Het nieuwe Kulturhus waarvan de afronding door problemen bij de bouwer en exploitant vertraging heeft opgelopen (foto: DJ).
Het nieuwe Kulturhus waarvan de afronding door problemen bij de bouwer en exploitant vertraging heeft opgelopen (foto: DJ).

Faillissement voor bouwer Kulturhus

SlimScholenBouwen (SSB), verantwoordelijk voor de bouw en exploitatie van het Kulturhus in Stompwijk, heeft faillissement aangevraagd bij de Rechtbank.

Wethouder Astrid van Eekelen: "Dit is een hele vervelende situatie voor alle betrokken partijen, allereerst voor de Stompwijkers. De Maerten van den Velde school is begin maart naar het Kulturhus verhuisd. Mijn prioriteit is nu om ervoor te zorgen dat de werkzaamheden aan het Kulturhus zo snel mogelijk worden afgerond, zodat ook de andere gebruikers hun intrek kunnen nemen. Daarnaast moeten we bekijken wat dit betekent voor de exploitatie van het Kulturhus."

De gemeente en SlimScholenBouwen hebben intensief overleg gepleegd over de oplevering van het Kulturhus. Vanwege de financiële situatie van SSB heeft de gemeente eerder dit jaar al besloten om de speel- en fietsvoorziening uit het contract met SSB te halen. Daarnaast heeft de gemeente vanwege de veiligheid de onlangs afgebrande voormalige Maerten van den Velde school laten slopen.

Omdat SSB faillissement heeft aangevraagd, bekijkt de gemeente samen met Stichting Panta Rhei hoe de resterende werkzaamheden zo snel mogelijk afgerond kunnen worden.
De toegangsbrug is één van de zaken die nog moet worden afgewerkt, maar er zouden nog maar liefst iets van 100 afwerkpunten zijn. Maar zolang SSB de facturen niet betaalt is er weinig animo om het werk af te ronden.

Het Kulturhus, een initiatief van de Stompwijkse gemeenschap, wordt een nieuwe 'huiskamer' voor jong tot oud in Stompwijk. Het duurzame gebouw gaat onderdak bieden aan onder meer de basisschool, het Dorpshuis met al zijn gebruikers, kinderopvang, bibliotheek en jeugdgezondheidszorg.

Volgens SSB hebben de overspannen bouwmarkt en sterk gestegen prijzen het bedrijf de das omgedaan. Volgens ingewijden was het echter vanaf het begin al duidelijk dat er veel te scherp was ingeschreven. Daarnaast ontbrak het aan een goede coördinatie tussen alle (onder)aannemers.