Een leerlingengroepje van de basisschool Maria Bernadette dat de eerste prijs won voor hun ontwerp (foto: pr).
Een leerlingengroepje van de basisschool Maria Bernadette dat de eerste prijs won voor hun ontwerp (foto: pr).

Scholieren denken mee over bouwproject

Gamen, trampolinespringen, escaperoom spelen en karten. Dat zijn de dingen die de meeste achtstegroepers cool vinden om te doen. Nog cooler is het om daar een gebouw voor te ontwerpen. Gekoppeld aan een echt project werden dromen getoetst aan de werkelijkheid.

Groep 8 van de Maria Bernadetteschool in Leidschendam deed hier in de periode januari – maart aan mee. De enscenering is een bouwkavel vlakbij de school, waar een kantoorgebouw plaats gaat maken voor iets anders. Het project startte met een excursie naar de locatie waar de opdrachtgever en projectontwikkelaar Feike van Reesema van Waterland Real Estate tekst en uitleg gaf over uitdagingen en verschillende beroepen bij dergelijke projecten.
Vervolgens kregen de leerlingen een eigen opdracht en een groepsopdracht. Wat zouden jullie bedenken voor deze plek en waarom? Tenslotte werd het hele ontwerpproces van idee tot tekening tot maquette aan de opdrachtgever gepresenteerd.
Naast de vele indoorspeelhallen (want dat mist de jeugd erg in de buurt) ook plannen voor een hotel, een zwembad, een kunstcafé of een gecombineerde vorm van wonen met recreatie. Ook is er veel aandacht voor ouderen en mindervaliden. Wat duurzaamheid betreft is er aan groene daken, zonnepanelen en urban farming gedacht. Met maquettes van LEGO zijn de diverse oplossingen goed zichtbaar gemaakt. Sommigen stelden zelfs een businessplan of een marketingmodel op en hebben daardoor grote realiteitszin.

Iedereen mocht iets vertellen over zijn werk en alles werd met realistische blik bekeken door de opdrachtgever. Is het wel betaalbaar? Hoe zou de buurt hier tegenaan kijken? De opdrachtgever reikte tot slot drie prijzen uit voor inzet, originaliteit en talent. De lesreeks was door Kiki Goudart (architect) van Huygens Labs bedacht en door Charlotte Koning (leerkracht groep 8) begeleid.

Het project is een van de acties om leerlingen op basisscholen actief kennis te laten maken met technologie en technische beroepen.