Wilhelmus jeugdkeeper Ruben van de Ven staat vanaf 2021-2022 onder de lat bij Feyenoord JO15 (foto: privé).
Wilhelmus jeugdkeeper Ruben van de Ven staat vanaf 2021-2022 onder de lat bij Feyenoord JO15 (foto: privé).

Wilhelmus jeugdkeeper Ruben van de Ven gaat naar Feyenoord

Ruben van de Ven (13) is keeper van Wilhelmus JO14-1. Na 6 wedstrijden stond zijn elftal verdienstelijk 2e in de landelijke 3e Divisie D, maar door corona werd sinds oktober geen officiële wedstrijd meer gespeeld. De belangstelling van een aantal betaald voetbal organisaties (BVO’s) was al gewekt. Na verschillende trainingsstages koos Van de Ven voor Feyenoord. Volgend seizoen keept hij in Feyenoord JO15.

“Ik voetbal al vanaf mijn 5e bij Wilhelmus, maar in de JO09 ben ik pas gaan keepen”, zegt Van de Ven, die zich langzamerhand beseft dat hij talent heeft. “Door belangrijke reddingen merkte ik in de JO11 al dat ik punten voor mijn team ging pakken.” Bij Wilhelmus maakte hij ‘een boel’ trainers en keeperstrainers mee. “Het zijn er te veel om op te noemen. Ik leerde gewoon de basisdingen die je als speler en keeper nodig hebt. Aan keeperstrainer Martesano Biliosa heb ik het meest gehad. Door hem heb ik me verbeterd en ben ik op andere aspecten van het keepen gaan letten.” Tot dit seizoen merkte hij weinig tot niets van enige belangstelling van andere clubs voor zijn keeperskwaliteiten. “Ik heb wel in het KNVB West II elftal Onder 13 jaar gekeept en oefenwedstrijden tegen leeftijdsgenoten van NAC, ADO Den Haag, Sparta, FC Utrecht en Vitesse gespeeld, maar ik hoorde verder niets.”

Plotseling meldden FC Dordrecht, Sparta, ADO Den Haag en Feyenoord dit seizoen zich. “En dan bedoel ik niet dat ze achter mijn doel zijn komen staan om te vragen of ik op stage bij ze wilde komen. Nee, dat ging heel formeel. De clubs stuurden eerst een mailtje naar de club, waarna Wilhelmus de mailtjes naar mijn ouders door stuurde. In de mails stond informatie wanneer en waar ik kon komen meetrainen. Zo is het gegaan.” Uiteindelijk maakte Van de Ven een keuze tussen Sparta en Feyenoord. “Bij ADO Den Haag hadden ze nog een training nodig om me nog een keer te kunnen beoordelen. Sparta en Feyenoord werden meteen concreet. Bij beide clubs werd ik goed ontvangen, maar bij Feyenoord beviel de sfeer me beter. Ik voelde me daar meteen thuis. FC Dordrecht hebben we uiteindelijk maar afgebeld.” Aan die plotselinge belangstelling voor zijn persoontje moest Van de Ven wennen. “Die stage-uitnodigingen overvielen me wel, maar gaandeweg heb ik geleerd met de belangstelling om te gaan. Op dinsdag en donderdag train ik nu al bij Feyenoord. Daardoor mis ik helaas de trainingen bij Wilhelmus. Daar zijn de selectietrainingen voor komend seizoen inmiddels ook van start gegaan, dus daar hoef ik niet meer bij te zijn.”

Hij weet wat hij kan en nog leren moet. “Ik heb veel profijt van mijn lengte. Mijn trap en 1-op-1 situaties zijn meestal goed. Ik blijf lang staan en heb gauw door wat spelers gaan doen. Mijn verbeterpunten zijn de juiste keuzes maken op welk moment je wat moet doen. De techniek van het duiken, het sneller naar de grond gaan, de positionering voor het doel en mijn ‘hand-oog’ coördinatie kunnen beter. In alles kan ik eigenlijk nog groeien en verbeteren. Ik ben nog jong.” Zijn keeperstrainer Martesano Biliosa beaamt dat. “Hij was uitgeleerd bij zijn leeftijdgenoten en kreeg de kans om vervroegd door te schuiven. Ik heb hem ruim 2 jaar onder mijn hoede gehad. Hij viel gelijk op door zijn lengte, skills en uitstraling. Door zijn gretigheid en trainingsstijl heeft hij zich goed ontwikkeld. Ik hem naar een BVO gebracht!?! Die stap heeft hij zelf verdiend. Ik gun hem die van harte.” En hoe verder? Van de Ven: “Profkeeper worden, Feyenoord 1 en daarna Bayern München halen.” Het is maar dat u het alvast weet.