Tycho van Proosdij speelt al bijna twee jaar LG-hockey bij Cartouche in Voorburg (foto/tekst: SenW).
Tycho van Proosdij speelt al bijna twee jaar LG-hockey bij Cartouche in Voorburg (foto/tekst: SenW).

Sporticonen in spotlights: Tycho van Proosdij

Sport 312 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De Nationale Sportweek 2016 staat voor de deur. Tijdens de campagneweek (17 t/m 25 september) zetten Sport en Welzijn (SenW) en de gemeente Leidschendam-Voorburg sporticonen in de spotlights. In deel 3 van de sporticonenserie is dat Tycho van Proosdij.

De 11-jarige Tycho van Proosdij speelt al bijna twee jaar LG-hockey bij Cartouche in Voorburg. Aan de buitenkant zie je aan Tycho niet dat hij een beperking heeft. Toch is zijn lichamelijke beperking zodanig dat hij niet in een regulier hockeyteam kan meedoen. Daarom volgt hij bij Cartouche de jeugdtraining aangepast hockey. "Ik ben hypermobiel, wat betekent dat ik veel leniger ben dan andere kinderen. Mijn spieren krijgen daardoor niet genoeg steun", legt Tycho uit. "Doordat ik een lage spierspanning heb en minder uithoudingsvermogen, lig ik na een training de hele dag uitgeteld op de bank".

Ook al is een hockeygame een uitputtingsslag voor Tycho, het weerhoudt hem er niet van er een actief sportleven op na te houden. Integendeel! Naast LG-hockey op zondagochtend traint hij elke woensdag bij voetbalvereniging Concordia in Delft, dat een voetbalteam voor jeugd met een lichamelijke beperking heeft. "Ik vind het heel leuk om in een team te sporten, omdat je dan kan overspelen en het heel gezellig is. Door sport heb ik al veel nieuwe vrienden gemaakt," aldus het jonge sporticoon. Tycho heeft twee helden uit de Nederlandse sportwereld: "Bij hockey Naomi van As. Zij kan heel goed hockeyen en presenteert ook Zappsport, een heel leuk programma over sporten." Binnen de voetbalwereld heeft Tycho veel bewondering voor Luuk de Jong van PSV: "Hij kan heel goed koppen en doelpunten maken. Scoren vind ik het allerleukste bij hockey én voetbal!"

De Voorburgse hockeyvereniging Cartouche startte in november 2014 met de jeugdtraining aangepast hockey. LG-hockey bij Cartouche is voor jonge sporters van zes tot achttien jaar met een lichamelijke beperking -niet rolstoelafhankelijk- die daardoor minder goed in een regulier team kunnen meekomen. Fred Loeb, voorzitter LG-hockey, licht toe: "Doel van LG-hockey is om spelers met een lichamelijke beperking de basisvaardigheden van hockey aan te leren en indien mogelijk wedstrijden te laten spelen. Het accent ligt op spelplezier en vertrouwen in eigen kunnen en niet op de fysieke beperking."

Open training
Heb je of ken je iemand met een lichamelijke beperking die wil kennismaken met LG-hockey? Kom dan op zondag 18 september naar de open training. Van 10:15-11:15 uur is de jeugd (6-18) welkom bij Cartouche. Inschrijven via lghockey@hc-cartouche.nl. Senioren kunnen van 11:30-12:30 uur terecht, inschrijving via LG-hockey@hockey.groengeel.nl. De trainingen vinden plaats op Sportpark Duivesteijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant