Eliot Charisma wint droomfinale Stompwijk | HetKrantje-Online.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hetkrantje-online.nl
In de spannende finale kloppen Eliot Charisma en Lindsey Pegram (rechts) medefavoriet Doc Holiday met Bo Sprengers (foto: Ruud de Groot).
In de spannende finale kloppen Eliot Charisma en Lindsey Pegram (rechts) medefavoriet Doc Holiday met Bo Sprengers (foto: Ruud de Groot).

Eliot Charisma wint droomfinale Stompwijk

  •   140 keer gelezen   Sport

Stompwijk - Met de paarden Doc Holiday en Eliot Charisma kreeg het publiek afgelopen maandag de vooraf gedroomde finale tijdens de 110e editie van de Stompwijkse kortebaandraverij. In de kamprit bleek Eliot Charisma gereden door kampioenspikeur Lindsey Pegram de sterkste.

Door Ruud de Groot

De troef van trainer Mark de Jong onttroonde daarmee titelverdediger Doc Holiday met leerlingkampioen Bo Sprengers op de sulky. Onder perfecte weersomstandigheden en op een uitstekend geprepareerde grasbaan was de finale een van de schaarse hoogtepunten tijdens een verder teleurstellend verlopen koers.

Een veld met veel toppers aan de start is nog geen garantie voor een spannende koersmiddag. Dat bleek maar weer eens tijdens de kortebaandraverij van Stompwijk afgelopen maandag. De eerste omloop begon aardig. Het enthousiaste en talrijk opgekomen publiek kreeg een aantal mooie ritten voorgeschoteld. De 'ohs' en 'ahs' rolden dan ook van de volgepakte tribune. Maar dat geluid verstomde snel naarmate de koers vorderde. Te veel paarden gaven niet thuis of waren snel uitgeblust, hetgeen leidde tot galoppades. En dat was jammer, want alle ingrediënten waren aanwezig voor een prachtige strijd.

Ook de plaatselijke favorieten lieten het afweten. De drie troeven van de Leidschendamse trainer Bryan Vader sneuvelden allemaal in de eerste omloop. Dit tot teleurstelling van hun Stompwijkse eigenarengroepen. De kortebaancarrière van Faustus eindigde daarmee in mineur. De achterban had gehoopt op een spetterend afscheid van de 12-jarige ruin, maar gelegenheidspikeur Frans van der Blonk slaagde er niet in Cha Cha Cha met Caroline Aalbers te kloppen. Ook Feria de Rheve met Krista Timmer redde het niet tegen Beaujosh de Mahey en Ruud Pools.

Haya Alki begon met Manon Pools nog voortvarend tegen Donder Frejo met Rob de Vlieger, maar de eerste harde rit werd gevolgd door twee galoppades en dus uitschakeling. Alleen Discovery's Wish van de Stompwijkse trainer en eigenaar Cees Olsthoorn bereikte de tweede omloop. De Leidschendamse pikeur Wim van der Mespel loodste de 9-jarige ruin vakkundig langs Gina EMC met Caroline Aalbers. Helaas had de troef van Olsthoorn zichzelf betrapt en moest met een blessure worden teruggetrokken.

Gelukkig voor de organisatie en het publiek was de finale weer 'Stompwijkwaardig'. Door loting bepaald, ontliepen de beide favorieten elkaar de hele middag. Pas in de finale troffen Doc Holiday en Eliot Charisma elkaar. Daarbij moet worden aangetekend dat Doc Holiday een aanzienlijk zwaarder koersverloop had in de aanloop ernaartoe. Wellicht speelde dat de krachtpatser van 'Stal Meiden van Assum' parten. Eliot Charisma had minder werk verricht in aanloop naar de finale, maar heeft sinds kort een starthandicap van vijf meter vanwege de winsom.

Dat dat geen probleem is, bewees de drafmachine van trainer Mark de Jong vorige week al in Hoofddorp, door onaangevochten de koers te winnen. Ook in Stompwijk kwam de zege snel in beeld. In de eerste finalerit passeerde Eliot Charisma Doc Holiday ruim voor de finish, om dat kunststukje in de tweede rit te herhalen. Echter in het zicht van de haven kwam er zand in de motor en uit het niets verruilde Eliot Charisma de draf voor galop. Een derde en beslissende rit moest uitsluitsel geven. Met andere schoentjes stelde Eliot Charisma alsnog orde op zaken en kon het publiek met een tevreden gevoel huiswaarts.

Tevreden was ook de organiserende harddraverijvereniging 'Nooit Gedacht'. Ondanks het mindere koersverloop kon de vereniging terugkijken op een zeer geslaagd evenement, met als kers op de taart een nieuw omzetrecord van ruim 43.000 euro. Maar meest gelukkige van allemaal was ongetwijfeld pikeur Lindsey Pegram. Twintig jaar geleden maakte zij in Stompwijk haar debuut op de kortebaan en won prompt de koers met Ido Baldwin. Nu vele jaren later voegt ze met Eliot Charisma een nieuw hoofdstuk toe aan haar eigen jongensboek.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768107&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226558&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>