D66: 'Meer openheid over
uitgegeven belastinggeld'

Eén plek waar iedereen kan zien wat er gebeurt met de ruim 14,5 miljoen euro subsidiegeld dat de gemeente jaarlijks uitkeert. Dat is de kern van het initiatiefvoorstel van D66 aan de gemeenteraad.

Tot nu toe kunnen inwoners en andere geïnteresseerden op de website van de gemeente vinden welke instelling hoeveel subsidie krijgt, zonder dat altijd precies duidelijk wordt waarom. Het D66-voorstel voor een subsidieregister gaat meerdere stappen verder. "Met één druk op de knop moet je kunnen zien welke doel de gemeente beoogt met een subsidie en of die subsidie ook doel treft," aldus D66-raadslid Jacco van Maldegem.

De komst van dit subsidieregister zorgt ervoor dat alle partijen meer tijd steken in de doelen van de subsidie. "Meer transparantie betekent heel vaak dat belastinggeld beter besteed wordt," stelt Van Maldegem, "en meer transparantie zorgt voor een beter debat over de besteding van belastinggeld."

Al in november 2018 omarmde de gemeenteraad een oproep van Van Maldegem aan het college om een subsidieregister op te richten. Maar de subsidielijst 2020 is niet wat de raad voor ogen had, meent Van Maldegem. "Het is iets uitgebreider dan in 2019, maar nog steeds mager en komt niet in de buurt van een subsidieregister zoals bijvoorbeeld de gemeente Den Haag hanteert. De subsidielijst geeft bijvoorbeeld geen duidelijkheid waarom Sport en Welzijn dit jaar 1,6 miljoen euro subsidie krijgt. En zo zijn er meer vage omschrijvingen," legt Van Maldegem uit. "Dat betekent zeker niet dat de gemeente dat geld onterecht verstrekt; het betekent dat er veel ruimte is om beter uit te leggen wat de gemeente met al dat geld doet."Tijdens de gemeenteraadsvergadering waarin de begroting 2020 werd behandeld, heeft Van Maldegem aangekondigd het heft in eigen handen te nemen en zelf een voorstel te schrijven dat wel tegemoetkomt aan de wens van de gemeenteraad. "

Meerdere fracties hebben inmiddels laten weten zich achter het D66-voorstel te kunnen scharen.