De uitstekende invaller Tomas Ruijgrok stoomt op naar de goal, wat even later 1-1 werd.

Wilhelmus degradeert naar 3e klasse

Sport 1.272 keer gelezen

Voorburg - Op het Utrechtse Marco van Basten Sportpark werd het zondag nog 2-2. Een goede uitgangspositie om het op sportpark Westvliet af te maken zou je zeggen. Niets was minder waar. Het 2e onderlinge nacompetitieduel op Hemelvaartsdag aan de Groene Zoom in Den Haag (voorheen Voorburg) werd het 1-2. Geen tweeluikfinale dus met de PVCV, winnaar van AGE/GGK-PVCV (1e duel 2-2; 2e duel 4-1) voor handhaving in de 2e klasse, geen 1e thuiswedstrijd zondag tegen PVCV, seizoen voorbij en degradatie van naar 3e klasse. Het zijn de harde feiten. Trainer Haico Herbert: "Ik vind het verschrikkelijk erg voor de club. Ik ben verantwoordelijk."

Door Alexander Wagener

Herbert moest de laatste weken roeien met de riemen die hij had. "Ik was juist blij dat ik de afgelopen 2 weken met een vaste grote groep heb kunnen werken. Dat was daarvoor steeds wel anders geweest. De spelers uit het 2e elftal hebben ons heel goed geholpen." Tegenslagen waren er ook. Bas de Bree, Adem Dogan en Carlo Goedhart raakten geblesseerd. Ruben Gymphi, Ismaël el Bouazatti en Dylan Groen waren om diverse redenen niet meer beschikbaar. En dan was daar good old Majid Darrazi, de technisch adviseur van Wilhelmus, die de afgelopen jaren al eerder zijn club hielp door als voetballer terug te keren. Hij speelde 3 wedstrijden in het 2e elftal om wedstrijdritme op te doen en werd klaargestoomd voor de nacompetitie, totdat hij tijdens zijn eerste invalbeurt in de laatste reguliere competitiewedstrijd thuis tegen Charlois de achillespees in zijn rechterbeen afscheurde. "En dat niet eens in een duel, al voelde dat zo wel. Ik gaf iemand van Charlois in eerste instantie nog de schuld, maar er was niemand in mijn buurt."

Thuis tegen PVC werd keeper Justin van Look gepasseerd. Herbert: "De meer ervaren Xavier Gyina kreeg de voorkeur, omdat hij meer rust uitstraalt. En dat is wat we achterin nodig hadden. Te laat ingegrepen? Misschien wel, maar Justin heeft ook punten voor ons gepakt." Gyina kon de 0-1, een 'toevalstreffer', niet verhinderen. Luca Pieper liep bij de 2e paal met een binnenkant wreeftrap na een vrije trap de 0-1 binnen, wat tevens de ruststand was. Op het karakter en de passie van invaller Tomas Ruijgrok werd het na rust uit een scrimmage 1-1. Vervolgens eiste scheidsrechter Verhoeve een hoofdrol voor zich op. Voor rust deed hij een aantal overtredingen af met een praatje, na rust strooide hij met kaarten. Aanvoerder Kevin van der Poel en Tomas Ruijgrok kregen onnodige 2e gele kaarten. Van der Poel: "Bij de 1e liep de tegenstander tegen mij op in plaats van andersom; de 2e vond ik overdreven, omdat de tegenstander deed lijken alsof het heel veel was." De 2e gele kaart voor de uitstekende invaller Ruijgrok was een onbeholpen handsbal, waar Verhoeve had kunnen volstaan met het toekennen van de strafschop. Een bijna nationale discussie in scheidsrechtersland was klaarblijkelijk aan hem voorbij gegaan, want hij strafte Ruijgrok dubbel, terwijl er totaal geen sprake was van 'het bewust brengen van de hand naar de bal'. Xavier Gyina bewees de keus van Herbert hem onder de lat te zetten door de strafschop uit zijn doel te ranselen. Wel werd hij later geklopt, maar bracht de paal redding bij een bekeken afstandsschot.

Brady Koot kreeg de kans van de wedstrijd om zijn ploeg naar de volgende nacompetitieronde te schieten. Vrij voor de goal gezet door de keihard werkende en sleurende architect op het middenveld Achmet Akbulut mikte Koot naast, terwijl hij de bal zelfs eerst nog had kunnen aannemen om zijn rust te bewaren. In de verlenging kreeg de snelle invaller Rémy Kant twee opgelegde kansen. Twee keer mocht hij in de 2e helft van de verlenging helemaal alleen op de keeper aflopen, maar beide keren faalde hij. Een 3e rode kaart (óók 2x geel!) voor Achmet Akbulut voor het vermeende neerhalen van zijn directe tegenstander werd Wilhelmus fataal. De speler in kwestie ging theatraal naar de grond, terwijl er slechts sprake was van licht onderling contact. De strafschop werd benut; 1-2. De laatste twee minuten speeltijd 11 tegen 8 man werden niet meer gespeeld, omdat Verhoeve de wedstrijd staakte. Haico Herbert had in de ogen van de scheidsrechter te fel geprotesteerd tegen de laatste beslissing van de arbiter. De tussenstand zal vermoedelijk tot eindstand worden bepaald door de tuchtcommissie van de KNVB, omdat Wilhelmus schuldig zal worden bevonden. Op weg naar de kleedkamer kregen de reeds gewisselde Brady Koot een gele kaart en de eveneens al gewisselde Kevin Besamusca de rode kaart. Een emotionele avond kwam daarmee tot een einde. Elders in Nederland werd een rode kaart bij het nacompetitieduel NAC-NEC door de videoscheidsrechter teruggedraaid. Die had Wilhelmus óók goed kunnen gebruiken!

Opstelling Wilhelmus:
Xavier Gyina; Dennis van der Poel, Alsten Wartna (46. Tomas Ruijgrok), Mathijs Wartna, Jordy Boot; Brady Koot, Kevin van der Poel; Achmet Akbulut; Kevin Besamusca (67. Tom Commers), Kevin Langeveld (98. Rémy Kant), Jake Smart.
Doelpunt: Kevin Besamusca (1-1).

(foto's: Alexander Wagener)

De goed keepende Xavier Gyina kreeg de voorkeur boven Justin van Look.
 Jordy Boot en Alsten Wartna (midden) van het 2e elftal moesten het 1e elftal helpen.
Uit een toevalstreffer kwam PVC op 0-1.
Doelpuntenmaker Luca Pieper (PVC) kan niet aanzien dat Xavier Gyina de strafschop stopt.
Op de 2e strafschop van de avond had Xavier Gyina geen antwoord.
De aangeslagen Achmet Akbulut staat achter het hek na zijn rode kaart en de 1-2. Degradatie is een feit.