Terrassen rond de sluis in Leidschendam, nog niet aangepast aan de anderhalve-meter-regels (archieffoto).
Terrassen rond de sluis in Leidschendam, nog niet aangepast aan de anderhalve-meter-regels (archieffoto).

Voorstel voor verruimen terrassen unaniem aangenomen door raad

Terrassen van horecaondernemers mogen de komende periode groeien. Dat D66-voorstel is in de raadsvergadering van 12 mei unaniem aangenomen.

Vanaf 1 juni mogen de terrassen van cafés en restaurants naar verwachting weer open, onder de voorwaarde van de anderhalve-meternorm. De landelijke politiek is nog in overleg om dit met enkele dagen te vervroegen naar het pinksterweekend, of misschien nog eerder.

D66-raadslid Mahjoub Mathlouti diende dit voorstel in en wil ook horecaondernemingen zonder terras tegemoetkomen. Mathlouti: “Zo kunnen ondernemers zonder terras misschien ook wat verdienen tijdens de pinksterdagen. Bovendien biedt dit voorstel inwoners ook meer kans op wat vertier in deze bijzondere tijden. Anderhalve meter afstand betekent anders dat er minder mensen een terrasje kunnen pakken, met ook een lagere omzet voor ondernemers als gevolg" aldus Mathlouti.

Ook MKB Leidschendam-Voorburg is ingenomen met dit besluit van de gemeenteraad. “Fijn dat de gemeentepolitiek constructief meewerkt om horecaondernemers te faciliteren zo goed mogelijk hun zaken weer te openen en gasten te ontvangen. Een mooi voorbeeld van support your locals”.

Wethouder Astrid van Eekelen: "We zullen per terras kijken wat wel en niet kan, echt maatwerk dus. We nodigen ondernemers uit om zelf met voorstellen te komen die in hun omgeving zouden passen. Bijvoorbeeld het vergroten van een bestaand terras, of het toevoegen van zogenaamde eilandterrassen,” aldus Van Eekelen. Daarnaast moeten horecaondernemers zorgen voor akkoord van de buren als het verruimde terras voor hun pui komt te staan. "We streven er naar om alle voorstellen op uiterlijk 29 mei te hebben afgehandeld, zodat de verruimde terrassen per 1 juni direct open kunnen.” Het gaat om een tijdelijke situatie tot uiterlijk 1 november 2020.
Mahjoub Mathlouti: “Als het aan D66 ligt blijven goede initiatieven van (horeca-) ondernemers die het bruisende karakter van Leidschendam-Voorburg ten goede komen behouden. Wat ons betreft ook na 1 november, want de creativiteit van ondernemers moeten we niet in de weg staan.”