De parkeergarage Damplein staat door de afname van het aantal parkeerplaatsen meestal vol en daarom wil men een extra parkeergarage realiseren (tekst: Inge Koot).
De parkeergarage Damplein staat door de afname van het aantal parkeerplaatsen meestal vol en daarom wil men een extra parkeergarage realiseren (tekst: Inge Koot).

Parkeren in Damcentrum blijft gemoederen bezighouden

Parkeren in Damcentrum en de extra oeververbinding over de Vliet staan voorlopig nog hoog op de agenda in de gemeenteraad. Ook dinsdag 26 maart zat de raadszaal vol met bezorgde omwonenden en ondernemers, werd er ingesproken en fel gediscussieerd.

'Waarom een onderzoek naar een extra oeververbinding doen dat al is gedaan en waarom pas de afwegingskaders formuleren nadat dit onderzoek is gedaan?' vroeg men aan wethouder Bouw. Lonneke van den Berg was een van deze betrokken bewoners die insprak bij de raadsvergadering namens de wijken die overlast verwachten van een extra brug. Zij deed een oproep om de bij eerdere onderzoeken uitgezette lijn vast te houden en de beloofde maatregelen uit te voeren uit de studie 'Benutten zoals bedoeld'. "Wat is het inzicht van de huidige coalitie waardoor er een nieuw onderzoek noodzakelijk zou zijn?", vraagt zij de wethouder. "Wij debatteren als bewoners al jaren over dit onderwerp." In de vorige raadsperiode resulteerde dit in het plan 'Benutten zoals bedoeld'. Dit programma bestaat uit een samenhangend pakket aan maatregelen door het bevorderen van de doorstroming op de wegen die daar voor bedoeld zijn en door het ontmoedigen van verkeer op wegen die daar niet voor bedoeld zijn. "Het is dan wel heel zuur dat wij na vijf jaar van debatteren en stukken lezen weer opnieuw kunnen beginnen."
D66- raadslid Wouter Jorissen vraagt met klem aan de wethouder wat het voortschrijdend inzicht is waardoor er nu opnieuw onderzoek moet worden gedaan. Na lang aandringen antwoordt wethouder Bouw: "Wij maken nu gebruik van nieuwe regionale verkeersmodellen. De ontwikkeling van Overgoo en de nieuwe prognoses van bezoekersaantallen aan The Mall of the Netherlands nemen wij mee in dit nieuwe onderzoek."

Dat er nog geen afwegingskader is waarop de resultaten van het onderzoek kunnen worden getoetst, vindt GBLV-raadslid Frank Rozenberg zeer merkwaardig. "Driemaal raden wat dan de uitslag is," is zijn cynische reactie.

Tijdens de vergadering deed de wethouder de toezegging in de tweede fase van het onderzoek rekening te houden met het effect van een extra brug op leefbaarheid en de omliggende wijken. "De bewoners zijn blij met deze toezegging' aldus bewoner De Jong. Ook D66 is er blij mee, maar ziet nog steeds niet de noodzaak voor nog een onderzoek. Jorissen: "Het onderzoek kan dan nu wel breder worden, maar juist dan gaan we precies hetzelfde onderzoek nog een keer opnieuw doen. Zonde en totaal overbodig."

Ook het parkeerprobleem in het Damcentrum kwam op 26 maart uitgebreid aan de orde. De coalitiepartijen CDA, VVD en CU-SGP stellen voor een extra openbare parkeergarage te bouwen op de hoek Rijnlandstraat/Oude Trambaan. Deze parkeergarage kost 2,7 miljoen euro en levert 42 extra ondergrondse parkeerplekken op. Een parkeergarage onder het bouwplan Leysche Hof (aan de andere kant van de Rijnlandstraat) zou 6 miljoen euro gekost hebben maar zou 100 parkeerplaatsen opleveren. Ondanks dat de kosten van de kleinere parkeergarage per parkeerplek hoger zijn (Rijnlandstraat-Noord: € 64.000 en Leytsche Hof € 60.000 per plek) is wethouder Bouw van mening dat deze parkeergarage een oplossing zou kunnen zijn voor de parkeerproblematiek. Bouw: "Omdat wij elders in het Damcentrum nog parkeerplekken gaan realiseren op maaiveld is een grote parkeergarage niet nodig." Coalitiepartner PvdA heeft zijn bedenkingen over de kosten die moeten worden gemaakt voor deze parkeergarage. Op 9 april tijdens de volgende vergadering van het Raadsforum wordt de motie in stemming gebracht.

De afsluiting van het parkeerterrein bij de Hoogvliet in het Damcentrum heeft de parkeerdruk nog meer verhoogd. GBLV wil, totdat de nieuwbouw van start gaat, dat de bouwlocatie op de hoek Rijnlandstraat - Oude Trambaan ingericht gaat worden als tijdelijk parkeerterrein. Dit tijdelijke parkeerterrein kan dan in het bijzonder gereserveerd worden voor medewerkers van bedrijven, winkels en de gemeente. GemeenteBelangen diende hiertoe een motie in, waarover de raad zich op 9 april uitspreekt.