Zonder straf jouw wapen(s) inleveren

De Politie Eenheid Den Haag houdt nog tot en met zaterdag 22 mei een wapeninleveractie onder de naam ‘Drop-it’. Wie tijdens deze actie zijn (steek)wapen inlevert, kan dat anoniem doen zonder strafvervolging voor illegaal wapenbezit.

Steeds vaker worden steekwapens bij minderjarigen in beslag genomen. Wanneer iemand al van huis gaat met een wapen op zak, is de stap om daarnaar te grijpen nog maar klein. Met de wapen inleveractie wil de Eenheid Den Haag jongeren bewust maken van de gevaren van het hebben van wapens en tevens het aantal wapens in de samenleving verminderen. Hoewel de actie vooral gericht is op jongeren en hun ouders, geldt de inleveractie uiteraard voor iedere wapenbezitter.

Heeft u een wapen? Tijdens de actieweek kunt u alle soorten wapens (behalve vuurwapens en munitie), zoals slag-, steek- of stootwapens anoniem en zonder strafvervolging inleveren bij het dichtstbijzijnde politiebureau. Wilt u een vuurwapen of munitie inleveren? Dan geldt een andere werkwijze: een agent in burger komt deze bij u thuis ophalen. Om hiervoor een afspraak te maken kunt u tijdens kantooruren bellen naar 0900-8844. De agent komt in een onherkenbaar voertuig.

Vuurwapens inleveren gebeurt niet anoniem. De agent noteert bij het ophalen ervan uw naam, adres en woonplaats. U wordt alleen vervolgd voor het wapenbezit als uit forensisch onderzoek blijkt dat het ingeleverde vuurwapen bij een misdrijf is gebruikt. Als blijkt dat er geen misdrijf is gepleegd met het wapen, dan volgt er dus geen boete of straf.

Aangifte doen van fietsendiefstal

De politie heeft geconstateerd dat steeds minder mensen aangifte doen als zij slachtoffer zijn geworden van fietsendiefstal. Het doen van aangifte is erg belangrijk, zo geeft u de politie het verzoek om de verdachte op te sporen. Zorg dat u de exacte locatie in de aangifte noteert, dit is van groot belang voor bijvoorbeeld camerabeelden. Noteer ook uw framenummer in de aangifte dan kan de politie uw fiets als gestolen signaleren. De politie helpt u graag. Aangifte doen kan makkelijk online via www.politie.nl/aangifte of maak een afspraak via 0900-8844.