Gemeente gaat digitaal

Per 1 juli zullen de bekendmakingen van de gemeente te vinden zijn op www.overheid.nl. Via Het Krantje zal dan slechts een samenvatting van de bekendmakingen verschijnen. De informatie meldt dat nu meer dan 94% van de huishoudens in Nederland toegang heeft tot internet. Er is blijkbaar geen onderzoek gedaan hoeveel procent van de inwoners van deze gemeente over een computer beschikken en/of men daarmee om kan gaan. Voor deze inwoners bestaat de mogelijkheid naar de bibliotheek (moet zijn: Servicecentrum Leidschendam) te gaan om daar achter een computer te gaan zitten en, zonodig met de daar aanwezige assistentie, de bekendmakingen te volgen. Dat betekent dan wel dat dit bezoek, wil men op de hoogte blijven, wekelijks zal moeten plaatsvinden. Er wordt gemakshalve aan voorbij gegaan of men wel mobiel is en/of vervoermogelijkheden heeft

Het digitale tijdperk is alleen voor de gebruikers ervan interessant. Maar de digibeten moeten nu maar zien hoe ze aan de informatie komen. Voor hen zou de huidige uitgebreide informatie via de Gemeenterubriek beschikbaar moeten blijven. Voor de raadsleden een mooie taak weggelegd om hier een agendapunt van te maken en middels een in te dienen motie te zorgen dat de huidige papieren informatie in de Gemeenterubriek van Het Krantje ook na 1 juli gehandhaafd blijft.

Mary Oosterveer, Voorburg

Bouw sporthal

Ik heb in de Johan de Meesterstraat last van de bouw van de nieuwe sporthal. Vorig jaar waren ze eindelijk klaar met de koophuizen aan de overkant. Nu zijn ze voor de sporthal wel aan het heien, waardoor weer mijn hele huis trilt. Met de bouw van de koophuizen heb ik 2 jaar last gehad van enorme trillingen. Met de kerstdagen vielen letterlijk de kerstballen uit m'n boom. En er ontstonden scheuren in mijn muren en plafond. Deze zijn gerepareerd door de woningbouw. Maar ik was blij dat dat achter de rug was en kon eindelijk m'n huisje opknappen. Nu zijn ze weer aan de zijkant bezig voor de nieuwe sporthal. Na dagenlang heien ontstaan er weer scheuren in mijn muren en plafond in de keuken en naadjes in de lambrisering. Heb de gemeente en de woningbouw al gebeld. Zodra de bouw achter de rug is, komen ze weer alles repareren. Zelf heb ik maar een minimum inkomen. Maar zodra de scheuren gerepareerd zijn moet ik weer verven natuurlijk. En die kosten kan ik niet op blijven hoesten. Ik weet echt niet meer wat ik nu moet doen.

Johan de Meester, Voorburg

De volgende twee brieven konden niet eerder worden geplaatst in verband met ruimtegebrek, maar de redactie wil ze u toch niet onthouden (DJ).

Stemmen in twee werelden

Mijn zoon moest naar het buitenland voor zijn werk, dus vroeg of ik voor hem wilde stemmen. Netjes alle papieren ingevuld wat voor een volmacht en instructie gekregen welk hokje ik moest aankruisen.

Woensdag welgemoed met alle papieren naar het stembureau. 3 stempassen konden de goedkeuring van de voorzitter wegdragen; het 4e niet. "Mijnheer, U bent hier in het gebied van Rijnland en uw zoon valt onder Delfland; helaas kan Ik u hiervoor geen stembiljet uitreiken." Dus ik pak thuis de fiets, wip even over de reeds eeuwenoude grens tussen beide hoogheemraadschappen en probeer daar in een stembureau alsnog het verzoek van mijn zoon uit te voeren. Helaas "Mijnheer, ik moet uteleurstellen. Als u de regeltjes goed leest dan kan uw zoon u niet machtigen, want Rijnland en Delfland zijn 2 totaal andere werelden, waardoor u als Rijnlander niet een verzoek van een Delflander mag uitvoeren."

"Maar op de stempas staat óók dat ik met deze stempas in álle stemlokalen van deze gemeente kan gaan stemmen; dat zou dus betekenen dat mijn zoon hier zelf dus wél had mogen stemmen." "Dat zou in de praktijk kunnen, Mijnheer, maar bij machtigen gaat dat blijkbaar niet op." Kortom, ik kon met de pas in mijn hand weer terug naar huis en mijn zoon melden dat ik zijn verzoek van de gemeente niet mocht inwilligen.

Even de circulaire van Biza rond deze verkiezingen gescand en ja hoor; daar staan wat tips in voor het geval dat een gemeente last heeft van twee waterschappen en hoe te handelen als je toch de kiezers op alle stembureaus ter wille wilt zijn. Maar mocht ik nu wel of niet als gemachtigde kiezen?

N. Barendse, Leidschendam

Parkeerprobleem Damplein

Even een reactie op de eerdere brief van mevrouw Van der Leeuw. Volgens uw brief is er alleen op zaterdagavond een parkeerdruk van 98% volgens een onderzoek. Dit is denk ik een oud onderzoek of onprofessioneel gedaan. Ik ben een bewoner van de Sluiskant zonder parkeerplekken in de straat. Ik parkeer altijd in de parkeerkelder. De afgelopen week ben ik 4 dagen als ik thuis kom rond 17.00 na 2 maal de parkeerkelder rond gereden te hebben maar in de buurt gaan zoeken naar een plekje. Ook zaterdagmiddag als ik thuis kom geen plek. Na alweer veel rondrijden ver uit de buurt een plekje gevonden. Dus uw zaterdagavond en de zondag bij mooi weer nog niet meegeteld. Dit sinds het parkeerterrein aan het Molenpad verdwenen is. Dit word alleen maar erger, dus bewoners en ondernemers hebben een probleem.

R. Klijn, Leidschendam