Plaatsing van de voetdruktegel bij een voetgangersoversteekplaats in Voorburg (foto: gemeente LV).
Plaatsing van de voetdruktegel bij een voetgangersoversteekplaats in Voorburg (foto: gemeente LV).

Twintig verkeerslichten zijn voorzien van voetdruktegels

Eind vorige week zijn twintig voetgangersverkeerslichten in Leidschendam-Voorburg voorzien van een voetdruktegel.

De drukknop van die verkeerslichten is daarmee met de voet in te drukken en hoeft niet meer met de handen aangeraakt te worden. Ze worden geplaatst als een van de maatregelen in verband met de coronacrisis.

Zoals eerder in Het Krantje gemeld is vorige week gestart met het plaatsen van de tegels, deze week worden de laatste gelegd. Het originele drukknopje op de paal van de verkeerslichten blijft tevens in werking. De tegels zijn geplaatst bij drukke oversteekplaatsen, zoals de kruising Prins Bernhardlaan – Laan van Nieuw Oosteinde in Voorburg, bij Station Voorburg en bij de Mall of the Netherlands.

De locaties van de voetdruktegels zijn onder andere gekozen op basis van hoe druk de oversteekplaats is, of er voldoende plek is voor de tegel en het soort drukknopje dat op de paal zit. Veel voetgangersverkeerslichten hebben een RTB-drukknop of een iets omhoog uitstekende BrightButton en zijn daarmee al gemakkelijk zonder handaanraking met de elleboog of arm te bedienen. De verkeerslichten waar de tegels geplaatst zijn, hebben een platte knop die alleen werkt als het met een vinger ingedrukt wordt.

De tegel met drukknop is bedacht door Wim Mijdderwijk uit Lienden die werkzaam is bij de gemeente Schiedam voor de onderhoud van de verkeersinstallaties. De gemeente Leidschendam-Voorburg haakte hier onmiddellijk op in en bestelde er direct 20.