Daan de Groot heeft de strafworp benut en de buit is binnen (foto: pr).
Daan de Groot heeft de strafworp benut en de buit is binnen (foto: pr).

VEO 1 behaalt vroeg kampioenschap

Sport 234 keer gelezen

Voorburg - Als VEO 1 zaterdag in Essesteijn van RWA uit Rhoon zou winnen, zou alleen Valto uit de Lier de Voorburgers op de ranglijst nog kunnen passeren. Maar dan moesten de Lierenaren diezelfde zaterdag wel winnen van het taaie Vriendenschaar en deze uitslag zou voordat het eerste fluitsignaal bij VEO klonk al bekend zijn. Voor de wedstrijd heerste daarom al veel spanning in Essesteijn, men keek op schermpjes, twitterde en zocht naar livestreams en…. Valto verloor.

Een sprookjesscenario leek zich te voltrekken: VEO zou twee wedstrijden voor het einde in eigen huis zomaar plots kampioen kunnen zijn. Met volle tribunes denderde VEO van start: binnen twee minuten had de bal driemaal gescoord. RWA herpakte zich echter en kwam terug naar 3-3 in een fase waarin de Voorburgers menig kans morsten. Jeanne Jongenburger forceerde een strafworp, welke Daan de Groot benutte (4-3), waarop opnieuw van der Kroft en van Dam (In zijn vrije tijd top-darter) de voorsprong van drie goals herstelden (6-3). VEO kon de gastploeg echter niet direct van zich afschudden, maar liep wel stiekempjes uit: via 8-4, 10-7, 12-8. De rust werd bereikt bij een stand van 14-9.

Er leek geen vuiltje aan de lucht maar RWA legde na de rust het accent op de vrouwen en knokte zich terug in de wedstrijd. Vijf minuten na rust kroop de ploeg uit Rhoon terug naar 15-13. Daarna herstelde VEO de orde en liep met nog negen minuutjes te spelen uit naar 20-16. Echter RWA kwam wéér terug tot 20-18 met nog vier minuutjes te gaan en het publiek ging massaal staan voor haar idolen. In de slotfase stond er tot schrik van blauwzwart plots 21-20 op het bord.

Nu was voor VEO een gelijkspel ook genoeg, maar er bestaat ook nog zoiets als eergevoel, trots en sportieve plicht. De Groot legde tien seconden voor het einde VEO's laatste in de korf…Essesteijn explodeerde, toiletrollen vlogen door de lucht. VEO is terug in de overgangsklasse. Een ongekend feest barstte los: De Blue Tigers stroomden het veld op en iedereen viel elkaar in de armen.
In de kantine van thuisbasis Essesteijn stond de champagne klaar voor de helden en heldinnen, waarbij speeches, o.a. door de megatrotse coach Arnoldus en voorzitter Fuchs, maar het gaafst waren de toespraken van captains Daan De Groot van VEO 1 en Lieuwe Thys Meekma van VEO 5.

VEO heeft nog twee wedstrijden te spelen in de zaal. Het zal uit tegen Tjoba volgende week beslist haar sportieve plicht doen en de laatste thuiswedstrijd op 10 maart tegen degradant Juliana feest willen vieren. De voorbereiding op de veldcompetitie kan beginnen, daar staat de ploeg vier punten los van de concurrentie.

Het was nog lang onrustig in Voorburg.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant