De theatervoorstelling 'Wortelen in de wijk', wordt uitgevoerd met, voor en door burgers in Leidschendam-Voorburg.
De theatervoorstelling 'Wortelen in de wijk', wordt uitgevoerd met, voor en door burgers in Leidschendam-Voorburg.

Voorstellingen over levensverhalen van wijkbewoners

Het eigen levensverhaal van dertien individuele inwoners uit Leidschendam-Voorburg met verschillende achtergronden resulteert in de indrukwekkende voorstelling 'Pension van Wijk'.

Door Inge Koot

De eerste voorstelling, van een reeks van zeven, vond plaats op woensdag 27 maart in Het Veur Theater. "Dit is echt community art", vertelt initiatiefneemster Irene Mos. "Hoe wortel je in je gemeente, daar gaat het om. Die verhalen zijn de basis van het toneelstuk."

In ieder huis, achter iedere voordeur speelt zich een verhaal af, woont een familie of persoon met unieke talenten, kennis, creativiteit en worden vele levenservaringen opgeslagen. Irene zag kansen om vanuit die verhalen de wijksfeer en de saamhorigheid in de wijk te verhogen. Samen met twee inwoners en vanuit hun betrokkenheid met het wijkgebeuren hebben zij hun krachten gebundeld en zijn het Project 'Wortelen in de wijk' gestart. "Het heeft 1,5 jaar van voorbereiding gekost maar toen de bijdragen van Fonds 1818, Vlietwensen en de gemeente Leidschendam-Voorburg rond kwamen konden wij in september 2018 van start gaan."

De theatervoorstelling 'Wortelen in de wijk', wordt uitgevoerd met, voor en door burgers in Leidschendam-Voorburg. Het theaterstuk laat toeschouwers ervaren hoe persoonlijke verhalen herkenbaar kunnen zijn en uitmonden in nieuwe verbindingen. Irene Mos: "Het is echt een toneelstuk van ons zelf. Het zijn onze verhalen. Of je nu een handicap of een beperking hebt of de Nederlandse taal niet goed beheerst, het gaat erom dat we het publiek raken met persoonlijke verhalen," vertelt zij enthousiast. "Al deze individuele verhalen heeft onze regisseuse Sylvia Bos samengesmeed tot een geheel. Daar neem ik mijn petje voor af." Bos is een bevlogen theatermaker met een voorkeur voor maatschappelijk betrokken onderwerpen. Zij heeft ruim 25 jaar werkervaring binnen zorg en welzijn en dat leverde haar het Fingerspitzengefühl op, waardoor zij met (onervaren) acteurs een theatrale vorm kan vinden waarin zij hun (levens)verhaal kunnen vertellen.

Wethouder Nadine Stemerdink was bij de eerste voorstelling aanwezig. "De voorstelling maakte indruk op mij vanwege de persoonlijke verhalen van de mensen. Je ontworteld voelen en je afvragen waar 'thuis' eigenlijk is. Het geeft ook mooi aan hoe belangrijk het is dat mensen in de wijk contact hebben met elkaar. Alleen dan kun je je ergens echt thuis voelen."

De voorstelling is nog zes keer te zien op verschillende locaties. Alle voorstellingen zijn zonder toegangsbewijs gratis te bezoeken. De eerstvolgende is op vrijdag 5 april om 15.00 uur in De Mantel. Zie voor de andere locaties en tijden wortelenindewijk.nl.