VCC verliest promotie-degradatieduel

ma 31 aug 2009, 18:44 Sport 0 keer gelezen

Voorburg - Mooi weer, veel publiek en er stond iets op het spel, te weten een plek in de Topklasse. Op papier waren beide teams zeker aan elkaar gewaagd. Aan alle randvoorwaarden voor een mooie cricketdag leek dus te zijn voldaan. Helaas leidde slecht spel van VCC en enkele merkwaardige beslissingen van de zwak leidende umpire Kamerbeek tot de eerste nederlaag. Komende zaterdag kan VCC de stand gelijktrekken op eigen veld.

Sham Chaudry en Muhammad Hafeez openden voortvarend voor VCC. Beide lefthanders lieten schitterende slagen zien en runden bovendien goed tussen de wickets. Na 30 overs stond de teller op 130 runs zonder wicketverlies. Een misverstand zorgde ervoor dat beide heren op een zeker moment aan het levende wicket stonden. Een ongeschreven regel is dan dat men zich opoffert voor de speler/coach, maar Chaudry wilde van geen wijken weten.

Hafeez (47 runs) werd dus het eerste slachtoffer. Kort daarna werd Chaudry (81) zelf gevangen op long leg na een mislukt hook shot. Mohsin Salman lepelde een half volley in de handen van de bowler. Met 138 runs voor 4 wickets en Tim de Leede en Mohamed Rafi op de mat leek er voor VCC nog geen vuiltje aan de lucht. Dat veranderde echter snel.

Een bal van de offspinner van Rood en Wit leidde tot een appeal dat door umpire Kamerbeek werd gehonoreerd - ook volgens Rood en Witters een ‘lachwekkende’ beslissing. Het was zonder enige twijfel het keerpunt in de wedstrijd.

Rood en Wit was ‘on top’ en de overige VCC’ers waren volledig de kluts kwijt. De resterende batsmen waren niet in staat de 50 overs vol te maken. Na een superstart van 130/1 was VCC voor 184 all out.

Niet overtuigend

Rood en Wit startte aan bat niet overtuigend. Na 30/2 stonden de 'danger men' Englefield en Nkwe op de mat. Englefield overleefde een overtuigend LBW-appeal van Sham Chaudry, werd op de eerste bal van Anwar in de gully gemist en overleefde later ook een massaal caught behind appeal op het bowlen van Hafeez.

Het dieptepunt kwam toen Tim de Leede een LBW-appeal zowaar door Kamerbeek gehonoreerd zag. Duidelijk zichtbaar voor de honderden toeschouwers hief Kamerbeek zijn rechterwijsvinger. Terwijl VCC feestvierde en de batsman naar de kant liep, bestond Kamerbeek het tegen De Leede te zeggen dat hij bedoelde dat de bal over het wicket zou zijn gegaan.

Een minuut later had hij tegen captain Sist alweer een andere verklaring: “I changed my mind” - “Ik heb me bedacht.” Bartholomeusz werd knap gevangen aan de square leg boundary door Chaudry, Kroonenberg cleande Nkwe en Elvin Roach werd gevangen door Kroonenberg.

Het was echter allemaal ‘too little too late’, want na dit nooit eerder vertoonde scheidsrechterlijke geklungel was er van een wedstrijd allang geen sprake meer. Komende zaterdag kan VCC desalniettemin orde op zaken stellen door thuis aande Groene Zoom van de eersteklasser te winnen. Aanvang 11.00 uur, toegang is gratis.

Uit de krant