De doorbraak dit seizoen van Thomas Lomonaco (SEV) was van korte duur, want hij raakte al snel geblesseerd (archieffoto: AW).
De doorbraak dit seizoen van Thomas Lomonaco (SEV) was van korte duur, want hij raakte al snel geblesseerd (archieffoto: AW).

Eerste en laatste competitieduel = Voetbaljaaroverzicht 2016

Sport 325 keer gelezen

Forum Sport

De Voorburgse eersteklasser begon en eindigde 2016 met een competitienederlaag. De 3-2 nederlaag bij Zwaluwen'30 was een 'gestolen' overwinning van de thuisclub. Trainer André Lourens kreeg daar later in die week zelfs een excuusmail voor van zijn collega-trainer. De wedstrijd bleek een voorbode wat later volgde. Lourens toen: "Ik heb de mannen ook gezegd dat het niet zo kan zijn dat als je zo goed speelt je de komende tijd niet zult winnen. De hele eerste seizoenshelft werd 10 keer gescoord; nu na 2 wedstrijden al 4x. Het moet een keer goed vallen. Ik maak me geen grote zorgen. We blijven eersteklasser." En dat was ook zo. Forum Sport eindigde vorig seizoen de inhaalrace op de 7e plaats in 1B met 11 overwinningen, 4 gelijkspelen en 11 nederlagen op 37 punten met 37 doelpunten voor en 35 tegen.

Begin 2016 was al bekend dat Bas Steffens de nieuwe hoofdtrainer zou worden. Lourens, die aanvankelijk op een clubloos seizoen leek af te stevenen, werd laat vastgelegd door poulegenoot Voorschoten'97. Onder Steffens en de nieuwe assistent-trainer Dennis den Turk eindigde Forum Sport 2016 met een 1-0 uitnederlaag op Sportlust'46 en staat het halverwege de competitie op de 9e plaats met 4 overwinningen, 5 gelijkspelen en 4 nederlagen op 17 punten en met 15 doelpunten voor en 12 tegen, waarmee de Voorburgers de minst gepasseerde club in 1B zijn. Daarover heeft Steffens een goed gevoel, maar zijn gevoelens zijn ambivalent. "Ik ben tevreden over de doorontwikkeling van mijn spelersgroep, maar veldspel en organisatie zit er meer in."

SEV

De Leidschendammers begonnen 2016 onder leiding van trainer Frank Dobbe met een onnodige 0-2 thuisnederlaag op top 3 club DSO. Het illustreert dat de club veel pech heeft gehad en nog heeft. Maarten de Vries viel die wedstrijd uit met een naar later bleek ernstige knieblessure, waar hij nu nog van revalideert. SEV kende en kent nog steeds veel langdurend geblesseerden. Vorig seizoen degradeerde de club door als voorlaatste in 2C te eindigen met 6 overwinningen, 6 gelijkspelen en 14 nederlagen op 24 punten en 32 doelpunten voor en 48 tegen.

Het kalenderjaar 2016 werd bemoedigend geëindigd met een 1-3 uitnederlaag bij Maasdijk. Onder leiding van Denis Luhulima, onder Dobbe nog assistent, staat SEV nog wel laatste met 9 punten, 2 overwinningen, 3 gelijkspelen en 9 nederlagen. Er werd 19x gescoord en er werden 33 doelpunten geïncasseerd. Na de winterstop hoopt Luhulima over een grotere en blessurevrije spelersgroep te beschikken.

RKAVV (vrouwen)

De Leidschendamse voetbalvrouwen begonnen 2016 met een 5-1 uitnederlaag bij Oostkapelle. Onder Salman Khawaja eindigde RKAVV vorig seizoen op de 4e plaats van onderen, waardoor het spelen van nacompetitie noodzakelijk was. In de finale werd verloren, waardoor de club vorig seizoen officieel degradeerde. RKAVV won 7 keer, speelde 5x gelijk en verloor 10x, waardoor het 26 punten behaalde, 37 scoorde en 43 goals tegen kreeg.
Toch mocht RKAVV opnieuw in dezelfde klasse starten, omdat een aantal hoger spelende clubs zich uit de competitie terugtrok en RKAVV daardoor omhoog terug schoof naar 2B. En daarin doen de vrouwen het onder leiding van de nieuwe trainer Siebe Schell uitstekend.
Het kalenderjaar werd afgesloten met een 2-5 uitoverwinning op Quick Boys en op de 3e plaats met 6 overwinningen, 7 gelijkspelen en 0 nederlagen (!) met 25 punten en een doelsaldo van 22 doelpunten voor en 10 tegen. Op LYRA na is RKAVV ook de minst gepasseerde verdediging. Dat belooft wat voor 2017.

RKAVV

De Leidschendamse voetbalmannen begonnen en eindigden 2016 met een 2-2 gelijkspel. De puntendeling in januari werd behaald na een 2-0 voorsprong thuis tegen hfc EDO. Nog onder leiding van Bas Steffens, die 2016 bij Forum Sport eindigde, werd het matige en grillige seizoen op een 8e plaats in de hoofdklasse beëindigd met 8 overwinningen, 6 gelijkspelen en 12 nederlagen op 30 punten en met 36 doelpunten voor en 41 tegen.

Hoe anders is het nu. Het kalenderjaar 2016 werd weliswaar op eigen veld afgesloten met een gelijkspel tegen de koploper Nuenen, maar ook op een voorlaatste plaats in de hoofdklasse B. Door de invoering van de 2e divisie bestaat de hoofdklasse nu uit 2 i.p.v. 3 poules, waardoor RKAVV verre uitwedstrijden in Noord Brabant en Limburg speelt. De voormalige hoofdklasse C blijkt veel sterker dan de voormalige hoofdklasse A, waarvan RKAVV deel uitmaakte. Onder leiding van de niet te benijden nieuwe hoofdtrainer Robin Knoester eindigde RKAVV met 2 overwinningen, 5 gelijkspelen en 8 nederlagen op 11 punten. Er werd 14 keer gescoord en RKAVV kreeg 26 doelpunten tegen. Werk aan de winkel in 2017 dus om in de hoofdklasse te blijven.

Wilhelmus

De Voorburgers begonnen 2016 in 2C (de Haagse poule) met een 1-0 uitnederlaag bij BMT, waartegen onlangs nog met 1-1 gelijkgespeeld werd. Ook toen onder leiding van trainer Haico Herbert werd het vorige en grillige seizoen wel afgesloten op een 5e plaats met 10 overwinningen, 6 gelijkspelen en 10 nederlagen op 36 punten en een doelsaldo van 57 doelpunten voor en 41 tegen.

Met een 1-3 uitoverwinning bij Antibarbari vorige week en een goede reeks resultaten in de afgelopen weken werd 2016 in 2D (de Rotterdamse poule) ook op een 5e plaats afgeloten met 6 overwinningen, 4 gelijkspelen en 4 nederlagen op 22 punten en een doelsaldo van 22 voor en 17 tegen. Herbert kondigde zijn vertrek bij Wilhelmus reeds aan. In 2017 eens kijken of de spelersgroep hem een passend afscheidscadeau kan aanbieden. In de vorm van een periodetitel en nacompetitieplaats bijvoorbeeld.

Stompwijk'92

Exemplarisch voor 2016 voor de dorpsclub uit de zondag 3e klasse A was dat met een 2-0 uitnederlaag bij ASC begonnen werd en dat 2016 geëindigd werd met een 4-1 thuisoverwinning op datzelfde ASC. Onder leiding van wijlen hoofdtrainer Ted van Berkel en de inmiddels bij Stompwijk'92 gestopte assistent-trainer Yorrick Boon, die de toen nog ernstig zieke Van Berkel een aantal perioden verving, werd vorig seizoen beëindigd op de 8e plaats met 12 overwinningen, 2 gelijkspelen en 14 nederlagen op 38 punten en met 63 doelpunten voor en 49 tegen.

Aan de vooravond van het huidige seizoen overleed Van Berkel. De club nam op emotionele wijze afscheid van de zeer gewaardeerde trainer, die de club slechts 2 seizoenen diende. Onder leiding van Erik van Manen richtte de club zich op. In samenwerking met assistent-trainer Rob van Benten werd 2016 als 9e afgesloten met 6 overwinningen, 1 gelijkspel en 6 nederlagen op 19 punten en een doelsaldo van 31 voor en 28 tegen. De verschillen zijn klein en de opmars verloopt gestaag. Dat belooft wat voor 2017.

(Jong) ADO Den Haag Vrouwen

Laura Brafine (ex-Forum Sport) promoveerde in 2016 met Jong ADO Den Haag Vrouwen naar de Topklasse, waarin de club momenteel in de top 3 staat. Eredivisionist ADO Den Haag Vrouwen won eind vorig seizoen de bekerfinale van Ajax. De Leidschendamse voetbalvrouwen Yvette van der Veen (basis), Maartje Looijen (invaller) en Jessie van Leeuwen (bank) maakten het mee. Sabine Kuilenburg (ex-RKAVV) promoveerde halverwege het kalenderjaar van Jong ADO Den Haag naar de eredivisionist, waarvoor ze al 3x in het basiselftal mocht beginnen. Voor de eerste keer in haar voetballeven is Kuilenburg onlangs opgeroepen voor Oranje onder 19 jaar. Van der Veen en Looijen sluiten 2016 helaas geblesseerd af. Beiden herstellen van ernstige knieblessures.
 

Uit de krant