Het signaal (vroeger De tijding)  in het Neherpark (voormalig Dr. Neher Laboratorium) in Leidschendam (foto: Marian Kokshoorn).
Het signaal (vroeger De tijding) in het Neherpark (voormalig Dr. Neher Laboratorium) in Leidschendam (foto: Marian Kokshoorn).
Beelden in beeld

Vliegensvlugge boodschapper komt uit de muur

Cultuur 1.222 keer gelezen

Voorburg - Deze naakte mannenfiguur vliegt horizontaal de muur uit. Zijn armen wijd naar voren gericht, zijn handen in spreidstand. Het hoofd opgericht. De ogen lijken gesloten. Het zou een trapezewerker of doelman kunnen zijn, maar ik denk dat de kunstenaar er iets anders mee bedoeld. 

Door Anne Marie Boorsma

Romp en benen zijn simpel van vorm gehouden. Een soort zeemeerminnenlijf. Hoofd en armen zijn wel realistisch. Een apart beeld is het zeker. En ook wel een beetje grappig. Het hangt naast de ingang van wat vroeger het Neherlaboratorium was. Het kenniscentrum van het Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie, ofwel PTT in Leidschendam. Hier is onder meer de eerste Nederlandse computer ontwikkeld. De ZEBRA. In 2007 werd het erkend als rijksmonument.  

Het gebouw is ontworpen door de architect Sam van Embden in 1955. Waarschijnlijk was hij het ook die bevriend beeldhouwer Oswald Wenckebach de opdracht gaf voor dit beeld. De beeldhouwer was zijn oud-docent aan de TH in Delft. Aanvankelijk was Wenckebach schilder en graficus. Totdat John Rädecker hem aanzette tot het beeldhouwen. Zijn eerste werken waren classicistisch, maar vanaf de jaren vijftig ging hij zijn eigen stijl ontwikkelen. Wat gestileerde mensfiguren met een grappig tintje. Bekend is bijvoorbeeld zijn ‘Monsieur Jacques’ bij de ingang van het Kröller-Müller museum in Otterlo en zijn ‘Het wicht’, publiekslieveling van het museum Beelden aan Zee in Scheveningen.  

Waarschijnlijk was Wenckebach bij dit wonderlijke beeld geïnspireerd door ‘Der Schwebende’ van Ernst Barlach uit 1927. Een hangende bronzen engel zonder vleugels en met de gelaatstrekken van collega-beeldhouwster Käthe Kollwitz. U vindt het beeld in een kerk in Keulen en Güstrow.  

In de beeldende kunsten kom je nogal wat vliegende mensfiguren tegen. Dan gaat het om zowel mythologische als Bijbelse figuren. Ik denk aan bijvoorbeeld Hermes, boodschapper van de Goden. Herkenbaar aan zijn vleugelschoenen en vleugelhoed. En natuurlijk aan de engel Gabriel die de heilige Maria komt vertellen dat ze zwanger is van Christus. Boodschappers hebben een belangrijke rol, zowel als het gaat om hemelse als aardse zaken. Zij moeten nieuws signaleren, doorgeven en verspreiden. En dat zo snel en efficiënt mogelijk. Natuurlijk mag je in ons beeld een circusartiest of doelman zien, maar ik denk dat het hier gaat om een engel die nieuwe kennis, ontwikkeld in dit laboratorium, vliegensvlug de wereld in slingert.  

Beste lezers, dit is het 40e stukje over beelden in Leidschendam-Voorburg dat ik schreef. Hartelijk dank voor uw belangstelling en uw leuke reacties. Volgende keer start ik een nieuwe kunstrubriek, met als titel ‘Kunst in Leidschendam-Voorburg’. Over beelden én over andere vormen van beeldende kunst.

Alle stukjes kunt u nog teruglezen op: www.annemarieboorsma.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant