Afbeelding
TIPS

Hoe richt je een horecakeuken in?

Zakelijk 227 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Ben je sinds kort eigenaar van een horecazaak? Dan kom je voor de nodige uitdagingen te staan.

Zo moet je de zaak inrichten, zodat je er straks gasten kunt ontvangen. De inrichting moet gezellig zijn, maar daarnaast ook praktisch. Je wilt immers zoveel mogelijk mensen kunnen ontvangen. Beperk je overigens niet alleen tot het inrichten van de ‘voorkant’ van jouw horecabedrijf. Nee, want ook de keuken moet ingericht worden. Dit is misschien nog we het belangrijkste. Om te voorkomen dat je hierbij de fout ingaat, vertellen wij je hier hoe jij jouw horecakeuken inricht.

Welke apparaten heb je nodig?
Wanneer we het hebben over het inrichten van een horecakeuken, denken veel mensen al snel aan allerlei apparaten. Begrijpelijk, want apparatuur is immers onmisbaar in iedere horecakeuken. Het is alleen niet verstandig om zonder enige voorbereiding op zoek te gaan naar keukenapparatuur. Nee, wij raden je aan jezelf eerst af te vragen welke apparaten je nodig hebt. Waarschijnlijk denk je al snel aan een bak- en/of grillplaat, koelkast, vriezer, oven en friteuse. Dit zijn inderdaad apparaten die veelvuldig gebruikt worden in horecakeukens. Weet je nu al dat er straks ook pizza’s op de menukaart komen? Zet dan ook een pizza oven op jouw lijstje. En zo zijn er ongetwijfeld nog de nodige apparaten waar jij straks niet zonder kunt.

Denk niet alleen maar aan de apparatuur
Een veelgemaakte fout bij het inrichten van een horecakeuken is dat men zich alleen richt tot de apparatuur. Dit is inderdaad een belangrijk onderdeel van een horecakeuken, maar er is meer. Zo moet je bijvoorbeeld ook genoeg ruimte hebben om groenten en andere etenswaren te snijden. Ruim daarom ook genoeg plek in voor een werkblad als je een indeling maakt. Vergeet ook niet aan de opslagruimte te denken. In menig horecakeuken komt behoorlijk wat voedsel voor en daar moet je voldoende plek voor hebben. Kies daarom voor een grote keuken en een grote vriezer. Zodoende voorkom je bovendien dat jouw producten snel bederven, waardoor je ze minder snel weg hoeft te gooien.

Hoe wil je jouw keuken inrichten?
Heb je inmiddels een goed beeld van wat er allemaal in jouw keuken moet komen? Dan ga je mogelijk op zoek naar apparaten, werkbladen en (koel)kasten. Voordat je hiermee begint, raden wij je aan jezelf de vraag te stellen hoe je jouw keuken in wilt richten. Dit kun je het beste doen door een plattegrond van de keuken te maken. Teken de ruimte op papier of maak een digitale plattegrond. Zet hier de afmetingen bij, zodat je precies weet hoe groot apparaten en werkbladen moeten zijn. Als je dit in kaart hebt gebracht, kun je beginnen met de aankoop van de benodigde spullen.

Houd je aan alle eisen
Horecazaken kunnen bezoeken krijgen van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Deze instantie houdt de veiligheid van ons voedsel in de gaten. Als zij bij jou op inspectie komen, kijken ze onder meer naar hygiëne en veiligheid. Dit is iets om rekening mee te houden bij het inrichten van jouw keuken. Overweeg je een vleesmolen aan te schaffen? Kies er dan eentje die onderhoudsvriendelijk is. Een onderhoudsvriendelijk apparaat maak je makkelijk en snel schoon, waardoor de hygiëne niet in het geding komt. Denk hier ook bij de indeling van de rest van de keuken goed over na. In dat geval hoef je niet bang te zijn voor problemen.

Uit de krant