De mannen van Kortebaandraverijen.nl met v.l.n.r. André, Mathieu en Benjamin Hilgersom (foto: Rob Krul).
De mannen van Kortebaandraverijen.nl met v.l.n.r. André, Mathieu en Benjamin Hilgersom (foto: Rob Krul).

Beelden kortebaan Stompwijk gaan straks hele wereld over

Sport 525 keer gelezen

Stompwijk - Komend weekend staan de Stompwijkse Paardendagen weer op de agenda. Hoogtepunt is de jaarlijkse kortebaandraverij op maandag 20 juli. Vorig jaar is de draverij officieel erkend als Nationaal Immaterieel Cultureel Erfgoed. Dit jaar ligt er mogelijk weer een primeur in het verschiet. Sinds kort zijn de beelden van de kortebaan in Nederland wereldwijd een hit op Facebook. Grote kans dat ook Stompwijk straks op de kaart staat. Dit met dank aan de site Kortebaandraverijen.nl van de van oudsher Stompwijkse familie Hilgersom. Een kijkje achter de schermen.

Door Ruud de Groot

Ze kunnen er maar niet over uit en kijken zelfs tijdens het interview regelmatig op de computer naar het aantal 'hits en likes' op Internet. Sinds de kortebaandraverij van Duindigt op 1 juli gaan hun beelden de hele wereld over. Van Frankrijk, Spanje en Italië tot Brazilië en Canada. Overal wordt enthousiast gereageerd op de unieke Nederlandse vorm van de drafsport. "Het begon met de rit tussen Blackpearl Trans R met Manon Pools tegen Starfighter Andrup met Jan Thijs de Jong", legt Mathieu Hilgersom (31) uit. "Kortebaankanon Blackpearl maakte op imponerende wijze de 15 meter starthandicap op haar tegenstander goed.

Broer Benjamin Hilgersom (33) stelt dat ook de beelden van de kortebaan van Warmond van 4 juli erg populair zijn. "Vooral op de spannende kamprit tussen Andrea Swagerman met Frans van der Blonk en Ton Jeu met Manon Pools wordt hartstochtelijk gereageerd. Mensen informeren waar dergelijke koersen worden verreden en wat de rol is van die mannen met de vlaggen in de baan", aldus Benjamin. "Eigenlijk moeten we daar wat mee, maar we weten niet precies wat", gaat vader André (66) verder. "Met zoveel positieve reacties liggen er toch kansen voor de sport!" Een kortebaandraverij op de Copacabana in Rio de Janeiro ziet de redactie van Kortebaandraverijen.nl er overigens nog niet zo snel van komen.

Liefde
Even terug naar het begin. Waar komt de liefde voor de kortebaansport vandaan? André steekt direct zijn vinger op. "Dan moet je bij mij zijn. Uiteraard ligt de basis in Stompwijk. Als vijfjarig jongetje kwam ik al op de kortebaan. Ik vond het toen al fascinerend. Sinds die tijd heb ik slechts twee edities gemist. Eén keer vanwege mijn andere hobby wielrennen. Ik was die week gaan fietsen in de bergen in Frankrijk. Toen ik hoorde dat mijn favoriete pikeur Jan Wagenaar de koers won, deed het extra pijn dat ik er niet bij was. Tijdens de andere gemiste kortebaan trouwde mijn vriend. Ik was niet blij met zijn trouwdatum, maar was wel op zijn feest. Onze vriendschap stond vervolgens jarenlang op een laag pitje. Gelukkig is het enkele jaren geleden weer goed gekomen", aldus André lachend. "Mijn vrouw en beide dochters bleken niet besmettelijk voor het kortebaanvirus. Benjamin en Mathieu des te meer. Met de kortebaan klikt het, of het klikt niet. Een tussenweg is er eigenlijk niet. Mijn zoons en ik beleven aan één kortebaan dagenlang plezier."

Vaste prik
Maar wat is er dan zo leuk aan een kortebaandraverij? Het is toch telkens hetzelfde ritueel? "Allereerst is het natuurlijk de sport op zich", stelt Benjamin. "De snelheid van de paarden en de verrassing spelen een belangrijke rol. Wij houden alles bij en kennen de paarden, trainers en pikeurs. Een klein gokje op de paarden geeft een extra dimensie. Het is spannend en vergroot de betrokkenheid", legt Benjamin uit. "Wat ook mooi is, je staat heel dicht op de baan. Je kunt de paarden ruiken en bijna aanraken als ze voorbij komen. Dat laatste is een groot verschil met de koersen op de langebaan. Daar gebeurt alles meer op afstand. Het is bij de kortebaan ook de sfeer eromheen. Die is vaak geweldig. Bijna overal gaat de kortebaandraverij gepaard met een dorpsfeest en vrolijke mensen. Dat alles tezamen spreekt mij aan. Voor ons drieën is een dag naar de kortebaandraverij een uitje. Dat begint al op de heenreis in de auto met de voorpret. En altijd onder het genot van de muziek van Jerry Lee Lewis. Dat is vaste prik."

Eigen site
Verklaart de grote liefde ook het opzetten van een eigen site? "Jazeker! Maar daar gaat een hele geschiedenis aan vooraf", legt Mathieu uit. "Als kinderen hielden we al statistieken bij en op de middelbare school bedacht ik dat ik wilde gaan schrijven. Toen ik 16 was verscheen er een oproep in het magazine Draf & Rensport. Mijn tante Len, getrouwd met ome Gé de broer van mijn vader, wees mij daarop. Als verlegen jochie trok ik, gestimuleerd door mijn vader, de stoute schoenen aan. Ik kon direct beginnen als verslaggever voor de kortebaan, aanvankelijk als vervanger van Paul de Vlieger wanneer hij verhinderd was. Gaandeweg hebben mijn broer en ik het van hem overgenomen", aldus Mathieu.

"Al in 1997 maakten wij in de herfstvakantie ons eerste jaarboekje van de kortebaan, toen nog voor onszelf. Vanaf 2007 hebben wij 5 edities uitgegeven. Dat initiatief werd door de kortebaanliefhebbers goed ontvangen. Vanaf 2009 zijn wij, als gevolg van de ontwikkeling van de 'social media' een eigen site begonnen, aanvankelijk om ons boek te promoten. De site droeg toen nog de naam Kortebaanjaarboek.nl, maar is inmiddels gewijzigd in Kortebaandraverijen.nl en is een uitgave van Hilgersom Tekstproducties, mijn eigen bedrijf."

In de lucht
Wat komt er zoal kijken bij het in de lucht houden van de site? "Ik ben volledig zelfstandig tekstschrijver", stelt Mathieu. "Voor mij is de site gedurende het kortebaanseizoen ongeveer de helft van mijn werk. Natuurlijk is het tevens hobby, maar het kost zoveel tijd, dat ik er ook aan moet verdienen. Ik heb immers een gezin. Gelukkig maken veel kortebaanverenigingen gebruik van onze diensten, zoals promotie op de site en het opstellen van persberichten. We hebben ook adverteerders. En natuurlijk de 'vrienden' van de site, die een jaarlijkse donatie betalen", aldus Mathieu. "Ik ben deeltijd postbode, barman in een sporthal en huisvader", legt Benjamin uit.

"Daarnaast ben ik basgitarist in een bandje. De rest van mijn tijd gaat op aan de kortebaan. Het schrijven van voorbeschouwingen en verslagen, het bijhouden van statistieken, het monteren van beelden en het organiseren van de tipcompetitie kost veel tijd. En dan hebben we het nog niet over het bezoeken van de kortebanen zelf. Maar wel heel leuk om te doen. En gelukkig hebben we veel hulp van onze vader", vertelt Benjamin. "Ik doe alles pro deo", zegt André. "Ik ben de vaste chauffeur en spring bij waar nodig. Vaak onderhoud ik de contacten met de kortebaanverenigingen en de bond. Maar ik blijf het liefst op de achtergrond. Het gaat mij vooral om de jongens."

Vriend-plusdag
De kortebaan van Stompwijk komt eraan. Is die nog bijzonder voor jullie? "Natuurlijk! Onze wortels liggen in dat dorp. Voor mij is de kortebaan van Stompwijk puur jeugdsentiment", stelt André resoluut. "Voor Kortebaandraverijen.nl is deze editie heel bijzonder", vertelt Mathieu. "Het feest begint die dag voor ons al in de ochtend. Wij organiseren dan onze eerste 'Vriend-plusdag'. We willen graag in contact komen met onze donateurs en tegelijkertijd wat terug doen. In de Klaverhal in Zoeterwoude blikken wij met de Leidschendamse pikeur Wim van der Mespel terug op zijn verleden in Stompwijk. Natuurlijk kijken wij met hem ook vooruit naar de koers die komen gaat. Stompwijker en liefhebber Frans Jansen komt vertellen over de historie van de bijzondere koers. Ook is er een quiz en een hapje en een drankje. Bovendien ontvangen alle aanwezigen een gratis entreekaart en programmaboekje voor de kortebaan", legt Mathieu uit. "Voor ons is de dag al geslaagd, als de mensen die komen na afloop met een tevreden gevoel afreizen naar de kortebaan in Stompwijk", voegt Benjamin er ten slotte aan toe.

"Wij proberen ons telkens te verbeteren en denken na over nieuwe dingen. Dit alles om de paardensport te promoten en dan in het bijzonder de kortebaan. Wat dat betreft hebben we met zijn drieën de afgelopen jaren al mooie stappen gezet, getuige ook de waardering die we krijgen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant