Omdat het de 50 keer is dat tijdens de Stompwijkse Paardendagen de ponyrennen  worden georganiseerd, staat 2019 in het teken van de pony's en hun ruiters (fotografie Carmen).
Omdat het de 50 keer is dat tijdens de Stompwijkse Paardendagen de ponyrennen worden georganiseerd, staat 2019 in het teken van de pony's en hun ruiters (fotografie Carmen).

Voor de 50e keer ponyrennen tijdens Stompwijkse Paardendagen

Verkiezingen 211 keer gelezen

Stompwijk - Het is een bijzonder jaar voor de Stompwijkse Paardendagen, want naast het jubileum van 110 jaar worden de ponyrennen voor de 50e keer verreden. En dat wil de organisatie niet zomaar voorbij laten gaan. Daarom staat 2019 in het teken van de pony's en hun ruiters.

Dit wordt vrijdag 19 juli al zichtbaar tijdens de traditionele optocht door het dorp waar naast de prachtig versierde rijtuigen de ponyruiters zijn uitgenodigd om in een fantasierijke creatie deel te nemen en natuurlijk ook op zondagmiddag, wanneer de pony's het weer tegen elkaar opnemen.

Voor alle leeftijden valt er wel wat te beleven op het terrein achter de kerk. Voor de ouderen begint de pret op vrijdagmiddag met een klaverjas en rummikub wedstrijd in de grote tent die goed toegankelijk is voor mensen met rollators en scootmobielen.

Op zaterdagmiddag 20 juli wordt voor de vijfde maal de Stompwijkse Landleven Fair georganiseerd. Op de Fai kun je alles wat met land en tuinbouw of eigen gemaakte producten te maken heeft vinden. De sfeer van het platteland staat hierbij voorop. Voor ieder is er wat te zien, proeven of te kopen.

Gelijktijdig met de Fair zal op het daarnaast gelegen veld het door de Blesruiters georganiseerde klassieke springconcours worden verreden. De ponyruiters strijden om de 'Helden van Nooit Gedacht Wisseltrofee'. Deze staat dit jaar in het teken van oud-bestuurslid Aad Koeleman. Ook dit jaar weer: 'speel je spel'. Hierbij moet een deelnemer binnen een minuut zoveel mogelijk punten bij elkaar springen.

Liefhebbers van andere bezigheden kunnen ruimschoots aan hun trekken komen want het programma biedt genoeg ruimte. Kinderen kunnen zich naar hartenlust uitleven op de kermis en de fair want er zijn vele attracties waar de kleintjes onder ons zich uitstekend kunnen vermaken.

De poldercross die verleden jaar in samenwerking met de ijsclub Nut en vermaak voor het eerst werd geïntroduceerd wordt na alle enthousiaste reacties weer georganiseerd. Vanaf 18.00 kan hiervoor worden ingeschreven.

Zondag'21 juli is de dag van de Nationale Ponyrennen. In de basis is de ponyrace niet veel veranderd als 50 jaar geleden. De regels zijn hedendaags wel wat aangescherpt en is het nu ondenkbaar om zonder zadel en lichaamsbescherming mee te doen maar de spanning en sfeer op deze dag is onveranderd gebleven! De show tussen de ponyrennen wordt door het Horseboarding Showteam uit Rijpwetering verzorgd. Horseboarding is een spectaculaire nieuwe tak van paardensport en we zijn dan ook zeer verheugd dat zij deze op De Stompwijkse Paardendagen willen showen. In het kader van 50 jaar ponyrennen zal onder het motto De jeugd heeft de toekomst in een van de pauzes tussen de ponyrennen extra aandacht worden besteed aan het 50- jarig bestaan van de ponyrace. Voor de feestgangers staat na de rennen de band 'Joost Mag Het Weten' klaar om van de menigte een grote zingende swingende massa te maken.

Maandag 22 juli zullen de Stompwijkse paardendagen zoals gebruikelijk worden afgesloten met de kortebaandraverij. Deze baan (de enige kortebaan op gras) is erg geliefd bij trainers pikeurs en publiek en verwacht wordt dan ook dat de toppers van verleden jaar en diverse nieuwkomers weer staan te popelen om het heilige gras van Stompwijk onder de benen te voelen. De totalisator is vanaf 12.30 geopend en start is exact 13. 30. Kinderen tot en met 12 jaar mogen proberen het winnende paard te raden. Dit kan door naam, leeftijd adres en de naam van het winnende paard op een briefje te zetten en deze in de daarvoor bestemde bus aan de ingang te deponeren. Na afloop vindt de prijsuitreiking op de baan plaats.

Het 110e jaar zal worden afgesloten met een adembenemende lasershow, waarna de allerlaatste uurtjes, zoals elke avond, worden ingevuld door Jan Groeneweg met zijn disco in de feesttent. Meer informatie op www.stompwijksepaardendagen.nl.

Uit de krant

Uit de krant