Deau den Turk (RKAVV O15) thuis en in actie voor KNVB District West Meiden onder 13 jaar (foto: AW).
Deau den Turk (RKAVV O15) thuis en in actie voor KNVB District West Meiden onder 13 jaar (foto: AW).

RKAVV JO15-speelster Deau den Turk 'Jaap Stam met haar'

Sport 1.434 keer gelezen

Leidschendam - RKAVV JO13-1 handhaafde zich dit seizoen maar net in de Hoofdklasse. Voor centrumverdediger Deau den Turk (13), het enige meisje, eindigde het seizoen nog positief. Met het team KNVB West Nederland MO13 werd ze van de 3 regio's (Noord/Oost, Zuid & West) Nederlands Kampioen. De wekelijkse gang naar de West Nederland training in Muiden op woensdagmiddag is het allemaal waard geweest. Deau ziet een rijke voetballoopbaan voor zich.

"Ik was 3 jaar toen ik voor het eerst bij RKAVV meetrainde." Haar moeder Shirley van der Mark, die ooit op 13-jarige leeftijd bij Wilhelmus pas met clubvoetbal begon, weet het nog goed. "Ze was gewoon niet te houden, en moest en zou gaan voetballen." Deau voetbalde in F1, E1 en JO13 6 jaar in de Hoofdklasse. "Ik heb Niels Beune, Patrick van Pruijssen, Sander Jongbloed en Justin van Rijswijk als trainer gehad. In de JO15-1 krijg ik Jordy de Wit." Het 'uitschakelen van haar mannetje' vindt Deau één van haar kwaliteiten. "Verder ben ik snel en sterk in de duels, heb ik een goede lange trap in mijn benen. Langs de lijn bij West Nederland zei iemand me laatst dat ik 'de Jaap Stam met haar' ben. Mijn techniek op zich is OK, maar die kan altijd beter. En ik mopper nogal op mezelf. De concentratie oppakken na een eigen fout moet sneller. Ik heb een te lang rouwmoment."

Ze hoopt nog 3 jaar met jongens op het hoogste niveau samen te kunnen voetballen. "ADO Den Haag Vrouwen MO14 vroeg me, maar het is mijn uitdaging me nog verder te ontwikkelen bij de jongens. Die weerstand is leuker en harder. Dat heb ik nodig. Bij West Nederland voetbal ik al met meiden." Even was sprake van transfernieuws. "Forum Sport vroeg me. Daar heb ik 3 keer meegetraind, maar dat speelt ook Hoofdklasse. Dan voetbal ik liever nog 1 seizoen met mijn vrienden bij RKAVV." Om haar heen had Deau in 6 jaar tijd al veel jongens naar andere clubs zien gaan. Van der Mark: "Ze vroeg zich zo jong als ze was al af wanneer zij nu óók eens werd gescout. Dat vond ik wel grappig."

En dan ADO Den Haag Vrouwen? "Vanuit woonplaats Leidschenveen ligt dat voor de hand, maar ik wil naar Ajax. Bij een club in Europa, waar je met voetbal geld kunt verdienen, en in Oranje spelen zijn mijn doelen. Mijn idool Stephanie van der Gragt gaat van Ajax naar FC Barcelona. Dat wil ik ook wel. Sergio Ramos van Real Madrid is ook mijn idool, maar 'mijn club' is FC Barcelona." Alles staat thuis in het teken van voetbal. "Mijn zusje Bibi voetbalt ook hoog. Van mijn moeder, die docent is, mag school niet onder voetballen lijden. Natuurlijk begrijp ik dat. Ze vind het prima dat ik met minder energie zesjes haal en met meer energie op het veld sta, zolang het goed gaat. Volgend schooljaar wil ze graag dat het zevens worden. Ik ga nu naar het 2e jaar VMBO Kader op het Wellant."

Bij topvoetbal komt meer dan conditie, mentaliteit en techniek kijken, weet Deau. "Ik let op mijn voeding en ik doe aan core stability training op een matje in mijn slaapkamer. En in de zomerstop blijven hardlopen, maar aan gewichten hangen in de sportschool mag ik niet." En na haar voetballoopbaan? "Een eigen sportschool of kledingwinkel vind ik wel wat. Ik ben gek op voetbalschoenen. Daar struin ik internet voor af. Bij SPORT2000 moet ik altijd even kijken naar de nieuwste NIKE-modellen. Ik wil een NIKE-voetbalschoenencontract! Dat heb ik zelfs ooit voor Sinterklaas gevraagd." En na komend seizoen? "Dan ga ik waarschijnlijk naar Forum Sport, waar mijn vader Dennis den Turk trainer is. Ik hoop dat hij dan wat vaker naar mij komt kijken. Dat zou ik erg fijn vinden."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant