RKAVV-spits Remco Overdevest op weg naar 0-1 (foto: Alexander Wagener).
RKAVV-spits Remco Overdevest op weg naar 0-1 (foto: Alexander Wagener).

RKAVV plaatst zich voor kwartfinale districtsbekertoernooi

Sport 174 keer gelezen

XerxesDZB-RKAVV 1-2 (0-1)

Doelpuntenmakers: Remco Overdevest & Jop Verhagen (90.+6. 1-2!).

De zondag hoofdklasser is nu al anderhalf jaar ongeslagen in het districtsbekertoernooi, dat de club vorig seizoen won door de finale in Monster van topklasser HBS te winnen.

Trainer Bas Steffens was als een kind zo blij met de overwinning op XerxesDZB. "De 1e helft waren we gelijkwaardig, al speelden wij verzorgder voetbal en Xerxes vooral de lange bal. Na rust controleerden wij de wedstrijd, maar kwam Xerxes in de 2e minuut van de extra speeltijd op gelijke hoogte. Nadat Jop 1-2 maakte stond ik in de middencirkel. Het feestje in de hoek van het veld was mij te ver weg."

Het Leidschendamse RKAVV heeft wat met bekerthrillers. Vorig seizoen medio oktober 2014 stond RKAVV na 90 minuten tegen eersteklasser PFC nog met 2-4 achter, toen Rowendy Schoop (90.+4.!) en Peter Lomonaco (90.+10.!) in de extra tijd voor een gelijkspel zorgden waarna de Leidschendammers alsnog na het nemen van strafschoppen wisten te winnen. En begin maart won RKAVV bij topklasser Barendrecht pas in de extra tijd met 0-1. Matchwinner toen was Youri Buwalda (90.+4.!).

"We zijn echte bekertijgers geworden. Het steeds verder komen in de bekerstrijd is belangrijker voor mij maar ook voor mijn ploeg geworden. Het leeft! Kijk maar na de 1-1 van Xerxes. Gino Lauwers liep voorop, pakte de bal en liep resoluut naar de middenlijn om op jacht naar de winnende goal te in plaats van te berusten in het nemen van strafschoppen. Dat siert mijn ploeg en daar ben ik heel erg trots op."

Rentree en debuut
Steffens liet Rico de Boer zijn rentree en A1-speler Justin van Rijswijk zijn officiële debuut maken. "Justin is een groot talent, dat al vanaf de voorbereiding 1x per week met ons meetraint en al vele weekenden een dubbel programma speelt; op zaterdag met A1 en op zondag met het 2e elftal|

"In de voorronde van het bekertoernooi zat hij al een keer als wisselspeler op de bank. Het is dus niet zomaar dat ik hem liet debuteren. Rico raakte in de voorbereiding geblesseerd aan zijn rug, onderging zelfs een operatie en heeft zodanig veel karakter in zijn revalidatie getoond, dat hij er nog voor het einde van 2015 weer bij kon zijn."

De Boer was zelf ook blij. "Ik had al een keer of vijf met het 2e gespeeld, waarvan 2x in de basis. Het invallen bij het 1e elftal zie ik als een beloning voor mijn snelle herstel. Ik trainde bijna dagelijks in de sportschool, waar later de veld- en groepstrainingen weer bijkwamen. Voor een hernia staat een langer herstel, toch?"

Tevreden
Terugkijkend op dat kalenderjaar 2015 is Steffens een supertevreden man. "Kampioen in de eerste klasse en bekerwinnaar geworden, een halve finale om de landelijke beker bij IJsselmeervogels gevoetbald in dat prachtige stadion in Spakenburg, in de hoofdklasse A halverwege in het linkerrijtje staan en naar de kwartfinale van het bekertoernooi. Je zou bijna zeggen dat het jammer is dat de winterstop nu aangebroken is, maar een moment van rust is ook goed."

"Op 3 januari hervatten we de voorbereiding op de 2e seizoenshelft met de Nieuwjaarswedstrijd, trainen vervolgens een week en op zondag 10 januari sluiten we een trainingsdag en week af met een oefenwedstrijd bij verliezend bekerfinalist en topklasser HBS. Een mooi affiche. We gaan niet op trainingskamp. Zo kan het ook."

Eerste seizoenshelft Stompwijk'92 eindigt in mineur

FC Rijnland-Stompwijk'92 3-1 (1-0). Doelpuntenmaker: Enrico Geus (60. 1-1; vrije trap 25 meter).

Stompwijk'92 eindigde het laatste duel van 2015 met 10 man, omdat Nick van den Bosch in de 51e minuut wegens het neerhalen van een doorgebroken speler met een direct rode kaart van het veld werd gezonden. "Je kunt er rood voor geven, maar als er nog 2 verdedigers naast de doorgebroken speler lopen en de hele wedstrijd is er nog niets onbehoorlijks gebeurd, kun je ook een gele kaart geven", zegt trainer Yorick Boon, die niet te spreken was over de arbitrage.

"Onze grensrechter Ed van Vliet kwam voor de wedstrijd al naar ons toe na het vaste praatje van de scheidsrechter met zijn assistenten. Hij had ze gezegd dat ze langs de lijn staan om hun trainers tevreden te stellen met zo veel mogelijk te vlaggen voor buitenspel. De scheidsrechter was niet alleen wantrouwend maar had ook nog voorkeur.

"Enrico werd een aantal keren voor vermeend buitenspel teruggefloten, terwijl onze grensrechter bij de 2-1 volgens onze waarneming ook terecht voor buitenspel had gevlagd. Ik verwijt mijn ploeg niets dat we verloren hebben, alleen dat we weer na 7 minuten al op achterstand kwamen, terwijl we vorige week een les 'scherp beginnen' van SJZ hadden gehad. Iedereen was kapot van het spelen op een drassig veld, waarop weinig te creëren viel."

Voor Boon zit zijn interim hoofdtrainerschap er nu op. "Ik heb net zo veel punten als dat Stompwijk'92 een jaar geleden haalde gehaald en mijn ogen zijn open gegaan. Het was heel leuk met tegenslagen. Ik ben veel wijzer geworden en heb veel leermomenten gehad. Als jongen van het dorp die iedereen kent had ik gedacht dat het makkelijker zou zijn en dat iedereen vanzelf een stapje harder zou lopen. Maar dat is niet zo. Deze ervaring pakt niemand mij meer af en smaakt naar meer."

Het is niet vanzelfsprekend dat Boon bij Stompwijk'92 blijft. "Ik maak uiteraard het seizoen bij het 2e elftal met plezier af, maar heb wel plannen. Het wordt een keuze voor het 2e elftal hier en het UEFA B-trainersdiploma halen of 2e elftal- of assistent-trainer worden bij een andere club. Ik ben in gesprek met Stompwijk'92, maar houdt andere opties open."

Voormalig Tonegido ploeggenoten tekenen bij

De trainerscarrousel in Leidschendam-Voorburg begon dit seizoen al vroeg te draaien. Bas Steffens (RKAVV), Frank Dobbe (SEV) en Andre Lourens (Forum Sport) kondigden achtereenvolgens aan hun club aan het einde van dit seizoen te zullen gaan verlaten. Door slagvaardig optreden voorzagen RKAVV (voormalig Tonegido libero Robin Knoester) en SEV (huidige 2e elftaltrainer Dennis Luhulima) al in de vacature hoofdtrainer.


Forum Sport maakte nog niet bekend met welke nieuwe hoofdtrainer zij in zee zullen gaan. De drie vertrekkende trainers hebben nog niet aangegeven of en waar zij komend seizoen trainer zullen zijn.

Twee voormalige ploeggenoten van Tonegido maakten vorige week bekend bij hun huidige clubs te zullen bijtekenen. Mark Moen (VUC) en Dick Boereboom (SV Nootdorp), destijds respectievelijk spelmaker en topspits in de as van Tonegido's befaamde voorhoede in de zondag hoofdklasse A, wonnen onlangs nog met hun clubs van respectievelijk Wilhelmus en Forum Sport. Bij SV Nootdorp blijft overigens ook assistent-trainer Dick Sloos jr. (voormalig speler SV Voorburg; het huidige Forum Sport).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant