Grote drukte in de sporthal tijdens de Kangoeroedag van korfbalvereniging VEO (foto: pr VEO).
Grote drukte in de sporthal tijdens de Kangoeroedag van korfbalvereniging VEO (foto: pr VEO).

Giga Kangoeroedag VEO korfbal bezocht door 700 kleuters

Sport 787 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Korfbalvereniging VEO organiseerde donderdag 11 januari een Giga Kangoeroedag voor 700 kleuters (kinderen in groep 1 en 2) van 7 bassischolen uit Leidschendam-Voorburg. Tijdens dit evenement stond brede motorische ontwikkeling centraal. 

Er werden verschillende oefeningen en spellen gedaan, zoals: balanceren, bewegen op muziek, trucjes met de bal, tikspellen en korfbalspellen. De kinderen deden met veel plezier mee aan de Giga Kangoeroedag. Wethouder Van Eekelen kwam de kinderen aanmoedigen tijdens het sporten.

De volgende basisscholen deden mee met de Giga Kangoeroedag: Cascade, De Lusthof, Essesteijn, Montessorischool Nieuw Vreugd en Rust, St. Maartens, Professor Casimirschool en de Driemaster. De kinderen en docenten waren heel enthousiast over het evenement.


Wethouder Van Eekelen: “Het is belangrijk dat er op jonge leeftijd aandacht is voor brede motorische ontwikkeling. Hiermee zorg je dat kinderen zich lichamelijk breed ontwikkelen en plezier hebben in het sporten. En bovendien, jong geleerd is oud gedaan! Fijn dat dit mogelijk gemaakt wordt vanuit het Lokaal Sport Akkoord”. De juffen van basisschool Essesteijn reageerden ook enthousiast: “Het is een geweldige dag. De begeleiding is heel goed en duidelijk. Er is een goede sfeer en kinderen krijgen leuke oefeningen.”
Na afloop van de Giga Kangoeroedag kregen alle kleuters een mooie stickerkaart met de eerste verdiende sticker. Met deze stickerkaart kunnen ze nog twee keer gratis meetrainen op zaterdagochtend met de Kangoeroes van korfbalvereniging VEO. En als de stickerkaart vol is ontvangen de kinderen een echte medaille.

Naast de Giga Kangoeroedag vinden er komende periode ook clinics plaats op andere bassischolen in Leidschendam-Voorburg. Inmiddels is er op 9 bassischolen een clinic ingepland. Tijdens een clinic krijgen de kinderen op hun eigen school een voorproefje van een kangoeroetraining zoals die bij VEO gegeven wordt.


Uit onderzoek blijkt dat kinderen in Nederland in het algemeen achterblijven in hun motorische ontwikkeling. Volgens een onderzoek uit 2020 van de Haagse Hogeschool scoorde 30% van de kinderen in Nederland onder de motorische basisvaardigheden. Onder begeleiding van Stichting The Hague Korfbalmasters en Lectoraat Startvaardig, is een project opgestart dat zich volledig richt op brede motorische ontwikkeling (BMO). Metingen in 2021/2022 lieten zien dat dit project kinderen daadwerkelijk vaardiger maakt in de brede motoriek.

De Giga Kangoeroedag en de clinics worden georganiseerd en gegeven door VEO, in samenwerking met de Teamplayers (studenten van Sportkunde, HALO en Mondriaan Lifestyle Sport en Bewegen). Dankzij subsidie van de gemeente Leidschendam-Voorburg, giften van Fonds 1818 en van het Van Ravensteyn Fonds kan VEO aansluiten bij dit project. Vanuit de gemeente is dit gefinancierd uit het Lokaal Sport Akkoord. De kangoeroes zijn de jongste leden (3 tot 6 jaar) van VEO, zij trainen éen keer per week. Een uur lang worden er verschillende spelletjes gedaan rondom samenspelen, balvaardigheid en sportiviteit. Zo doen ze bijvoorbeeld oefeningen waarbij ze gooien, vangen, balanceren, bewegen op muziek en nog veel meer. 

Op www.veokorfbal.nl staat meer informatie over korfbalvereniging VEO en de Kangoeroetrainingen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant