Dennis van der Poel (Wilhelmus), links op de foto, is nog niet wedstrijdfit maar scoorde wel (archieffoto: AW).
Dennis van der Poel (Wilhelmus), links op de foto, is nog niet wedstrijdfit maar scoorde wel (archieffoto: AW).

De reservebank bepaalt de sterkte van Wilhelmus

Sport 514 keer gelezen

De Ster-SEV 5-0

Andy van der Meulen; Tim Orta, Paul Janssen, Björn van Haarlem, Roland Groeneweg; Robin Schoew, Nick Rapmund, Milan van der Veer, Michael Bruce (02. Tonny Donnars); Jasper Koning, Roel Verhagen (46. Randy de Witt).

Op het hoofdveld van het Haagse voetbalpark aan de Brinckerinkstraat middenin Moerwijk-Noord werd SEV zaterdag in de 3e ronde van de KNVB-districtsbeker uitgeschakeld. De toch al zo door langdurend geblesseerde spelers geplaagde trainer Denis Luhulima kon dit keer ook geen beroep doen op zijn geblesseerde aanvoerder Wessel van Huizen (wel aanwezig) en de grieperige Tim de Jong (niet aanwezig), die zich 's morgens bij zijn trainer ziek meldde. Tot overmaat van ramp haakte de jonge en zeer talentvolle Thomas Lomonaco al in de warming-up af met een liesblessure, waardoor Michael Bruce zijn rentree kon maken in het eerste elftal, dat hij jaren geleden voor een lager spelend vriendenelftal bij SEV had verruild.

Het selectievoetbal begon tijdens de zomerstop weer te kriebelen, maar tot nu toe speelde hij alleen officiële wedstrijden in het tweede elftal. Zijn optreden bleef echter beperkt tot ruim twee minuten, want de noppenzool van zijn directe tegenstander veroorzaakte al gauw een bloedende hoofdwond, die in het HAGA Ziekenhuis locatie Leyenburg dichtgeplakt werd. "Ik speel nooit meer met rugnummer 13!" SEV-sportverzorger Arjan Brugmans had wel een veldhospitaal a la MASH op veld 2 kunnen opslaan, want de nog altijd met tegenslagen revaliderende spelers Jerry Speelberg, Jeremy Knegtmans en Rik Orta (Maarten de Vries zat thuis) stonden in burger langs de lijn te kijken naar de verrichtingen van hun collega's. Met al die spelers kun je best een goed elftal maken.

De ruime uitslag doet vermoeden dat de Leidschendammers werden weggespeeld, maar niets is minder waar. SEV grossierde in het missen van (opgelegde) kansen en mogelijkheden. Luhulima: "Wat dat aangaat had het wel 5-9 kunnen worden. Ik zou me meer zorgen hebben gemaakt als we niets zouden hebben gecreëerd." Een standaardsituatie (kopbal bij tweede paal uit vrije trap), een uitglijder (letterlijk!) van Paul Janssen en 2 strafschoppen riepen het onheil over SEV af. Er werd slechts één velddoelpunt gemaakt.

Natuurlijk mocht SEV zich alle doelpunten aanrekenen, maar van een dramatisch gespeelde wedstrijd was geen sprake. "Tot de winterstop spelen we nog 3 competitiewedstrijden. Onze doelstelling is daar vier punten uit te willen halen. In de winterstop kijken we verder of de geblesseerde spelers zodanig gerevalideerd zijn dat ze weer inzetbaar gaan zijn", zegt Luhulima, die óók schermt met de terugkeer van een eerder afscheid genomen hebbende speler. "Nee, ik ga niet zeggen om wie het gaat. Hij komt van binnen de club, maar ik ga hem nu niet meteen lukraak opstellen. Zijn terugkeer doen we volgens afspraak met hem met beleid. Je zult het wel merken wie het is."


Mario Koswal

Het bekerduel met SEV was ook een hernieuwde ontmoeting met Mario Koswal (53). De huidige trainer van De Ster was actief voetballer bij onder anderen SV Voorburg (het huidige Forum Sport) en SV'35 (het huidige SVC'08).

"Ik heb zelfs twee periodes bij SV Voorburg gespeeld. Van 1986 tot 1989 onder Toon Brakus en in het seizoen 1994-1995 nog onder Frank Kuyl." Aan zijn eerste periode bewaart Koswal nog zijn beste herinneringen. "Ik was linksbuiten en speelde samen met onder anderen Dick Sloos junior. Samen verkasten we naar SV'35. We zijn nog steeds vrienden. Ze noemden ons 'Sjors & Sjimmie'. Hij is nu assistent-trainer bij SV Nootdorp; ik jeugdtrainer bij Hercules op zaterdag en hoofdtrainer van derdeklasser De Ster op zondag. Ik heb me enorm moeten haasten om hier op tijd te zijn, want SEV speelt op zaterdag in de derde klasse, dus moesten we op zaterdag voor de beker voetballen."


Als (hoofd)trainer zal toch altijd zijn Haaglandia-verleden aan hem blijven knagen. "Met voetbalschool Soccerproof ben ik bij Haaglandia ingestapt. We namen de plaats in van het eerste zondagelftal in de hoofdklasse in, toen Haaglandia met zondag selectievoetbal stopte, maar door organisatorische problemen zijn we al heel snel gestopt. We verloren alles. Ik ben bij Haaglandia als jeugdtrainer gebleven, totdat de club dit seizoen werd opgeheven. Met het hoogste A-, B- en C-elftal konden we met behoud van het spelen in dezelfde klasse naar Hercules overschrijven, zodat de opleiding verder kon gaan. Van Haaglandia 2 spelen nu drie spelers bij De Ster; onder anderen één die ook nog bij Soccerproof speelde."

Een klein succesje behaalde Koswal met Soccerproof wel. "Wij hebben Garry Mendes Rodrigues naar zijn profvoetbalbestaan geleid. Hij is Kaapverdiaans international, speelt nu bij PAOK Saloniki in Griekenland en speelde onlangs nog in de Europa League tegen Ajax. Ik heb het goed naar mijn zin zo, maar ooit willen Dick en ik samen ergens bij een club als Forum Sport of SVC'08 als hoofdtrainers instappen."

Wilhelmus-Wateringse Veld GONA 3-0

Justin van Look; Bas de Bree, Mathijs Wartna, Adem Dogan, Ruben Gymphi; Carlo Goedhart (85. Kevin van der Poel), Ismael el Bouazati (65. Dennis van der Poel); Achmet Akbulut; Kevin Besamusca, Jake Smart (65. Kevin Langeveld), Dylan Groen. Doelpuntenmakers: Besamusca, Langeveld & D. v.d. Poel.

"Ik had A1-keeper Mark de Jong, Armine Harfach, Kevin Langeveld, Dennis en Kevin van der Poel bij mij op de bank zitten", zegt trainer Haico Herbert, die leek te willen zeggen dat de sterkte van zijn elftal bepaald wordt door de sterkte op de reservebank. In dit geval was het zo, want twee van de drie doelpunten werden door invallers gescoord, maar vooral de laatste drie zijn normaal basisspeler. Herbert: "Langeveld had door griep een week niet getraind, Dennis is nog steeds niet wedstrijdfit en zijn broer Kevin ook nog niet. Hij komt van ver, maar heeft weer speelminuten in het tweede elftal gemaakt. Armine heeft een goede voetbalbasis bij Haaglandia opgedaan, maar heeft ook lang stilgestaan. Hij heeft nu twee keer 90 minuten in het tweede gespeeld. Ik heb nog met zijn broer Jamal bij Wilhelmus gevoetbald." Wilhelmus won met ruime cijfers, maar had het zichzelf niet makkelijk gemaakt.

Herbert: "Met name voor rust misten we veel kansen, óók omdat hun keeper fantastisch speelde. Na rust drongen we ze goed terug en speelden we wat makkelijker. De harde wind drong ons op veel over de grond te spelen. Dat ligt ons wel, al zie ik af en toe onder normale omstandigheden ook de lange bal graag terug in ons spel." BMT thuis wordt een heel ander verhaal. Herbert: "Het kan een leuke wedstrijd worden. Het spel van BMT ligt ons wel. Zij hebben veel individuele klasse; spelers die een wedstrijd kunnen beslissen en waarmee ze ieder jaar om de titel spelen. Wij hebben in mijn optiek meer voetbal in huis. Het voetballen in de tweede klasse D is leuk, maar het niveauverschil per wedstrijd bij ons is groot. We hadden zomaar derde kunnen staan, als we niet onderweg zo veel onnodige punten hadden weggegeven."

Voetbalprogramma

Zaterdag 26 november
SC Feyenoord-Forum Sport, 17:45 uur, Sportpark Varkenoord, Olympiaweg, Rotterdam-Zuid.
UDO-RKAVV (vrouwen), 16:00 uur, Sportpark De Voscuyl, van Houdringelaan, Oegstgeest.
Naaldwijk-SEV, 14:30 uur, Sportpark Hoge Bomen, Naaldwijk.

Zondag 27 november
RKAVV-EHC/Heuts, 14:30 uur, Sportpark Kastelenring.
Wilhelmus-BMT, 14:00 uur, Sportpark Westvliet, Den Haag.
Stompwijk'92-FC Rijnland, 14:00 uur, De Meerhorst Stompwijk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant