Lindsey Pegram en Burney Boshoeve haalden vorig jaar de finale in Stompwijk en zijn er nu ook bij (foto: Kortebaandraverijen.nl).
Lindsey Pegram en Burney Boshoeve haalden vorig jaar de finale in Stompwijk en zijn er nu ook bij (foto: Kortebaandraverijen.nl).

Bij kortebaan Stompwijk 28 paarden aan de start

Sport 377 keer gelezen

Stompwijk - Dit weekend zijn de Stompwijkse paardendagen, met als hoogtepunt de 108e editie van de kortebaandraverij op maandag 24 juli. Hoewel de loting nog moet plaatsvinden, staat al vast dat er 28 paarden aan de start komen. De aanvang is exact om 13.30 uur.

Door Ruud de Groot

Voorzitter Theo van den Bosch van de organiserende harddraverijvereniging 'Nooit Gedacht' kijkt er alweer naar uit. De voorbereidingen voor de Stompwijkse paardendagen zijn in volle gang. Het draaiboek is niet wezenlijk anders dan voorgaande jaren. Vanaf vrijdag vier dagen feest met een bomvol programma, waarbij de kortebaandraverij op maandag natuurlijk de hoofdmoot vormt.

Hoewel de Bond van Harddraverijverenigingen nadrukkelijk adviseert 24 paarden te laten starten, komen er in Stompwijk 28 paarden aan de start. Dat is het maximum. "Wij willen zo min mogelijk eigenaren, trainers en pikeurs teleurstellen", is de korte maar heldere uitleg van Van den Bosch. "En iedereen komt graag naar Stompwijk. Onze kortebaandraverij op gras is uniek."

Andere huldiging
Wel anders dit jaar is de huldiging. "Wij willen niet alleen het winnende paard laten voorrijden, maar ook de nummers twee, drie en vier", legt Van den Bosch uit. "Ons enthousiaste en talrijke publiek wil dat graag en wij hebben daarvoor de ruimte op de baan. Zelfs bij slecht weer blijft iedereen hier zitten, dat is heel bijzonder." Na afloop is de prijsuitreiking niet in het Dorpshuis, maar in de tent langs de baan.

"Ook dat is anders", aldus Van den Bosch. "De prijsuitreiking kan daardoor eerder plaatsvinden. Dat is vooral prettig voor de eigenaren, trainers en pikeurs die nog een lange terugreis voor de boeg hebben. We hopen dat op deze manier het unieke feestgevoel tot in de laatste uurtjes wordt vastgehouden met tot slot natuurlijk het afsluitende vuurwerk. En we hebben dit jaar met Klaas Tigelaar natuurlijk een nieuwe burgemeester, die als erevoorzitter van onze harddraverijvereniging de prijzen uitreikt. Ik ben benieuwd wat hij er straks van vindt."

Wimpie
Welke paarden er op maandag 24 juli aan de start verschijnen is pas op donderdag 20 juli bekend. Dan is de loting. Het complete deelnemersveld wordt direct gepubliceerd op de website Kortebaandraverijen.nl en later volgt ook een prognose. Waarschijnlijk komt titelverdediger Tamburini met pikeur Jan Thijs de Jong aan de start.

En natuurlijk zal Leidschendammer Wim van der Mespel twee paarden rijden. Hij wil graag zijn Stompwijkse triomf van 2015 nog eens dunnetjes overdoen. Maar net als in 2016, kent de start van het kortebaanseizoen voor Wimpie weinig aansprekende resultaten. Hij zal daarom extra gebrand zijn op een overwinning. De Leidschendamse hoefsmid is echter nog op zoek naar de juiste paarden.

Stompwijkse inbreng
De Leidschendamse trainer Bryan Vader brengt in ieder geval Burney Boshoeve aan het vertrek, die in eigendom is van een groep Stompwijkers en de verliezend finalist van vorig jaar. De negenjarige vosruin zal wederom worden gereden door Lindsey Pegram.

Trainer/pikeur Wim van Buytene ging met de Stompwijkse eigenarengroep rond Frans Jansen vorig jaar op zoek naar een opvolger voor Höwings Kumpel, de winnaar van 2013. Met Dario Prof brengen ze ook dit jaar hun nieuwste troef in de baan. Omdat de resultaten tot nog toe wat tegenvallen, start de tienjarige ruin met vijf meter ontheffing. Dat voordeel leverde Höwings Kumpel destijds de zege op in Stompwijk. Van Buytene ziet met Dario Prof zeker kansen. Laatst in Warmond maakte zijn pupil een goede indruk en reikte tot de derde omloop. Naar verwachting komt ook Grumpy Energy in de baan. De vierjarige ruin is eveneens in Stompwijks bezit.

Boodschap
Speciaal voor alle bezoekers die bij de totalisator een gokje willen wagen, heeft voorzitter Theo van den Bosch nog een belangrijke boodschap. "Wij willen dit jaar het goede voorbeeld geven en op tijd beginnen. Dit betekent dat de eerste omloop exact om 13.30 uur van start gaat. Zorg dus dat je op tijd bent! De totalisator is op 24 juli al vanaf 12.00 uur geopend."

Uit de krant