Rick Luiten neemt keeper Jordy Bennis onder vuur; Nick v.d. Bosch is te laat.
Rick Luiten neemt keeper Jordy Bennis onder vuur; Nick v.d. Bosch is te laat.

Zaalvoetballen in Stompwijk waanzinnig populair

Sport 1.304 keer gelezen

Stompwijk - Leidschendam-Voorburg heeft een roemrijke zaalvoetbalhistorie. Met de nadruk op historie, want in Leidschendam zit het zaalvoetbal in een neerwaartse spiraal, terwijl in Voorburg het al veel langer in de vergetelheid is geraakt.

In de vorige eeuw was de publieke belangstelling voor wedstrijden van Zaal Voetbal Vereniging Leidschendam (ZVVL), The Yellows, RKAVV en Gymnova in de sporthallen De Fluit erg groot. ZVVL, dat destijds onder verschillende sponsorclubnamen speelde, schopte het tot de landelijke eerste divisie, terwijl die club in de jaren 80 door Rob Verhagen, Ben Blommestein en Marcel Kouwenhoven was opgericht om meer te kunnen voetballen dan de twee keer per week trainen en de wedstrijd op zondag in RKAVV 1. Gymnova (nu RKAVV) organiseerde ieder seizoenslot met twee periodes van onderbreking 34 toernooien voor verenigingen, bedrijven en gelegenheidsteams. In Voorburg werden in de jaren 70 en 80 in de winterstop drukbezochte toernooien in toenmalige sporthal De Vliegermolen georganiseerd met deelname van DEVJO, SV Voorburg (thans samen Forum Sport), Wilhelmus en (wijlen) Tonegido en bekende zaalvoetbalteams uit de Haagse voetbalregio. Het Haagse NBHW Boys speelde zijn thuiswedstrijden in de landelijke eerste divisie een korte periode in sporthal Forum Kwadraat, maar daarna hield het wat prominent zaalvoetballen wel op. Voor het eerste WK Zaalvoetbal (door de FIFA destijds Five-a-Side geheten) in 1990 in Rotterdam behoorde Leidschendammer Rob van der Tas (RKAVV veld/Ceverbo Dordrecht zaal) lange tijd tot de Oranjeselectie. Vlak voor het toernooi, waarin Nederland de finale in AHOY van Brazilië verloor, viel hij af. Het is allemaal geschiedenis. Anno 2018 moeten we het hebben van RKAVV Vrouwen Zaal (8e in Hoofdklasse 3) en de Leidschendamse vrouwenzaalvoetballers Esther Scheenaard (hoofdklasser ZVV Den Haag) en Oranje-international Viviënne Nieuwenhoven-Knegtmans (ZVV Pernis). Het mannenteam van Stompwijk'92 staat stijf onderaan in de Hoofdklasse C, maar speelt tenminste nog hoofdklasse. Bij SEV, RKAVV, Wilhelmus en Forum Sport wordt 'slechts' (doch ook belangrijk!) op recreatief niveau gezaalvoetbald. In Stompwijk leeft het zaalvoetbal wel enorm. Martijn Oudshoorn is medeorganisator van het 34e VV/ZZ-KZ Zaalvoetbalkampioenschap, dat medio februari haar stampvol bezochte finaleavond beleefde.

Wat zou het toch leuk zijn als de organisatoren van het VV/ZZ-KZ Zaalvoetbalkampioenschap en RKAVV, die vorig en dit jaar wegens te geringe belangstelling het 'Wij zijn RKAVV' Zaalvoetbaltoernooi (opvolger Gymnova Zaalvoetbaltoernooi) niet door konden laten gaan, de krachten zouden bundelen tot een Stompwijks en Leidschendams toernooi met een grote finale tussen de winnend finalisten van beide toernooien. Oudshoorn helpt dat idee direct om zeep. "ZZ is sinds 1985 een Stompwijkse traditie. Het zit in de dorpscultuur, van generatie op generatie, met voorpret voor de wedstrijd, rivaliteit tijdens de wedstrijd, en na het laatste fluitsignaal 'shake hands' en gezamenlijk aan de bar voor de 3e helft. Het fundament is duidelijk en staat nimmer ter discussie. Deelname aan het VV/ZZ-KZ Zaalvoetbalkampioenschap is alleen toegestaan voor Stompwijkse deelnemers. Deelnemers die binding met ons dorp via werk, familie en/of carnaval hebben mogen zich ook inschrijven." Aan het 34e toernooi deden teams van buiten het dorp mee. "Dat was een team uit Nootdorp met familiebanden in Stompwijk. Een paar teams uit Zoeterwoude, omdat daar in de Klaverhal het Zetrakovski Zetrakoskini (ZZ) Toernooi ooit is begonnen, toen Stompwijk nog geen eigen sporthal had. Die teams bestaan uit een combinatie van spelers uit Stompwijk en Zoeterwoude. En een paar teams uit Zoetermeer met spelers die op het veld voor Stompwijk'92 spelen. Kortom allemaal teams met binding met het dorp." Oudshoorn vindt het belangrijk dat de deelnemende teams begrijpen wat een dorpstoernooi is. "Het is allemaal op vrijwillige basis en de kern is sportiviteit en gezelligheid. Het is geen goed idee om van buitenaf teams uit te nodigen. Die snappen de dorpscultuur niet. We hebben bovendien maar plek voor 32 teams. De eerste 5 zaterdagavonden van het jaar, met onderbreking van het carnavalsweekend, wordt er gespeeld. Waarom naar het einde van het voetbalseizoen verhuizen als deze traditie goed werkt?"

In het verleden hebben de voormalige organisatoren, die het ZZ Toernooi 25 jaar organiseerden, geprobeerd teams van buitenaf mee te laten doen. "Dat hebben wij in onze beginjaren ook gedaan, maar teams kwamen niet meer opdagen als ze een keer verloren en er waren wat schermutselingen, dus ik waak ervoor dat we de traditie en bijbehorende dorpscultuur in stand houden." Over de arbitrage wordt overal geklaagd, dus volgens Oudshoorn ook bij dit toernooi. "De scheidsrechters zijn voor een deel veld- en een deel zaalscheidsrechter. Ze staan bij ons niet ter discussie. Je kunt het vergelijken met de eredivisie. Overal worden foutjes gemaakt. Het verschil is dat in de eredivisie een scheidsrechter wordt betaald; bij niet. Men vindt het leuk om te fluiten. En ons motto aan de deelnemers die op- of aanmerkingen hebben luidt 'Kun je het beter? Pak dan zelf de fluit. Je bent van harte welkom!'. Er wordt fanatiek gevoetbald en de 'scheids' bepaalt. De KNVB-reglementen worden gehanteerd, maar het is en blijft een dorpstoernooi." Lizzy van der Helm, zelf deelnemer in het verleden, floot het toernooi dit jaar voor het eerst. Van der Helm is KNVB-scheidsrechter en fluit mannenwedstrijden in de 3e en 4e klasse. Eind september floot ze haar eerste Vrouwen Eredivisiewedstrijd en in oktober maakte ze als 4e official haar debuut in de Women Champions League (Olympique Lyon-Medyk Konin (Polen)). Sinds 1 januari staat ze officieel op de scheidsrechterslijst van de UEFA. Oudshoorn noemt haar een verrijking. "Ze werd volledig geaccepteerd en kreeg veel positieve reacties van de deelnemers. Ze leidde ook de speciale wedstrijd tussen een Haags combinatieteam van hoofdklasse zaalvoetbal speelsters, enkelen met veldprofervaring, en een Stompwijks samengesteld toernooiteam, van alle 6 teams 2. Felicienne Minnaar, die bij Arsenal in de Engelse Women Premier League en bij FC Twente heeft gespeeld, deed mee. Keeper Roxanna Monkou van topklasser Jong ADO Den Haag Vrouwen was ook een opvallende naam. Het werd 1-3."

Bij de mannen werd Beatz winnaar. Het team won van de vorige toernooiwinnaar Charles Kanonsky's met 2-1. Oudshoorn: "Het was het derde achtervolgende Stompwijk (= Stompwijk'92)-Zoeterwoude (= SJZ) onderonsje. Na 2 Zoeterwoudse overwinningen nu eindelijk weer een Stompwijkse winnaar. Marc Griffioen zorgde voor 0-1, maar Sem van der Salm Nick van den Bosch, die allebei óók in Stompwijk'92 1 spelen, zorgden voor de ommekeer. Marc Griffioen, Daan Hoogbruin (beiden Charles Kanonsky's, Nick, Sem en keeper Jordy Bennis, óók Stompwijk'92 1, (allen Beatz), en talent Rick de Haan van Infinity waren de meest opvallende spelers in het mannetoernooi." De vrouwenfinale werd door het ARC Sterrenteam van De Hotshots na het nemen van strafschoppen met 2-1 gewonnen. Oudshoorn: "Uit het vrouwentoernooi zijn Ankie Deurloo, die in de finale het enige Hotshots-doelpunt en in de speciale wedstrijd het enige Stompwijkse doelpunt scoorde, toernooi-topscoorster Shannon Regan en Jaimy Overes (beiden ARC Sterrenteam) namen om te onthouden. Lisa Ammerlaan (De Pietertjes) en Lisa de Jong (Tweeties) waren de twee grote talenten." Beste keeper van het toernooi werd Jordy Bennis (Beatz), meest waardevolle speler Nick van den Bosch (Beatz), meest waardevolle speelster Lisa de Jong (Tweeties; op het veld spelend bij SEV, en in de belangstelling van RKAVV), topscorer Daan Hoogbruin (Charles Kanonsky's; 11) en topscoorster Shannon Regan (Hotshots; 4), mede door het benutten van de beslissende finalestrafschop.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant