Leidschendamse kitesurfer vaart langste tocht ter wereld
Logo hetkrantje-online.nl
Deelnemende kiters v.l.n.r. Anthony de Kievid, Joris Verhoeven, Sicco Baauw en Harold van de Mijle Meijer (tekst: Ha; foto: V.d. Mijle Meijer).
Deelnemende kiters v.l.n.r. Anthony de Kievid, Joris Verhoeven, Sicco Baauw en Harold van de Mijle Meijer (tekst: Ha; foto: V.d. Mijle Meijer).

Leidschendamse kitesurfer vaart langste tocht ter wereld

  •   keer gelezen   Sport

Leidschendam - Bijna 250 kitesurfers, waaronder Leidschendammer Joris Verhoeven (54), kozen zaterdag om 8 uur 's ochtends het ruime sop in Hoek van Holland, om na 130 kilometer bij Den Helder te eindigen.

Joris surfte deze tocht voor de 2e keer, waarmee zijn team ruim €8.500 heeft opgehaald voor de Hartstichting. Om te kunnen starten is een volle dag met windkracht 6 á 7 uit zuidwestelijke richting nodig. Hierdoor hebben de kiters de wind in de rug en kunnen ze door een zigzag te varen, afkruisen richting noorden. De lol is hierbij om zoveel mogelijk te draaien in de golven. Door de zigzagroute wordt de afstand verlengd tot ongeveer 180 vaarkilometers. De tocht wordt ook wel de Elfstedentocht voor kiters genoemd. De kiters hebben een jaar lang moeten wachten op de juiste omstandigheden, maar afgelopen zaterdag ging het los. Onderweg waren bij Scheveningen, IJmuiden en Schoorl stempelposten. De finish in Den Helder was voor onze Leidschendamse kiter samen met zijn team om 17.15. Uiteindelijk heeft hij bijna 6 uur op zijn board gestaan.

De deelnemers hadden een zware dag. Bij de start was het rustig kitesurfweer en werden de grote vliegers gebruikt. Bij Scheveningen was minder wind, maar na regen en hagel trok de wind stevig aan en moesten de deelnemers bij IJmuiden terug gaan naar vliegers van zes meter. Ondertussen kwam ook de vloed op en die bracht grote golven met zich mee. De laatste loodjes wegen altijd al zwaar, maar nu was het echt een uitputtingsslag. Alleen goed geoefende en fitte kitesurfers konden het halen. 

De kiters zamelden met hun prestatie geld in voor een goed doel. Dit jaar was dat wederom voor de Hartstichting. Het streefdoel was €270.000, maar de teller staat inmiddels op €375.073. Team Wassenaar met Verhoeven heeft hier €8.431 aan bijgedragen.

Meer berichten