Luc Rombouts schreef onder meer de omvangrijke beiaardgeschiedenis 'Zingend Brons' (foto: pr).
Luc Rombouts schreef onder meer de omvangrijke beiaardgeschiedenis 'Zingend Brons' (foto: pr).

Lezing over 500 jaar beiaardmuziek in de Lage Landen

De heer Luc Rombouts, internationaal bekend beiaardier geeft een Pelikaanlezing over 'Music in the Cloud, 500 jaar beiaardmuziek in de Lage Landen' op zaterdag 13 april om 16.00 uur in de Oude Kerk, Herenstraat 77 in Voorburg.

De beiaard, ook wel carillon genoemd, is de meest originele bijdrage van de Lage Landen tot de muziekgeschiedenis. Rond 1500 transformeerden vaklui in de Lage Landen torenklokken tot muziekinstrumenten. Daarmee creëerden ze het grootste muziekinstrument ter wereld. Het is het oudste muzikale massamedium in de geschiedenis en dus een verre voorloper van radio en internet. Tot aan de Franse tijd was torenmuziek een identiteitsbepalend element in de steden van de Lage Landen.

Luc Rombouts is stadsbeiaardier van Tienen, universiteitsbeiaardier van Leuven en beiaardier van de Abdij van Park. Luc trad op in verschillende Europese landen, in de USA en in Canada.

Pelikaanlezingen worden georganiseerd door de wijkgemeente Martini van de Protestantse Gemeente te Voorburg om de communicatie tussen kerk en samenleving te bevorderen. De entree van €5 komt ten goede aan de restauratie van de toren van de Oude Kerk. Na de lezing kunt u in De Voorhof genieten van een kopje koffie of een glaasje wijn.