'Schrift' van Pim (Johan Willem) van der Maas bij de ingang van de Openbare bibliotheek Voorburg (foto: Marian Kokshoorn).
'Schrift' van Pim (Johan Willem) van der Maas bij de ingang van de Openbare bibliotheek Voorburg (foto: Marian Kokshoorn).
kunst in leidschendam-voorburg

Letters en tekens

Cultuur 1.577 keer gelezen

Voorburg - Voor de bibliotheek in Voorburg staat een metalen beeldhouwwerk dat uit twee delen bestaat. Het ene lijkt op een grote overhellende liniaal. Een liniaal die vrolijk geel is geschilderd met een verticale grijze streep en een beige strook. Er zitten tekens in gekerfd. De liniaal wordt ondersteund door het deel dat bestaat uit fantasieletters. 

Door: Anne Marie Boorsma

Op het eerste gezicht lijken we van doen te hebben met een recht lang vlak, maar wie beter kijkt ziet dat het aan de ene kant iets bol en aan de andere kant iets hol is. De tekens in het middelste gedeelte zijn uitsparingen in het metaal. Daarachter zit kunststof. Mogelijk zat daarachter ooit een lichtbron. 

“Schrift” is de titel van dit kunstwerk. Ik moet denken aan een driejarig kind dat nieuwsgierig de rechte, schuine en golvende lijntjes onderzoekt die in horizontale rijen in haar favoriete boek staan. Ze begrijpt de tekens niet, maar weet wel dat het hier om toverformules gaat. Hoe kan het anders dat mama elke avond voor het slapengaan haar ogen eroverheen laat glijden en dat er dan uit haar mond prachtige verhalen komen. Pure tovenarij. Groter geworden zal het kind begrijpen dat die tekens letters zijn die de sleutel vormen tot een grote interessante wereld. Er valt immers zoveel te ontdekken in boeken. Hoe toepasselijk dat dit beeld staat voor de bibliotheek. Een grote boekenkast voor iedereen. De laatste jaren ook voor meer dan alleen boeken. 

Het beeld is abstract. Hoewel je met wat fantasie er de B van Bibliotheek en Boek in kan zien. In het begin van de twintigste eeuw gingen beeldhouwers voor het eerst puur abstract werken. Ik denk aan Constantin Brâncuși, Naum Gabo en Jean Arp. In Leidschendam-Voorburg staan ook verschillende abstracte beeldhouwwerken. Bijvoorbeeld van Andre Volten, Ming Hou Chen en Auke de Vries. 

Ons beeld was een opdracht aan beeldhouwer Pim van der Maas ter gelegenheid van de nieuwbouw van de bibliotheek in 1989. Van der Maas is geboren in 1938 in Amsterdam. Hij volgde zijn opleiding aan de Vrije Academie in Den Haag waar hij ook docent werd. In 1971 ontving hij de Albert Termoteprijs en in 1993 de Hofwijckprijs. Jarenlang woonde hij in Voorburg. Zijn meest favoriete materialen zijn hout, metaal en kunststof. De fantasieletters, een soort inscripties, zie je vaak in zijn beelden. Er staan er verschillende in onze gemeente. Bijvoorbeeld op de Herenstraat waar zijn “Sleutel tot…” uit 2002 staat. 

Al zijn beelden kenmerken zich door een interessante afwisseling van grote en kleine, kronkelende en strakke vormen. Met hier en daar kleur. Het kan niemand ontgaan: Pim van der Maas heeft een herkenbaar handschrift. 

Voor reacties en informatie over cursussen kunstgeschiedenis: www.annemarieboorsma.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant