Wielrenner droomt van Tour de France

Sport 11 keer gelezen

Voorburg - De Tour de France beleeft deze week zijn apotheose. Zondag weten we wie de Tour gewonnen heeft, wanneer het wielerpeloton Parijs binnenrijdt. De talentvolle Voorburgse jeugdwielrenner Denny Groen (14) volgt de tourkaravaan dagelijks.

Hij wielrent zelf in de categorie nieuwelingen, en is lid van de wielerclub Swift in Leiden; de club waar eenmalig Tourwinnaar Joop Zoetemelk uit Rijpwetering ooit zijn imposante wielerloopbaan begon. Tijdens het begin van één van de NOS live televisie-uitzendingen van de Tour bel ik hem op. Hij zit toch maar thuis voor de buis.

Stoor ik je?

“Nee hoor. Het is nog niet zo spannend vandaag.”

Je bent zeker helemaal in de ban van drie weken Tour de France?

“Ik leef me inderdaad helemaal in en stel me doelen voor later. Voor zover mogelijk mis ik geen live uitzending op de televisie. Op internet kijk ik alle tussenklasseringen en klassementen na. En ’s avonds laat kijk ik De Avondetappe van Mart Smeets. Ik mis niks en kijk de hele dag door. Het is toch schoolvakantie.”

Zit je zelf dagelijks op de fiets?

“Ja, ik train heel veel en bijna dagelijks. Voor de start van uitzending zit ik op de fiets en na afloop van de uitzending fiets ik nog wat of fiets naar Swift om daar ook nog eens te trainen. Elk weekend zijn er wel één of twee criteriums, en één keer per drie maanden is er wel ergens een klassieker.”

Wordt er in huize Groen dezer weken nog over iets anders gesproken?

“Weinig. Er wordt zeer veel ge- en besproken over de Tour; de overwinningen, de 
uitslag, de kanshebbers, de valpartijen, de toekomst, enzovoorts enzovoorts.”

Droom je zelf van de Tour?

“Ik zie mezelf over een jaar of zeven al helemaal in het oranje-blauwe Rabobankshirt door Frankrijk rondrijden. Het is mijn droom om later profwielrenner te worden.”

Lig je op schema?

“Ik zou iets meer en anders moeten trainen; vooral aan krachttraining. Maar gezien mijn leeftijd mag ik me daar nog niet te veel mee bezig houden. In mijn categorie is een kleine groep echte talenten. Ik kom daar net achter.”

Doe je naast het wielrennen en televisiekijken nog wel iets anders?

“Ik ben niet volledig geobsedeerd. Als ik belangrijke dingen buiten de deur heb, blijf ik niet voor de Tour thuis, maar ik zal wel altijd proberen mijn afspraken op de Tour aan te passen.”

Wordt de gezinsvakantie op de Tour aangepast?

“Nee, wij stemmen als gezin de vakantie niet op de Tour af. Dat gaat net even iets te ver. Doordeweeks en n de weekeinden wordt in het gezin al genoeg rekening met me gehouden voor wat betreft de trainingen, wedstrijden, criteriums en klassiekers. In augustus gaan we op vakantie naar Spanje. De racefiets gaat niet mee. Ik zou het wel willen, maar mijn ouders vinden dat niet goed.”

Wie wint de Tour?

“Ik denk Contador. Lance Armstrong is een slimme wielrenner, maar ik denk toch dat de kwaliteiten van Alberto Contador de doorslag zullen gaan geven. De eerste weken was de Tour een beetje saai. Het wordt zeker nog een echte wedstrijd.”

Wielren je zelf de komende dagen nog ergens?

“Ja, ik rijd donderdag 30 juli het criterium van Wateringen. Ik zit in het voorprogramma van de grote jongens die het weekend ervoor uit de Tour de France zijn gekomen. Het is altijd leuk en gezellig daar in het Westland.”

Uit de krant