Alle toegangswegen naar Leidschendam kwamen vast te staan en zelfs de trambaan werd afgelopen weekend  geblokkeerd door de drukte rond het winkelcentrum Westfield Mall (foto: VR Press).
Alle toegangswegen naar Leidschendam kwamen vast te staan en zelfs de trambaan werd afgelopen weekend geblokkeerd door de drukte rond het winkelcentrum Westfield Mall (foto: VR Press). VRPress

Verkeerschaos in Leidschendam door drukte rond Westfield Mall

Je kon het op je klompen aan voelen komen maar nog sneller dan verwacht is de 'dag die je wist dat zou komen' aangebroken. Nog voordat de winkels onbeperkt open mochten, heeft de drukte in de nieuwe Westfield Mall gezorgd voor een grote verkeerschaos in Leidschendam.

Omdat het te druk was in het nieuwe winkelcentrum Westfield Mall in Leidschendam, werden de parkeergarages afgesloten. Nu was het al een drukte van belang rond het nieuwe winkelcentrum, maar toen de parkeergarages dichtgingen was de chaos compleet. Iedereen ging in de omgeving naar parkeerplek zoeken, waardoor het verkeer in heel Leidschendam en op alle toegangswegen vrijdag en zaterdag vast kwam te staan.

Het begon eigenlijk vrijdag al. "Ik moest even naar het Damcentrum. Wat een helletocht is dat geworden", aldus inwoners Jan Al. "Het verkeer rond ons nieuwe winkelcentrum stond weer behoorlijk vast en op de Damlaan en kruising Damplein was het helemaal raak. Er was geen beweging te zien in het verkeer, dat muurvast stond. "Ruim anderhalf jaar geleden heb ik al een stukje ingezonden om te waarschuwen voor het komende doorlopende verkeersinfarct en helaas gaat mijn voorspelling waarheid worden."

Al vervolgt: "Nu de Westfield Mall zijn officiële opening heeft gehad kan men in deze (corona)tijd al over de hoofden lopen en stromen de nieuwsgierige bezoekers toe. Het zal straks wat gaan worden als in de zomer de sluis weer regelmatig open moet om boten door te laten."

Uit een onderzoek in opdracht van onze krant door TipLeidschendamVoorburg.nl bleek ruim een jaar geleden al dat inwoners zich zorgen maakten over de verkeersafwikkeling als het nieuwe winkelcentrum open zou zijn. Enkele reacties: 'Er wordt te weinig aandacht gegeven aan lokale doorstroming. Die doorstroming is weer van invloed op de verkeersafwikkeling via de N14'. 'De afslagen blijven een probleem zowel naar als van de snelweg en bij alle kruisingen.' 'De gemeente loopt achter de feiten aan en is veel te laat met deze ontwikkeling. Er komt een mega verkeersinfarct de komende tijd.' 'We zijn zeker 10 jaar verder voor het klaar is.'

Wethouder Astrid van Eekelen meldde destijds: "We willen dat onze gemeente ook in de toekomst, met meer verkeer op de weg, goed bereikbaar blijft. Met de inbreng van onze inwoners heeft Rijkswaterstaat een voorkeursvariant gemaakt waar wij, als gemeente, blij mee zijn en achter staan. De omliggende woonwijken en de Mall of the Netherlands blijven goed bereikbaar en de verkeersafwikkeling van de N14 én lokale wegen verloopt vlot met dit plan."

De gemeente werkt samen met Rijkswaterstaat aan het plan voor het ondertunnelen van de kruispunten van de N14 (bij de brandweerkazerne en het tankstation in Leidschendam). De voorkeursvariant zou moeten zorgen voor een vlotte verkeersafwikkeling op de N14 én de lokale wegen. Lokaal verkeer dat de N14 kruist wordt met een tunnel onder de N14 door geleid. Verkeer kan dan vanaf de N14 in alle richtingen naar Voorburg én Leidschendam blijven rijden. Omgekeerd kan autoverkeer ook direct linksaf richting de N14 rijden zonder keerlussen of rotondes. Omrijden hoeft niet meer. Daarmee blijven Essesteijn en de woonwijken rondom de Mall goed bereikbaar. De Mall wordt zo optimaal mogelijk ontsloten. De werkzaamheden starten echter pas in de periode 2023-2026.

Met verschillende maatregelen probeert de gemeente in samenwerking met Unibail-Rodamco-Westfield te zorgen voor een betere toegankelijkheid en doorstroming bij de toekomstig Mall of the Netherlands. Eerder werd al gekeken naar omliggende parkeerterreinen zoals bij Antoniushove, sportpark Duivesteijn en aan de Van Ruysdaellaan. Verder zou je kunnen denken aan parkeren bij het Car Jeans stadion en het Forepark. Dan moet echter wel voor goed openbaar vervoer daarvandaan naar de mall worden gezorgd.