Foto's:    Johan Greuter en zijn meiden voeren de actie Goals4Girls 'Girls First'.  Het Cliniclown Kika Team van RKAVV (foto's: PR RKAVV & Alexander Wagener).
Foto's: Johan Greuter en zijn meiden voeren de actie Goals4Girls 'Girls First'. Het Cliniclown Kika Team van RKAVV (foto's: PR RKAVV & Alexander Wagener).

Meidenvoetballers maatschappelijk bewust

Sport 305 keer gelezen

Leidschendam - Meidenvoetbaltrainer Johan Greuter is terug in Leidschendam. Vijf jaar trainde en coachte hij de meidenvoetbalafdeling van DWO (Zoetermeer).

"De voedingsbodem voor meidenvoetbal was er helaas niet meer optimaal. Daarom zijn we naar RKAVV gekomen." Als voormalig keeper en speler van SEV, waar hij onder anderen in de Haagse Jeugd keepte, aarzelde hij aanvankelijk wel. "Natuurlijk, maar RKAVV is enorm serieus en heeft ambitie met meiden- en vrouwenvoetbal. De keuze was niet zo heel moeilijk. Technisch jeugdcoördinator meidenvoetbal Marcel van Es en bestuurslid meiden- en vrouwenvoetbal Wouter Dubbeldam gaven mij het perspectief dat ik zocht. Voorheen trok ik de kar en keek iedereen mij na waarheen ik hem trok. Bij RKAVV duwt men mee, en heeft men nog eigen inbreng en ideeën ook. Ik train hier de ME2+3 en de MD2, niet toevallig de teams van mijn dochters."

Meisjes bij jongens laten voetballen vindt Greuter niet wenselijk. "Als een meisje kan en wil vind ik het prima, maar vaak gaat kwaliteit verloren, omdat een meisje de ontwikkeling van een jongen niet in de weg mag staan. Ze krijgt dan vaak een positie die nog 'over' is. Het ontwikkelen van vaardigheden staat bij Greuter centraal. "De KNVB wil graag voetbaleigen 4 tegen 4 trainingen zien. Dat is leuk als je kwalitatief gelijkwaardige spelers hebt, maar bij meidenteams is dit meestal niet zo. In enkele leeftijdsgroepen zijn nog te weinig meisjes. Daar loopt groen en rijp door elkaar heen."

Greuter propageert een andere vorm van training. "Ik leg de nadruk op de ontwikkeling van meer individuele vaardigheden. De betere spelers hebben anders weinig uitdaging en de mindere nooit de bal. We zien dat de meiden het ongeacht hun niveau erg naar hun zin hebben, iedere week beter worden, meer dan 600 balcontacten per training hebben, en vooral in wedstrijden zo nu en dan een 'gevulde koek' durven te maken. Alle oefeningen hebben uit herkenbaarheid een naam. We herhalen veel, waardoor je steeds meer succes in de uitvoering ziet."

Deze maand voert de meidenvoetbalafdeling van RKAVV de actie Goals4Girls. Greuter: "De meiden laten hun doelpunten door familie, vrienden en bekenden sponsoren om geld in te zamelen voor Plan Nederland. Zondag 11 Oktober was het Wereldmeisjesdag. We proberen op deze manier met duurzame gifts het verschil te maken voor meisjes in ontwikkelingslanden. Noem het maatschappelijk bewustwording. Dat doen we al jaren. RKAVV pakte de actie op en maakte het zelfs groter. Bijna alle meiden doen mee." De club heeft zelfs een officieel Cliniclown Kika Team. Greuter: "Dat team neemt deel aan evenementen en toernooien van KiKa. We hebben onlangs de teampresentatie bij Excelsior Rotterdam gehad en er nog een wedstrijdje gevoetbald."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant