14:00 en 15:00 bij de sluis. Rond 18:00 zullen de meeste boten aanmeren. Er worden over de hele dag ongeveer 2000 mensen verwacht, met rond de piektijd ongeveer 800 man. Delen van het sluisgebied (Delftsekade 1-25, Sluisplein en Sluiskant) worden afgesloten voor verkeer, bestemmingsverkeer uitgezonderd.

De boten kunnen niet door de sluis varen, dus ze worden door vrijwilligers uit het water gehaald en eromheen gedragen (archieffoto Het Krantje).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant