Bas de Leede actief voor de Voorburg Cricketclub (foto: Catch of the Day BV).
Bas de Leede actief voor de Voorburg Cricketclub (foto: Catch of the Day BV).

Unieke toptransfer cricketer Bas de Leede

Sport 19 keer gelezen

Voorburg - Topklasse koploper Voorburg Cricket Club (VCC) ziet haar allround Oranje-international Bas de Leede (22) begin 2023 naar Mumbai Indians overstappen. Mumbai Indians is een Indian Premier League club op het hoogste profniveau in het cricket idolate land India.

Bas is een rechtshandige slagman (batter) en een ‘medium’ snelle rechtshandige werper (fastbowler). “Bij VCC en in Oranje bowl en bat ik op dit moment vrij goed, waardoor ik allround inzetbaar ben en iets extra kan brengen ten opzichte van specialisten op alleen batten en alleen bowlen.” 

Veel kinderen groeien op met een voetbal; Bas met een cricketbal. Op jonge leeftijd werd hij lid van VCC. “Dat mijn vader crickette is voor mij destijds de reden geweest dat ik dat ook wilde gaan doen.” Met onder anderen zijn 1 jaar jongere nicht Babette, óók Oranje-international, werd hij 2x landskampioen in 2 opeenvolgende jeugdklassen. 

Vanaf 12-jarige leeftijd speelde de toen ook al jeugdinternational soms in seniorenwedstrijden mee. Op 26 augustus 2012 gebeurde in dat verband iets unieks. Zijn vader (recordinternational (237 caps!), 3x met Oranje WK-deelnemer Tim de Leede; toen 44) en hij (toen 12) openden samen de slagbeurt tijdens VCC 3-Bloemendaal 2 met een succesvol partnership. Bas zelf debuteerde op 17-jarige leeftijd in Oranje.

Ten opzichte van zijn toekomstige ploeggenoten, tevens gelouterde internationals van verschillende landen, bij de Mumbai Indians is de internationale ervaring van Bas gering. “Nee, die is niet om over naar huis te schrijven. De top van Nederland in onze kleine sport halen is makkelijker; de stap naar het buitenland vele malen groter. Bij de Marylebone Cricket Club (MCC) Young Cricketers (YC) in Engeland ben ik 2 jaar semi-prof geweest. MCC YC is het 2e team van een profclub die in de ‘beloftencompetitie’ uitkomt.”

Dat hij in beeld kwam bij de Mumbai Indians komt door zijn goede statistieken. “Mijn manager heeft een filmpje met beelden en info rondgestuurd, waarna club met hem contact heeft gezocht. Het idee dat ik met topcricketers als bowler Mitchell Mcclenaghan (Nieuw Zeeland), batsman Arshad Khan en allrounder Kieron Pollard (35 jaar!) in dezelfde kleedkamer mag zitten is heel gaaf. Met ze trainen en spelen gaat me ten goede komen.” 

Zijn nichtje Babette, die onlangs een maand profervaring opdeed, reageerde met ‘super cool!!!’ op het nieuws. En zijn vader ook. “Dit is heel bijzonder!” Bas is blij. “Mijn ouders zijn trots. Mijn vader speelde nooit bij een buitenlandse club. Ik heb heel veel zin in de uitdaging. Beter dan hem worden is geen doel. Ik wil een betere versie van mezelf worden.”

Uit de krant

Uit de krant