De Reddingsbrigade Leidschendam neemt de 'bewaking' op Vlietland voor zijn rekening (archieffoto).
De Reddingsbrigade Leidschendam neemt de 'bewaking' op Vlietland voor zijn rekening (archieffoto).

Reddingsbrigade volop in voorbereiding op zomerseizoen in Vlietland

De reddingsbrigades in de regio Haaglanden zijn druk bezig met de laatste voorbereidingen voor de start van het nieuwe seizoen. Zo ook de Reddingsbrigade Leidschendam, die de 'bewaking' op Vlietland voor zijn rekening neemt.

De reddingsbrigade heeft hierbij nauw onderling overleg in de Regionale Voorziening Reddingsbrigades (RVR) Haaglanden. Uiteraard speelt het coronavirus een belangrijke rol in de voorbereidingen. Daarover is er direct contact met de Veiligheidsregio Haaglanden, Reddingsbrigade Nederland en andere hulpverleningsinstanties.

Dit jaar zijn de voorbereidingen door de coronacrisis anders dan anders. Zo moeten vrijwilligers leren omgaan met persoonlijke beschermingsmiddelen. Er moeten afspraken worden gemaakt over hoe de 1,5 meter afstand in de praktijk werkt. Reddingsposten moeten ‘coronaproof’ worden ingericht. Voor lifeguards moet duidelijk zijn hoe ze moeten handelen in het geval van een inzet, enz. "Een zorgvuldige voorbereiding zorgt ervoor dat de reddingsbrigades zich op een veilige en verantwoorde manier kunnen inzetten voor de veiligheid van recreanten op het strand en bij de recreatieplassen", aldus RVR-Coördinator Martin Hoogslag.

De laatste jaren zien de reddingsbrigades in Haaglanden een toename van het aantal incidenten met risicovolle sporten op het water, zoals bijvoorbeeld kitesurfen. Met de 1,5-meter-regel is een inzet in of op het water niet geheel zonder risico en niet in alle gevallen te handhaven. Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn dan niet of nauwelijks te gebruiken.