De bal lijkt toch echt over de lijn te zijn bij Quick-RKAVV (foto: Alexander Wagener).
De bal lijkt toch echt over de lijn te zijn bij Quick-RKAVV (foto: Alexander Wagener).

Arbitrage onthoudt RKAVV winst in spannende regioderby

Sport 581 keer gelezen

Quick-RKAVV 1-1

Mike ten Kroode; Dave Hooijmans, Gino Lauwers, Burak Huyuk, Riemer Bovet; Jari de Jong, Robin Steffens (25. Peter Lomonaco), Wassim Bachar (62. Remco Overdevest); Sjors Verhagen (80. Brandon Richardson); Sohrab Safi, Oalid Faik. Doelpuntenmaker: Lauwers (0-1).

Winst tegen 10 man van Quick werd RKAVV onthouden. Lomonaco kopte na rust een corner binnen, maar de grensrechter zag het niet; Quick-spits Frank v.d. Heiden wel, zei hij later tegen een omstander. Tegen zijn medespelers had hij meteen zachtjes 'rennen' geroepen om de indruk te wekken dat er niets aan de hand was. Een benutte strafschop (minuut 94!) betekende 1-1. Trainer Robin Knoester was eerder al woedend op alles en iedereen en werd wegens aanmerkingen op de arbitrage naar de tribune verwezen. "Op het digitale wedstrijdformulier staat strafcode 8; rode kaart overige overtredingen begaan door teamofficials. Ik heb na afloop uiteraard mijn excuses aangeboden. Het niet toekennen van 0-2 en de dubieuze strafschop zijn tekenend voor ons seizoen tot nu toe, maar we kunnen de scheidsrechter niet de schuld geven voor het missen van heel veel kansen. Tegen 10 man van Gemert 3 goals tegen krijgen en tegen 10 man van Quick zo veel kansen missen? De teleurstelling is net zo groot." Nu thuis tegen koploper Nuenen. Knoester: "We zullen het gevaar van hun snelle behendige en wekelijks het verschil makende aanvallers moeten ontkrachten om kans te maken."

Sportverslaggever Alexander Wagener geeft ook zijn visie op het wel of niet doelpunt van RKAVV: "Na ongeveer een uur spelen, een 0-1 voorsprong voor RKAVV en Quick al een half uur spelend met 10 man kopte Peter Lomonaco (RKAVV) op doel uit een corner van Oalid Faik.  Hij juichte, omdat hij als enige leek te hebben gezien dat de bal de doellijn zou hebben gepasseerd. Grensrechter Mw. De Jong, die op de achterlijn stond, verblikte of verbloosde niet en hield de vlag omlaag. De spelers van Quick haastten zich van hun eigen doellijn af om op jacht te gaan naar de gelijkmaker die ze later uit een strafschop kreeg.

Ik stond niet op één lijn met de grensrechter, maar halverwege de RKAVV dug out en achterlijn. Ik keek dus schuin naar de doellijn en maakte deze foto's. Aan de positie van de verdediger meen ik te zien dat Lomonaco gelijk had om te juichen. Na afloop zei Quick-spits Van der Heiden (half zichtbaar links op de foto) tegen een omstander op hoorafstand van anderen, waaronder mezelf, dat hij de bal ook over de doellijn had gezien. Ik denk dat RKAVV dus een 0-2 voorsprong is onthouden, wat het wedstrijdverloop een andere wending had kunnen geven.

Ik fotoshop nooit, zie ook niet dat mijn foto het exacte bewijs levert, maar zie wel aan de pose van het lichaam van de verdediger (m.n. op de rechte foto!) dat hij de bal van achter de doellijn moet hebben weggetrapt. Het standbeen staat ver achter de doellijn en het schotbeen is in voorwaartse beweging ook nog steeds achter de doellijn, terwijl de bal al hoog weggetrapt is.

Een split second eerdere foto had het onomstotelijke bewijs kunnen hebben geleverd, maar zo'n foto en een snelle lens heb ik niet. Als fotograaf van Het Krantje Leidschendam-Voorburg ben ik licht chauvinistisch voor alle clubs uit deze stad, maar ik ben een oud-lid van SEV, dus heb ik geen enkel RKAVV-belang. Wel heb ik gevoel voor de underdog. RKAVV had het gelijkspel aan zichzelf te wijten, omdat ze uit talloze mogelijkheden niet scoorden, maar eerlijkheid duurt het langst."

Forum Sport-FC 's Gravenzande 1-2

Daniël Nolet; Matthijs de Jong, Jeroen Beute, Djanomi Traxel, Timo Ploemen; Nychel l'Ami, Mike de Graaf; Matthijs Seilberger; Jurdany Koster, Joshua Steenvoorden, Robin Diets (65. Jean Pierre Nocento). Doelpuntenmaker: Seilberger (1-0).

De ploeg van trainer Bas Steffens speelt de laatste weken indrukwekkend. "Vol overtuiging waren we heel dichtbij winst tegen de topclubs. FC 's Gravenzande-trainer Frans Danen gaf onze 'topverdediging' een compliment. We hebben mogelijkheden gecreëerd, maar waren niet dodelijk genoeg. Verkeerde inschattingen achterin betekenden in korte tijd 2 goals. Dat was jammer. We speelden een heel goede partij! Ook met 10 man zijn we niet ten onder gegaan." Sportlust'46 wordt volgens Steffens heel erg lastig. "Men zegt de best voetballende ploeg in onze 1e klasse. We zitten goed in ons vel en gaan uiteraard voor winst. Het team ontwikkelt zich goed. Koploper Nootdorp en wij hebben de mist gepasseerde verdedigingen. Dat zegt ook wel wat."

Kickers'69-Stompwijk'92 2-3

Jason v.d. Voort; Bo v. Viegen (46. Pim v.d. Arend), Bart v.d. Salm, Nick v.d. Bosch, Donny v. Marwijk; Maurice Luchtigheid, Dennis v.d. Linden; Enrico Geus; Mitchell Jacobs (46. Rick Luiten), Nick Ammerlaan, Toby v. Marwijk (80. Yorick v. Benten). Doelpuntenmakers: Luchtigheid, V.d. Linden & Geus (2).

Volgens trainer Erik van Manen mocht zijn ploeg voor rust geen aanspraak op winst maken. "Zeer matig spel. De 2e helft was gretiger en positief agressiever. Eindelijk gingen we lekker spelen. Kickers had niks meer in te brengen. Enrico, die vorige week al 2x scoorde, kreeg vleugels. Ik had niet verwacht dat we het duel zo zouden winnen." Van Viegen was rechtsback. Van Manen: "Sem van der Salm is op wereldreis. Zijn vervanger Pim van de Arend kon vorige week niet trainen. Bo is eigenlijk een middenvelder en heeft als voordeel voor een trainer dat hij allround is. Wel een nadeel voor hemzelf trouwens, want je kunt je niet op een vaste positie ontwikkelen. Zijn debuut op die plek was overigens niet erg succesvol. Hij had zijn handen vol aan de beste speler van Kickers."

SEV-Die Haghe 0-0

"Voor de moraal tegen de koploper gelijkspelen is belangrijk", zegt trainer Denis Luhulima, die Jan Henk Willemse als centrale verdediger posteerde. Hij speelde voor het laatst 20 minuten in de competitieopeningswedstrijd. "Die Haghe speelt met een inzakkende spits. Achterin voetballend komen wij dan tekort. Jan Henk is balvast, ervaren, heeft een goede lange pass, raakt niet in de war en weet hoe een spits denkt. Enige nadeel is dat hij vaak op zaterdag tot 13:00 uur werkt en dus niet de volledige wedstrijdvoorbereiding mee kan maken." Zijn meespelen viel zo goed dat Luhulima hem zaterdag opnieuw zal opstellen. "Tenzij hij ziek, zwak of misselijk wordt natuurlijk, maar hij brengt zijn brok aan ervaring op een positieve manier over op het elftal. Dat is voor onze andere nog jonge centrale verdediger Wessel ook heel belangrijk."

RKAVV-SC Monster (vrouwen) 3-2

Sterre v.d. Zalm; Stephanie Groenendijk, Claudia v.d. Hulst (50. Annemijn v.d. Veldt), Francis Koning, Vreni v. Herk; Linda Kemperman, Nina v.d. Hoeven, Merijn Buitenhek; Romy v.d. Helm, Angela de Koning (85. Danitsja Verwoerdt), Michelle Hersmis (55. Sylvia v. Leeuwen). Doelpuntenmaaksters: Hersmis, V.d. Hoeven & V.d. Veldt.

RKAVV stond bij rust voor en werkte in de slotfase een achterstand weg. Assistent-trainer Martin van der Lans: "Hoofdtrainer Siebe Schell was ziek. Donderdag trainde ik de groep. Doel was ons te herpakken met goed combinatievoetbal. Vorige week was dat volledig zoek. Dat is gelukt! Via het middenveld creëerden we veel mogelijkheden." De goals van Hersmis en Van der Veldt sprongen er uit. "Michelle scoorde met een schitterend geplaatste bal. Ik heb haar vaak op training gezegd eens wat vaker op doel te schieten. Dit is enorm leuk voor haar! Annemijn schoot een vrije trap heerlijk in de kruising; de filmbeelden staan op Facebook!" Bijzonder moment vond V.d. Lans de entree van Verwoerdt. "Haar eerste minuten in RKAVV 1 nadat ze van SEV overkwam. De zwangerschap en geboorte van haar eerste kindje stonden dat tot nu toe in de weg. Mooi!"

Wilhelmus-GDA 3-0

Justin v. Look; Ruben Gymphi, Bas de Bree, Mathijs Wartna, Kevin v.d. Poel; Carlo Goedhart; Kevin Besamusca, Achmet Akbulut (80. Thomas Ruijgrok)); Jake Smart (60. Ismael el Bouazati), Kevin Langeveld, Dylan Groen (80. Vitin Dhoen). Doelpuntenmakers: Smart, Langeveld (strafschop) & Groen.

Tegen het GDA van Leidschendammer en ex-prof Sjaak Polak, wiens schoonfamilie echte Wilhelmussers zijn, scoorde de ploeg van trainer Haico Herbert naar eigen zeggen op de juiste momenten. "We hadden overal op het veld een licht overwicht en gaven achterin niet veel weg, ondanks het missen van de aan zijn lies geblesseerde ervaren verdediger Adem Dogan." Vitin Dhoen debuteerde. Herbert: "Met de ervaren John Bakhuis traint en coacht hij onze D1. Hij traint vaak met ons mee. Nu was hij nodig." Van Charlois uit verwacht Herbert 3 punten. "We spelen redelijk goed voetbal en staan veel te laag. Twee keer gaven we 2 punten in de laatste seconden weg. Het meespelen van Adem is twijfelachtig. Aan zijn mentaliteit zal het niet liggen; hij wil graag. De spirit en sfeer zijn prima. Onze actieve spelersraad organiseerde al uitjes als strandvoetbal bij TRIX en sushi eten bij Westvliet. Vorige week zijn we bij RTL4-sportprogramma Voetbal Inside geweest."

Voetbalprogramma

Zaterdag 10 december
Sportlust'46-Forum Sport, 14:30 uur, Sportpark Cromwijck, Woerden.
Quick Boys-RKAVV, 14:15 uur, Sportpark a/d Laan v. Nieuw Zuid, Katwijk.
Maasdijk-SEV, 14:30 uur, Sportpark a/d Lange Kruisweg.

Zondag 11 december
RKAVV-RKSV Nuenen, 14:30 uur, Sportpark Kastelenring.
SV Charlois-Wilhelmus, 14:00 uur, Sportpark a/d Oldegaarde, Rotterdam.
Stompwijk'92-ASC, 14:00 uur, Sportpark De Meerhorst.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant