Huisartsen Elsebeth Botman en Leonie Bijlard: "Laat je goed informeren als je twijfelt over coronaprik" (foto: Inge Koot).
Huisartsen Elsebeth Botman en Leonie Bijlard: "Laat je goed informeren als je twijfelt over coronaprik" (foto: Inge Koot).

Corona; iedereen werkt goed mee maar het lijkt niet genoeg

Actueel 750 keer gelezen

De coronacrisis beheerst ieders leven. Maatregelen, vaccineren en eigen gedrag; gaat het nog wel eens ergens anders over momenteel. “Helaas niet”, onderkent burgemeester Jules Bijl. “Binnen de gemeente werkt iedereen behoorlijk goed mee, maar het lijkt niet genoeg. Iedereen moet bij zichzelf te rade gaan wat beter kan zodat we uit deze crisis komen.”

Door Inge Koot

Het is in het belang van iedereen dat er zo min mogelijk mensen op de IC belanden met Covid. De mensen die er nu liggen zijn niet-gevaccineerd of wel gevaccineerd maar hebben onderliggend lijden. Hoe meer mensen er gevaccineerd zijn hoe minder het virus zich kan verspreiden. Verhalen over onvruchtbaarheid en andere aandoeningen die je van het vaccin zou krijgen zijn nonsens volgens de huisartsen Elsebeth Botman en Leonie Bijlard.

De huisartsen roepen inwoners die nog niet gevaccineerd zijn op zich goed te laten informeren. “Wij zien zoveel ellende in alle leeftijdsgroepen. Er zijn zoveel jonge mensen die heel ziek zijn en long-covid aan het virus overhouden”, vertellen Elsebeth en Leonie. “Dit had voorkomen kunnen worden als zij gevaccineerd zouden zijn. Mensen die met vragen zitten over het vaccin bel uw huisarts of kijk op betrouwbare sites voor informatie, zoals van de GGD en RIVM.” De huisartsen doen daarnaast een beroep op ieders solidariteit. “Je doet het niet alleen voor jezelf maar ook voor je naasten.”

Procentueel gezien loopt Leidschendam-Voorburg in de pas met het landelijke gemiddelde als het gaat om de vaccinatiegraad. Van de inwoners is 85%van boven de 18 jaar volledig gevaccineerd. Maar er is een aantal wijken die maar net boven de 50% uit komen, zoals Bovenveen en Leidschendam-Noord.

Elsebeth en Leonie proberen hun patiënten onder andere via nieuwsbrieven zo goed mogelijk te informeren. “Maar inwoners die toch nog twijfelen, bel uw huisarts en maak een telefonische afspraak. Er lopen zoveel mensen rond die denken verstand te hebben van virologie waardoor het lastig is erachter te komen hoe het nu werkelijk zit.”


Burgemeester Jules Bijl:  “Iedereen moet bij zichzelf te rade gaan wat beter kan zodat we uit deze crisis komen” (foto: Esther Fotografeert). 

Burgemeester Bijl vindt dat mensen een eigen afweging moeten maken maar benadrukt net als de huisartsen dat men zich door betrouwbare bronnen moet laten informeren. Daarnaast ziet hij dat de meeste inwoners de coronamaatregelen goed naleven. Alle lof heeft hij voor de horeca. “Zij hebben tot nu toe heel goed meegewerkt. Wij zijn in goed gesprek met deze ondernemers. Zij nemen de verantwoordelijkheid ten volle.” 

Dat blijkt ook wel uit de reactie van Alfred van Kesteren van restaurant de Heerlijkheid uit Leidschendam. “Wij volgen de maatregelen consequent op. Geen QR-code betekent geen toegang tot ons restaurant.”

Dat er van deze ondernemers wel heel veel flexibiliteit wordt gevraagd werd vorige week maar weer eens bevestigd. “Eerst leek het erop dat wij om 19.00 uur zouden moeten sluiten. Wij hadden alweer onze bezorgservice van stal gehaald. Maar toen werd het 20.00 uur en dan is het toch wel weer mogelijk om gasten voor een vervroegd diner te ontvangen.” En zo buigt de sector weer mee met de dan geldende maatregelen. Kester ziet helaas wel een daling in het aantal reserveringen en hoopt dan ook dat het voorstel van Horeca Nederland doorgang vindt. Gasten die voor 20.00 uur binnen zijn krijgen dan de mogelijkheid om te blijven tot sluitingstijd. “Dat gaat zeker meer reserveringen opleveren.” Hij realiseert zich wel dat alles afhangt van de hoeveelheid besmettingen in de komende paar weken.


Alfred van Kesteren realiseert zich wel dat alles afhangt van de hoeveelheid besmettingen in de komende paar weken. 

Die oplopende cijfers baren de huisartsen ook veel zorgen. “Het gaat momenteel niet alleen om Covid. Andere zorg, zoals kankerzorg, loopt vertraging op. De geestelijke gezondheidszorg loopt vast. En daarnaast hebben we te maken met nog meer virussen zoals het griepvirus en het RS-virus. Dat zorgt voor nog meer druk op de huisartspraktijken en meer ziekenhuisopnames. Dus bij griepachtige klachten, laat je testen. Maar blijf ook thuis als je negatief bent getest want anderen besmetten met het griepvirus geeft ook risico’s.” Burgemeester Bijl hoopt dan mensen die nog niet gevaccineerd zijn zichzelf de vraag durven stellen hoe hun vrijheid zich verhoudt tot de onvrijheid van anderen.

Burgemeester Jules Bijl:  “Iedereen moet bij zichzelf te rade gaan wat beter kan zodat we uit deze crisis komen” (foto: Esther Fotografeert).
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant