De Fellowship of Fairly Odd Places Cricket Club (FFOP CC) (foto: facebook).
De Fellowship of Fairly Odd Places Cricket Club (FFOP CC) (foto: facebook).

Historische cricketwedstrijd bij RKAVV op Kastelenring

Sport 188 keer gelezen

Leidschendam - Bij RKAVV op Sportpark Kastelenring vindt op 4 september een historische cricketwedstrijd plaats op wat ruim 165 jaar geleden bekend stond als de 'Ezelweide', het sportveldje van het reeds lang verdwenen Instituut Noorthey.

Noorthey was midden 19e eeuw de meest exclusieve kostschool van Nederland en was gelegen in de toenmalige gemeente Veur - nu deel van Leidschendam. De kostschool was te vergelijken met het Engelse Eton of Harrow en vroeg een jaargeld van 1.400 gulden per leerling. In die tijd een absoluut vermogen. Veel Nederlandse adel en ook een enkele Prins van Oranje waren intern.

In 1847 besloot de leraar Engels - Mr. Atkinson - op verzoek van een aantal Zuid-Afrikaanse leerlingen cricketinstructie te geven en nog datzelfde jaar vond de allereerste wedstrijd ooit in Nederland plaats. Een paar jaar later werd het instituut opgeheven en verdween cricket uit Veur. Echter, een aantal (oud) leerlingen van Noorthey waren zo geïnspireerd geraakt dat zij elders in den lande cricketclubs oprichten.

Feitelijke conclusie is dat 'Noorthey' het cricketzaadje in Nederland heeft gepland. Het Nederlandse (en in het buitenland alom bekende) Fellowship of Fairly Odd Places Cricket Club (FFOP CC) zal op genoemde datum, om 11:00 uur een wedstrijd op de voormalige Ezelweide spelen. De tegenstander is gevonden in het Haarlemse ZAMI-elftal van Rood & Wit Cricket Club. De Ezelweide is tegenwoordig oefenveld 8 van RKAVV.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant