Helen Gonzales is druk bezig met de voorbereiding van de Molenloop.
Helen Gonzales is druk bezig met de voorbereiding van de Molenloop.

"Sparta Molenloop een mooie lokale traditie"

Sport 768 keer gelezen

Voorburg - Helen Gonzales is voorzitter van AV Sparta. Zij is de laatste weken met tientallen vrijwilligers bezig met de voorbereiding van de Sparta Molenloop op 30 juni. De Molenloop start op de atletiekbaan op sportpark Westvliet en gaat daarna via de Kerkbrug, door de Herenstraat, langs molen de Vlieger, over de Sijtwendefietsbrug langs de Vliet naar de finish op de atletiekbaan.

Helen is een marathonloopster met veel ervaring. Ze liep al 23 marathons in binnen- en buitenland. Ze 'doet' 2 marathons per jaar. Veelal gaat dat gepaard met een kleine vakantie. Met een aantal loopmaatjes is na de marathon tijd voor gezelligheid en genieten van de stad of streek in kwestie. De marathon in New York staat op haar lijstje, maar zeker niet bovenaan. Voor haar is die te druk. Bij Sparta traint ze twee keer in de week en in het weekend meestal in de natuur, in Meijendel, Vlietlanden, de Horsten "Ik houd van langere afstanden in een omgeving waar ook wat te zien is. En variatie in de ondergrond is ook erg prettig", zegt ze.

Als voorzitter heeft ze veel aandacht voor de jeugd. "Onder de jeugd van Sparta lopen zeker talentjes rond. Die moeten we goed begeleiden en koesteren. We verwachten dat zij zich de komende jaren verder zullen kunnen ontwikkelen en ook op nationaal niveau van zich zullen laten horen. In Voorburg hebben we helaas een wachtlijst voor de jongste atleten." Er geldt een limiet van het aantal kinderen dat in een groep of door een (assistent)trainer kan worden begeleid. De training moet verantwoord en veilig zijn. Er is op sportpark Westvliet een grote aanwas van jeugdleden. Een vereniging als AV Sparta draait geheel op vrijwilligers. En dus is Sparta op zoek naar vrijwilligers. De club biedt mogelijkheden om opleidingen te volgen voor assistent-trainer en zelfstandig trainer.

Helen zegt dat de Molenloop een mooie lokale traditie is, een feestelijk loopevenement voor jong en oud. Het is alweer de 28e editie die nu wordt georganiseerd. Bij de organisatie komt heel wat kijken. "We hebben met vele formele procedures te maken, zoals vergunningen van twee gemeenten (Den Haag en Leidschendam-Voorburg) en van de provincie voor afsluiting van de bruggen over de Vliet. Maar het is altijd ook een feest om het enthousiasme van de deelnemers en supporters te zien. Er heerst altijd een gezellige sfeer op en rond de atletiekbaan. Enkele jaren geleden stonden de kinderen in de stromende regen te wachten op het startschot. Maar het deerde hen niet, ze stonden te trappelen van ongeduld om te mogen rennen. Heerlijk die onbevangenheid!"

Over twee jaar is de 30e editie van de Molenloop. Er wordt al nagedacht over een speciale editie. Maar eerst die van dit jaar. Er zullen komende zondag zo'n honderd vrijwilligers op de been zijn.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant