Oud-profvoetballer Dennis den Turk is nu hoofdtrainer bij zaterdag eersteklasser Forum Sport (archieffoto: AW).
Oud-profvoetballer Dennis den Turk is nu hoofdtrainer bij zaterdag eersteklasser Forum Sport (archieffoto: AW).

Zo vader Dennis zo dochter Deau; weer een Den Turk naar Ajax

Onlangs jubelde Shirley van der Mark het op Facebook uit van vreugde. “Vanaf 2021-2022 studeert, traint en speelt mijn dochter bij Ajax! Ik ben supertrots!”

Deau (16) zelf vindt haar transfer van Wilhelmus JO16-1 naar Jong Ajax Vrouwen uiteraard ‘supervet’! Ze treedt in de voetsporen van haar vader Dennis den Turk. Hij was jeugdspeler bij Ajax in de jaren ’80. Als geen ander kent de Amsterdamse Leidschendammer en huidige trainer van zaterdag eersteklasser Forum Sport de Ajax Opleiding.

“Ik vind het echt heel leuk voor Deau. Spelen bij Ajax is altijd een droom van haar geweest. Het is aan haar hoe ver ze kan komen”, zegt vader Den Turk, die er zelf van zijn 11e tot 18e voetbalde. “Ik kwam van een kleine amateurclub OVVO in een ‘aardige’ lichting voetballertjes terecht met Richard Witschge, Brian Roy, Dennis Bergkamp, Marcel Keizer, Frank en Ronald de Boer. Ajax had toen al een toonaangevende professionele jeugdopleiding. Het eerste elftal haalde ik niet, mocht wel op amateurbasis in de tweede selectie blijven, maar toen kwam AZ.” Den Turk voetbalde later nog bij De Graafschap en ADO Den Haag. “Ieder jaar hield ik er rekening mee dat ik weg moest, maar na Ajax heb ik nog een aardige carrière als profvoetballer gehad. In 15 seizoenen speelde ik 425 wedstrijden betaald voetbal.”

Ook als jeugdtrainer zag hij jeugdspelers komen en gaan. “Bij AZ had ik onder anderen Adam Maher (nu FC Utrecht), Oguzhan Özyakup (nu Besiktas; Turkije), Ruud Vormer (nu Club Brugge) en Ron Vlaar (inmiddels gestopt) onder mijn hoede. En bij ADO Mike van Duinen (nu PEC Zwolle) en Hicham Faik (nu Al-Faisaly Harmah; Marokko), inderdaad de broer van Oualid Faik die bij Forum Sport in mijn spelersselectie speelde, maar velen redden het niet.” Volgens hem hoefde Deau niet na te denken. “Ajax is haar droom. Baat het niet dan schaadt het niet. Alles wat ze bij Ajax leert is bagage voor de rest van haar carrière. Er komt meer bij kijken dan alleen talent. En talent heeft ze! Ik ben trots op haar, maar dat ben ik op al mijn kinderen en kleinkinderen.” Bibi is Deau’s zusje en voetbalt in RKAVV JO13-1. Vader Dennis doet geen voorspelling over haar toekomst. “Wie weet waar het schip voor Bibi strandt. Aan haar karakter en mentaliteit zal het zeker niet liggen. Het plezier in voetbal heeft ook zij nog steeds. Dat is het belangrijkst!”

“Dat zegt pappa ook altijd tegen mij”, zegt Deau. Onder de rook van de Johan Cruyff Arena op ‘De Toekomst’, de thuishaven van Ajax, nam het Sporttalent Leidschendam-Voorburg 2019 de afgelopen tijd deel aan talentendagen en een vervolgtrainingsstage bij het Ajax Talententeam. “In een online gesprek met de trainster eind april kreeg ik te horen dat ik een positieve indruk had achtergelaten en volgend seizoen bij Ajax mag komen voetballen. Dat heb ik uiteraard met mijn moeder en Bibi thuis gevierd met een taartje! Sinds ik voetbal droom ik hier al van.” Voordat ze dit seizoen ging voetballen bij Wilhelmus (de club waar haar moeder ook ooit voetbalde) speelde Deau óók met jongens bij RKAVV (vanaf haar 4e) en een seizoen bij Forum Sport. “Tot de zomerstop train ik nu al één keer per week bij Ajax mee, maar vanaf 2 augustus gaat het echt beginnen. Ik reis zelf met de trein heen en weer tussen Leidschenveen en Amsterdam. Het wordt even wennen, maar ik heb het er heel graag voor over.”

Deau traint nog bij Wilhelmus en de SkillMoves Voetbalschool. "Eén keer per week geeft Bayram Sahin mij daar techniektraining. Ik ben best wel vooruit gegaan. Het acties durven maken en sneller handelen gaan steeds beter.” En op een steenworp afstand van Wilhelmus doet Deau momenteel eindexamen VMBO Kader aan het Wellant College. "Ik sta er redelijk goed voor. In Amsterdam kan ik op De Toekomst naar school. Binnenkort heb ik een gesprek met iemand bij Ajax die over school gaat. Ik wil de MBO ‘Sport & Bewegen' gaan doen.” Ook heeft de trainster van Ajax met Deau al gesproken op welke positie ze zich richten kan. "Dat wordt ‘op 4', rechts centraal achterin. Een paar vriendinnetjes, die ik bij Oranje en West 2 al heb leren kennen, gaan ook naar Ajax.” In de mei-vakantie trainde Deau wat minder. "Op een vakantiepark in Brabant bij oma en opa Van der Mark, waar ik met mijn moeder en Bibi was, heb ik iedere dag wel rek- en strekoefeningen gedaan. En een beetje met Bibi gevoetbald. Die kan ook een aardig balletje trappen hoor!”

Jeugdinternational Deau den Turk gaat naar Ajax. In het midden staat haar vader Dennis als tiener bij Ajax (foto’s: privé).