Samen beleef je in het bos, op het strand, in de bioscoop of bij de vrijwilliger thuis een gezellige onbezorgde middag (foto: Vitalis).
Samen beleef je in het bos, op het strand, in de bioscoop of bij de vrijwilliger thuis een gezellige onbezorgde middag (foto: Vitalis).

Word vrijwillig maatje van kind of puber

De organisatie Vitalis is op zoek naar vrijwilligers die een kind of puber wekelijks of om de week een dagdeel lang willen begeleiden om hen zo een leuke dag te bezorgen.

Het motto van de stichting Vitalis luidt: 'Dankjewel voor de leuke dag'. Vitalis is een professionele non-profit organisatie en heeft als doelstelling het begeleiden van kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 18 jaar, die zich als gevolg van een tekort aan aandacht in een kwetsbare positie bevinden en het risico lopen in de problemen te raken. Dit ter voorkoming van intensieve(re) professionele jeugdhulpverlening.

Momenteel staan er in Leidschendam-Voorburg veel kinderen op de wachtlijst voor een maatje. De wachttijd kan oplopen tot een half jaar. Vitalis is daarom hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Of je nu een man bent of een vrouw, fulltime werkt of parttime, nog studeert of al met pensioen bent. Iedereen is welkom, zolang je maar plezier beleeft aan het omgaan met kinderen of jongeren.

Een vrijwilliger is een dagdeel in de week, of in de twee weken, verantwoordelijk voor een leuke dag met zijn/haar kleine maatje. De vrijwilliger pikt het kind thuis op en brengt het na afloop van hun uitje ook weer thuis. Samen beleef je in het bos, op het strand, in de bioscoop of bij de vrijwilliger thuis een gezellige onbezorgde middag; door koekjes te bakken, te zwemmen, spelletjes te spelen of lekker buiten tegen een bal te trappen. Individuele aandacht staat hierbij centraal.

Van vrijwilligers wordt een dagdeel (ongeveer 4 uur) per week, of per twee weken beschikbaarheid gevraagd. Wanneer de voorkeur uitgaat naar een kind van basisschoolleeftijd is het daarbij handig dat de vrijwilliger in ieder geval de woensdagmiddag óf in het weekend beschikbaar is. Bij pubers is die voorkeur er minder en kan op alle dagen van de week afgesproken worden.

Als er gekozen wordt voor wekelijks afspreken duurt een koppeling binnen Vitalis één jaar, wanneer gekozen wordt voor om de week afspreken duurt een koppeling anderhalf jaar. Daarna wordt vanuit Vitalis afgerond en is het aan de vrijwilliger en het kind zelf of en hoe het contact voortgezet wordt. Wanneer je maatje wordt bij Vitalis ga je dus in ieder geval een commitment aan voor één jaar.

Op www.vitalismaatjes.nl is meer informatie te vinden over vrijwilliger zijn en lees je ook hoe je een kind kan aanmelden bij Vitalis. Voor vragen, of als u liever persoonlijk iemand wilt spreken, kunt u terecht bij de contactpersoon voor deze regio, Annemiek Kraayenbrink. Zij is bereikbaar via tel. 070-3457571 of a.kraayenbrink@vitalismaatjes.nl.

Zeg nou zelf, je gunt toch ieder kind een leuke dag.