Dit jaar vindt het programma plaats bij het monument op de hoek Koningin Marialaan / Juliana van Stolberglaan (foto: Koen de Lange).
Dit jaar vindt het programma plaats bij het monument op de hoek Koningin Marialaan / Juliana van Stolberglaan (foto: Koen de Lange).

Herdenking Bombardement Bezuidenhout

Jaarlijks organiseert Stichting 3 maart '45 een herdenking als eerbetoon aan de slachtoffers, ooggetuigen en nabestaanden van het bombardement van 3 maart 1945. Dit jaar vindt het gehele programma plaats bij het monument op de hoek van de Koningin Marialaan en Juliana van Stolberglaan.

De herdenkingsbijeenkomst start om 12.00 uur. Met bloemen, toespraken en muziek wordt stilgestaan bij de honderden getroffenen van een van de drie grote stadsbombardementen van Nederland. Na de formele bijeenkomst (rond 13.00 uur) is er gelegenheid voor ontmoeting met koffie/thee en broodjes in een tent achter het monument. Iedereen is welkom. In Voorburg, tegen de getroffen wijk aan, werden na het bombardement vele slachtoffers en door het bombardement dakloos geworden Hagenaars opgevangen.

Kranslegging met ooggetuigen
De burgemeesters van Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Wassenaar worden bij de kranslegging vergezeld door een overlevende van het bombardement. Gezamenlijk leggen zij een krans of bloemstuk voor de slachtoffers. Aan het einde is er voor iedereen gelegenheid om bloemen bij het monument te leggen. Voor de ooggetuigen en anderen die minder goed ter been zijn is er een tent met stoelen aanwezig. U kunt een zitplaats reserveren.

Cross of Nails
Voorafgaand aan de herdenking houden de Bezuidenhoutse kerken om 10.00 uur een oecumenische dienst in de Christus Triumfatorkerk aan de Juliana van Stolberglaan. In de dienst wordt aandacht besteed aan het Cross of Nails van de kathedraal van Coventry, een internationaal teken voor vrede en verzoening. Het kruis is in 1995 bij de 50-jarige herdenking van het bombardement op Bezuidenhout aan de stad en de kerken van Den Haag gegeven. Sindsdien rouleert het kruis jaarlijks tussen de Bezuidenhoutse kerken. Het kruis staat in steden van meer dan 160 landen wereldwijd. Als verbintenis wordt in

Sinds maandag 4 februari is in de expositieruimte van MN aan de Prinses Beatrixlaan 15 de tentoonstelling 'Ontmoet de grandeur van Bezuidenhout' te zien. Die dag werd de tentoonstelling geopend en vertelden leerlingen van het Christelijk Lyceum Zandvliet over de geschiedenis van de straat en van het Bezuidenhout. Zo is hier op 8 mei 1940 een Duits legervliegtuig neergehaald door geschut van de Schenkstrook. In dit vliegtuig zaten aanvalsplannen voor het Koninklijk Huis. Reden voor de Koninklijke Familie om via Rotterdam het land te verlaten naar het Verenigd Koninkrijk. De tentoonstelling is georganiseerd door Stichting 3 maart '45 in samenwerking met MN, Green Business Club Beatrixkwartier en Christelijk Lyceum Zandvliet en is t/m dinsdag 12 februari gratis te bezoeken tijdens kantoortijden.