Om veel dezelfde prijzen tegen te gaan werd er steeds vaker overgegaan tot een prijzengeld in guldens.
Om veel dezelfde prijzen tegen te gaan werd er steeds vaker overgegaan tot een prijzengeld in guldens.
historisch leven aan de vliet

Harddraverij te Stompwijk

Historie 443 keer gelezen

Stompwijk - In 1909 werd te Stompwijk de vereniging ‘Nooit gedacht’ opgericht om de jaarlijkse harddraverij te organiseren, het grootse evenement waar het ganse dorp voor uitliep. Dit werd voortaan professioneel aangepakt. Niet langer was Het Blesse Paard of een andere herberg de organisator, maar een heuse vereniging.

Door F.J.A.M. van der Helm

Eigenlijk zijn de harddraverijen de voorlopers van de autoraces op een circuit. Het zijn beide sporten die veel publiek trekken, waarbij maar een handjevol deelnemers daadwerkelijk betrokken is. Het gaat erom wie het snelst een bepaalde afstand weet te overbruggen. Tussen de paardbezittende boeren was het een schitterende wedstrijd om uit te maken wie het snelste paard bezat.

Halverwege de 19e eeuw komen we de Stompwijker J. Groenewegen tegen, die diverse dorpen in de omgeving bezocht om met zijn paard Juffer mee te doen aan de plaatselijke harddraverij. Hij reed niet zelf, maar had een pikeur die zijn paard bereed. In 1857 was, ter gelegenheid van de Paardenmarkt, te Delft bij uitspanning De Prins een wedren waar pikeur J. de Boer op Groenewegens paard de eerste plaats behaalde. Het betrof een mooi bewerkte kristallen suikervaas. Datzelfde jaar werd te Vlaardingen door dit team de premie binnengehaald. Een jaar later komen we de bruine witvoet merrie Juffer tegen te Watergraafsmeer, waar de eerste prijs werd gescoord, bestaande uit een fraai vergulde pendule.

De harddraverijen werden meestal georganiseerd door de kastelein van de plaatselijke herberg. De reden is duidelijk: het was een zakelijk interessante manier voor de herbergier om extra klandizie te genereren. In 1859 won Juffer te Watergraafsmeer wederom een vergulde pendule. Om een hele verzameling van dezelfde prijzen tegen te gaan werd er steeds vaker overgegaan tot een prijzengeld in guldens. Juffer zouden we nog tot 1861 prijzen zien winnen voor Groenewegen. Deze laatste keer was te Santpoort, waar de eerste prijs bestond uit een zilveren tabaksport met komfoor. Zowel Juffer als Groenewegen verdwenen toen uit de draverijwereld.

In Stompwijk werd in 1861 een harddraverij georganiseerd door herberg Het Blesse Paard. Dit keer verscheen aan de start het paard de Bruine Witvoet van G. Groenewegen die door zijn zoon werd bereden. Hij won de premie, bestaande uit een zilveren tafelbel. De draverij trok vele toeschouwers zowel van binnen als buiten Stompwijk, wat mede te danken was aan het schitterende weer. De harddraverij werd een blijvertje in Stompwijk. De locatie verschilde; zo zien we in 1888 twee grote harddraverijen tegenover restaurant De Wijkerbrug.

Vanwege de grote interesse in dit spektakel werd besloten om een vereniging op te richten voor het jaarlijks organiseren van de draverij. Zo kwam ‘Nooit Gedacht’ van de grond. De hoofdprijs werd bepaald op ƒ100,-. De oprichtingsvergadering werd gehouden in café De Gouden Leeuw van uitbater W.J. Suiten en B. den Elzen werd benoemd tot eerste voorzitter.

Reacties naar helmhuis@ziggo.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant