Lezing over Vincent van Gogh en Voorburg

Meindert Marijs, lid van Historische Vereniging Voorburg geeft op donderdag 14 februari van 20:00 uur tot 21:30 uur in de Oude Kerk te Voorburg, een Pelikaanlezing over Vincent van Gogh en zijn Voorburgse connecties in de tweede Haagse periode 1881-1883

Tijdens de lezing geeft Meindert een beeld van Vincent van Gogh, die eind 1881 vlucht naar Den Haag na een bittere liefdesontgoocheling en een breuk met zijn ouders. Vincent was nog geen 30 jaar oud en wilde schilder worden in deze stad. Maar de schuwe, driftige zonderling met zijn eigenzinnige gedachtewereld, die met een zwangere vrouw gaat samen wonen, wordt niet bepaald met open armen ontvangen.

Gelukkig vindt Vincent onderdak in een nieuw huis van de Voorburgse huisbaas Pieter de Zwart, die aan de rand van het Bezuidenhout een van de eerste woningen realiseert. We zien naast bekende ook onbekende beelden van zijn woonomgeving aan de grens van Voorburg dicht bij de Schenk en het Staatsspoor. Naast zeer vroege beelden van Voorburg (rond 1890) worden ook tekeningen en schilderijen van Vincent uit deze periode getoond. Er is niets terug te vinden van zijn toenmalig onderkomen, maar gelukkig is het woonhuis van zijn huisbaas in Voorburg er nog steeds.

De entree van €5 komt geheel ten goede aan de restauratie van de toren van de Oude Kerk. In de pauze kunt u genieten van een kopje koffie of een glaasje wijn.